Skip to main content

Påskens lesetips: om hardkjør mot «alternativ» media og om depresjon grunnet vitamin D-mangel

Ukelsutt 15.4. Denne uka handler ett lesetips om hardkjøret mot «alternative» medier. Ellers kan du blant annet lese om svangerskapsdepresjon på grunn av vitamin D-mangel og:

  • Bakterier i blodet
  • Trenger bedre forskning på kvinnehelse
  • Regler om koronastertifikat kan forlenges og gi ufrihet

Tekst Julia Schreiner Benito

julia benito
Journalist Julia Schreiner Benito

Har vi bakterier som lever i blodet? Det omtaler forskning.no 13.4. De fleste har hørt om tarmfloraen, og nå undersøker forskere om det også finnes et bakteriesamfunn i blodet. Kunnskapen om bakterier i og på kroppen er drastisk bedret de siste 20 åra. Ideen om at bakterier kan sirkulere i blodet hos mennesker, fantes allerede på slutten av 1960-tallet. Da hadde en gruppe forskere funnet spor etter levende bakterier i blodet til tilsynelatende friske folk. Et tiår senere mente en annen forskergruppe å ha vist at det vokste bakterier i blodprøver fra friske.

For lite forskning på sykdommer som rammer kvinner

Halvparten av forskningen innen kvinnehelse er knyttet til spørsmål om forplantning og fødsel. Svært få tar for seg temaer som endometriose, abort og overgangsalder. Det forskes for lite på en rekke sykdommer som utelukkende eller i hovedsak rammer kvinner, skriver direktør Mari Sundli Tveit i Forskningsrådet og avdelingsleder Ole Johan Borge på Khrono 12.4.

LES OGSÅ  Frukt og grønt: hvilke gir mest sprøytemiddelrester?

Endringer i smittevernloven kan ramme oss ved neste influensa

Skribent Kjetil Tveit skriver i nettmagasinet hemali.no 9.4. om endringer og forlengelser i smittevernloven:
–Jeg har hørt flere som av ulike grunner ikke ønsker å ta den tredje dosen med mRNA. Til en av dem sa jeg at det ikke er sikkert at vi selv kan bestemme det. De midlertidige bestemmelsene om koronasertifikatet i smittevernloven gjelder fram til 1. juli i år. Imidlertid vil regjeringen at de skal gjelde i ytterligere ett år. Koronasertifikatet må vise grønt hvis du skal være en fullverdig borger av samfunnet.

Hardkjør mot «alternative medier»

Nettmagasinet derimot.no har 14.4. en artikkel om hardkjøret mot såkalt alternative medier: De siste ukene har vi sett et hardkjør mot nettavisen Steigan.no. Det er all grunn til å tro at det skjer fordi noen på «bakrommet» har sendt ut marsjordren til visse organisasjoner og mennesker. – Noen av dem som nå angriper nettavisen velger samtidig å gjøre et poeng av at de selv ikke leser avisen. Snakk om å slå seg selv på munnen!

Vitamin D-mangel hos gravide

I Norge kan opptil 40 prosent av alle gravide mangle vitamin D, skriver John Enebak på sin nettside Mer D-vitamin 6.4. Likevel anbefaler ikke Helsedirektoratet legene å sjekke vitamin  D-status hos gravide. Selv om det i Norge ikke er fokus på vitamin D under svangerskap, peker mange forskningsstudier på negative effekter av vitamin D-mangel under svangerskap.

Fortsatt god påske og god lesning!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner