Skip to main content

17 særlig helsebringende matvarer

I Helsemagasinet 2/2017 beskrev vi åtte særlig helseskadelige matvarer, basert på en artikkel av den kjente osteopaten Joseph Mercola. Denne gangen gjennomgår vi en artikkel han publiserte 20. mars 2017 om matvarer som ”gir mest for pengene”.1 Mange lever i villfarelsen at for eksempel bladsalat er særlig sunt, men det finnes langt rimeligere alternativer hvis man ønsker å få i seg så mange næringsstoffer som mulig for en gitt sum. Vi omtaler matvarene i alfabetisk rekkefølge, først seks animalske, deretter seks grønnsaker, så fire frukter og til sist en sopp.

Tekst Dag Viljen Poleszynski    

Animalske matvarer

1. Laks, vill (Alaska, Nordsjøen)

Forskning tyder på at man ved å spise laks, sardiner eller ansjos en eller to ganger i uka, kan øke livslengden mer enn to år og redusere risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom med 35 prosent.2 Slike studier gjelder naturligvis ikke for dem som allerede spiser sunt.

Når det gjelder laks, advarer Mercola mot oppdrettsfisk og genmodifiserte varianter 3 fordi nesten all laks merket ”atlantisk laks” kommer fra oppdrettsanlegg. En rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) fra 2014 viser imidlertid at forekomsten av miljøgifter i norsk oppdrettsfisk er blitt mye lavere i perioden 2006–2013 grunnet overgang fra fiskeolje og -protein i fôret til planteproteiner og -oljer. Imidlertid er nivået av EPA, DPA og DHA omkring 50 prosent lavere og selen cirka 40 prosent av nivået i 2006, mens vitamin D er uendret. Konsentrasjonen av jod i oppdrettslaks var lavt i 2006 og er det fortsatt, sammenliknet med mager fisk, og nivået av n-6-fettsyrer omkring fire ganger høyere.4

Nivået av helsefremmende omega-3-fettsyrer er omtrent 50 prosent lavere i oppdrettslaks enn i vill-laks når korn og belgfrukter brukes som fôr.

Hermetisert laks merket ”Alaska-laks” er kostnadseffektivt og langt billigere enn fersk laks i skiver. Hvis ikke du er så glad i laks, kan du få mange av de samme helsegevinstene ved å spise ansjos eller sardiner, som ideelt bør være hermetisert i vann og ikke olivenolje, siden mange produsenter bruker olivenolje av dårlig kvalitet.

2. Kjøtt og lever fra gressende storfe

Det er vel verd ekstrakostnaden å bytte kornfôret oksekjøtt fra storskalaprodusenter med økologisk, grasfôret storfekjøtt. For den økte prisen får man høyere kvalitet og kjøtt som er mindre eksponert for antibiotika og sykdomsframkallende bakterier. I likhet med innmat er kjøtt full av vitaminer, mineraler, aminosyrer og andre stoffer som er avgjørende for helsa og som mange får i seg for lite av. Antibiotika er ikke rutinemessig tillatt brukt i Norge.

Lever er særlig rik på næringsstoffer. Faktisk inneholder den flere næringsstoffer per gram enn noen annen matvare, inkludert kolin, B-vitaminer, biotilgjengelig jern (hemjern), vitamin D og Q10.

Du kan spare mye på å kjøpe direkte fra bonden og deretter fryse kjøttet. I USA får man best mulig kvalitet ved å kjøpe kjøtt sertifisert av American Grassfed Association (AGA). Via deres hjemmeside5 kan du søke etter AGA-godkjente produsenter sertifisert i henhold til strenge standarder som inkluderer at dyra er alet opp på 100 prosent rent fôr; at de har vokst opp på beite og aldri er blitt begrenset til fôring på bås, at de ikke har vært behandlet med antibiotika eller hormoner og er født og oppvokst på amerikanske familie-bruk. Her hjemme finnes økologisk kjøtt i mange dagligvareforretninger, slik som Grøstad-gris, Holte kylling og kalkun og Rød Angus fra Horgen Gård.

3. Myseproteinkonsentrat

Dette biproduktet av melk og ost ser ut til å kunne gi en rekke helsefordeler, blant annet:

 • Myse bidrar til at insulin fungerer mer effektivt, slik at blodsukkeret holder seg stabilt etter måltidene.
 • Det bidrar til optimalt inntak av protein, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler nødvendige for generelt velvære.
 • Stimulerer immunapparatet, siden myseprotein inneholder immun-globuliner. Fremmer optimal insulinsekresjon, noe som er nødvendig for god helse.
 • Bidrar til å opprettholde muskelmassen, særlig under trening, ved å tilføre biotilgjengelige aminosyrer inkludert cystein.
 • Opprettholder blodtrykket innenfor normalområdet.
 • Myseproteinkonsentrat må ikke forveksles med langt dårligere myseproteinisolat og er et utmerket valg som en rik kilde til aminosyrer.

Det er også den beste maten for å maksimere ditt glutationnivå, siden det inneholder alle  råvarene til glutationproduksjon (cystein, glycin og glutamat). Glutation er kroppens kraftigste antioksidant og er til og med blitt kalt ”sjefsantioksidanten.” Det er et tripeptid som finnes i hver eneste celle i kroppen. Ved kjøp av myseprotein bør du finne et produkt som er:

 • Kaldpresset
 • Kommer fra økologiske, gresspisende kyr
 • Fritt for hormoner
 • Giftfritt
 • Uten kunstige søtstoffer og sukker
matvare: egg

4. Egg (økologiske) fra frittgående høns

Egg fra frittgående eller utebeitende høns er relativt billige og en fantastisk kilde til næringsstoffer av høy kvalitet, spesielt av protein og fett. Ett enkelt egg inneholder ni essensielle aminosyrer, fullverdig protein, lutein og zeaxantin for øynene, kolin for hjernen, nerve- og sirkulasjonssystemet og naturlig forekommende vitamin B12.

Ideelt sett er det best å spise egg nesten rå, det vil si bløtkokt eller posjert. Eggerøre eller stekte egg er det minst gunstige, da varmebehandling oksiderer kolesterolet i eggeplommen. Hvis du har nyreproblemer, kan det være lurt å kaste eggehviten. Hvis du velger å bruke eggehviten, bør du ikke spise den rå med mindre du spiser hele egg. Spiser du kun eggehvite, slik noen kroppsbyggere gjør, kan du potensielt få biotinmangel fordi hviten inneholder avidin, et protein som binder biotin og gjør det utilgjengelig for kroppen. Fullstendig denaturering av avidin krever at man koker et egg i minst fire minutter.6

Ved siden av at frittgående høns er burhøns ernæringsmessige overlegne, er de mye sunnere enn fabrikkoppdrettede og derfor er mindre utsatt for å legge egg infisert med salmonella. Dette er sjelden et problem i Norge, men i USA kan man finne frittgående høns i nærområdet ved å søke på nett.7,8

Husk at egg som markedsføres ved ikke å komme fra burhøns, ikke nødvendigvis betyr at kyllingene er alet opp under ideelle forhold. Selv om de ikke er oppvokst i bur, behøver de ikke å ha beitet ute. Derfor er det fortsatt store forskjeller mellom egg fra ”ikke-burhøns” og ”frittgående” eller ”utebeitende” høns. I USA kan man finne bedre kommersielle produsenter og merker i Cornucopia-instituttets rapport, som rangerer 136 eggprodusenter i henhold til 28 økologiske kriterier.9,10 Vi har ikke funnet tilsvarende rapport om norske forhold, men økologiske egg er tilgjengelig i en rekke dagligvarebutikker.

LES OGSÅ  Sluttet med astmamedisiner

5. Rå yoghurt og kefir

Mens de fleste kommersielle yoghurtmerkene er lite mer enn oppskrytte desserter fulle av  sukker, er yoghurt og kefir lagd fra fermentert rå, økologisk grasfôret melk virkelig supermat, idet de tilfører en rekke helsefremmende bakterier, i tillegg til høykvalitetsprotein, kalsium, B-vitaminer og til og med krefthemmende konjugert linolsyre11 (CLA).

Hvis du ønsker å vite hvilke kommersielle, helsebringende yoghurter som finnes på markedet i USA, bør du ta en titt på Cornucopia-instituttets yoghurtrapport.12 Deres undersøkelse fant at mange produkter som selges som yoghurt, ikke engang oppfyller kravene for ekte yoghurt. Rapporten inneholder en sammenliknende kostnadsanalyse av kommersielle yoghurtmerker. Selv om den omhandler amerikanske forhold, gir den mye informasjon som er relevant for norske forhold, hvor Tine Meierier har stått i spissen for en rekke typer ”lavfettyoghurt”.

Den gode nyheten for nordamerikanere er at mange økologiske yoghurtmerker er billigere enn sterkt bearbeidet yoghurt per 100 gram (selv om noen av de økologiske merkene er tilsatt store mengder sukker). I Norge har vi ikke slike alternativer, siden all yoghurt er basert på pasteurisert melk fra konvensjonell produksjon. Det beste – og billigste alternativet – er å lage kefir eller yoghurt fra økologisk, grasbasert melk selv. Det er enkelt og krever ikke mer enn økologisk melk, en startkultur og sylteglass. Siden økologisk melk ikke er allment tilgjengelig i norsk dagligvarehandel, må man eventuelt oppsøke en økobonde som selger slik melk.

matvare: smør

6. Smør fra gressende kyr

Smør lagd fra melka til grasspisende kyr er rikt på CLA, som er kjent for å kunne motvirke kreft7 og diabetes.13 Smør er en rik kilde for lett absorberbart vitamin A og andre fettløselige vitaminer (D, E og K2) som ofte mangler i moderne industrikosthold, samt spormineraler som  mangan, krom, sink, kobber og selen (en kraftig antioksidant).

Rundt 20 prosent av smørfettet består av korte og mellomlange fettsyrer som kroppen raskt kan bruke for å danne ATP. Meierismør inneholder Wulzen-faktor (også kjent som Wulzen-antistivhetsfaktor), et hormonliknende stoff14 (stigmasterol) som motvirker leddgikt og leddstivhet og sikrer at kalsium i kroppen opptas i skjelettet i stedet for å bli avsatt i ledd og andre vev. Wulzen-faktoren er bare til stede i upasteurisert smør og kremfløte; den blir ødelagt av sterk varmebehandling.

Her har du igjen mulighet til å lage ditt eget smør fra rå, grasfôrbasert melk. Du kan også finne upasteurisert grasfôrbasert smør på noen lokale gårder eller på Bondens marked. Det nest beste er pasteurisert smør fra grasfôrede kyr, og deretter vanlig pasteurisert smør. Her hjemme finnes Røros-smør15 og økologisk smør fra TINE,16 som også selger Kviteseidsmør,17 en variant mange foretrekker framfor vanlig smør. Alle de sistnevnte valgene er langt bedre enn margariner og andre smøralternativer.

Grønnsaker

1. Brokkoli

Denne bladkålvarianten i korsblomstfamilien18 (Brassicaceae) kalles Brassica oleracea var. Italica og stammer (som navnet tilsier) fra Italia. Den er nær beslektet med rosenkål og blomkål, men skiller seg fra sistnevnte ved en mer forlenget blomsterstand. Andre planter i korsblomstfamilien er kål, kålrot, nepe, reddik og pepperrot. En rekke typer ugress tilhører samme familie (slik som åkersennep, vinterkarse og gjetertaske) i tillegg til mange prydplanter (for eksempel levkøy, gyllenlakk, puteblom).

Brokkoli er en av våre mest næringsrike grønnsaker og inneholder for eksempel mer vitamin C enn appelsiner og øker ikke blodsukkeret. Forskning har vist at regelmessig inntak av brokkoli kan motvirke vanlige sykdommer som leddgikt, kreft, hjerte- og karsykdom. Ved å spise brokkoli får man i seg dusinvis av viktige næringsstoffer, inkludert løselige fibre, krefthemmende forbindelser (sulforafan19,20) og glukorafanin,21 fenolforbindelser som virker antiinflammatorisk og nøytraliserer frie radikaler,22 og immunstimulerende di-indolylmetan (DIM).23

Tre porsjoner brokkoli per uke kan redusere risikoen for prostatakreft med mer enn 60 prosent.24 Sulforafan bidrar også til økt testosteronnivå, motvirker deponering av kroppsfett, bidrar til avgiftning av kreftframkallende stoffer25 og beskytter musklene mot skader på grunn av hardtrening eller overanstrengelse.

Ideelt anbefales rå brokkoli, siden frossen brokkoli har redusert evne til å danne sulforafan. Enzymet myrosinase,26 som omdanner glukorafanin til sulforafan, kan bli ødelagt av oppkok i lettsaltet vann med påfølgende nedkjøling. Dette gjøres ofte før matvaren fryses for at den skal bevare farge og konsistens. Enda bedre er å velge brokkolispirer, som kan inneholde 20 til 50 ganger mer beskyttende planteforbindelser enn modne brokkoli.

Hvis du bruker rå brokkoli, blir innholdet av sulforafan optimalisert ved å dampe den i tre til fire minutter, men ikke mer enn fem. Hvis du ønsker kokt brokkoli, er det beste å forvelle den i kokende vann i 20–30 sekunder, for deretter dyppe den i kaldt vann.

Sulforafan-innholdet kan økes ytterligere ved å spise brokkoli med sennepsfrø, reddiker, kinareddik (daikon), wasabi (en plante i korsblomstfamilien), pepperrot, ruccola- og/eller kålsalat (coleslaw).27

2. Grønnkål

Næringstettheten i grønnkål er nesten uten sidestykke blant grønne bladgrønnsaker, siden den inneholder alle essensielle aminosyrer og ni ikke-essensielle.28 En halv kopp rå grønnkål gir 100 prosent av dagsbehovet for vitamin A (forutsatt omdanning fra betakaroten), 3–4 ganger dagsbehovet for vitamin K og 2/3 av anbefalt inntak av vitamin C. Det inneholder også rikelig med både lutein og zeaxantin, som er viktige for synet. Gram for gram inneholder grønnkål enda mer kalsium enn melk (150 mg/100 g) og mye mer magnesium (47 mg/100 g).

Som mange andre supermat på denne listen, inneholder grønnkål potente plantekjemikaler, inkludert indol-3-karbinol, som er vist å kunne motvirke og reparere skader på DNA og  hemme veksten av kreftceller, og sulforafan. De antiinflammatoriske egenskapene til grønnkål virker forebyggende og motvirker leddgikt, hjerte- og karsykdom og flere autoimmunsykdommer.

3. Løk

Løk er nok en matvare med potente antiinflammatoriske og krefthemmende egenskaper. Nyere forskning viser de som spiser løk, har lavere risiko for å utvikle flere typer kreft.29

LES OGSÅ  Omelett

Forskning har også vist at jo sterkere smaken løk har, desto større er potensialet for å motvirke kreft. I en analyse30 motvirket sjalottløk, kepaløk og gul løk mest effektivt  leverkreft. De to sistnevnte var også spesielt effektive mot tykktarmskreft. Løk inneholder også forbindelser som er kjent for å beskytte mot hjerte- og karsykdom og nervelidelser. Den motvirker også fedme og diabetes, delvis ved å hemme visse enzymer i fordøyelseskanalen, og dels ved å bidra til bedre blodsukkerkontroll.

Det finnes mest antioksidanter i de ytre lagene, så derfor bør man fjerne bare det ytterste, papirliknende laget. Overdreven skrelling kan redusere innholdet av viktige antioksidanter og beskyttende plantekjemikalier med så mye som 75 prosent.31 Positivt nok brytes ikke den krefthemmende forbindelsen quercetin ned hvis løken kokes på lav varme. Oppbevaring av hele, tørre løk i et kjølig, tørt og mørkt sted med luftsirkulasjon gir maksimal holdbarhet.

spinat

4. Spinat

Spinat er rik på antioksidanter, vitamin K1 (bra for vener og arterier), magnesium og folat. Sistnevnte er viktig for korttidshukommelsen og bidrar til å redusere risikoen for hjertesykdom og kreft ved å motvirke nedbryting og feil på DNA. Spinat inneholder mer kalium enn bananer.

En påminnelse og kontraindikasjon: Hvis du har kalsiumoksalatnyrestein, bør du unngå spinat strengt på grunn av det høye nivået av oksalat. Du bør også huske på at koking gjør at mange verdifulle næringsstoffer, slik som vitamin C, lekker ut i kokevannet. Etter 10 minutters koking er tre firedeler av plantekjemikaliene i spinat gått tapt, så det er bedre å spise den rå, lett dampet eller sautert.

5. Spirer og mikrogrønt

Mange av fordelene med spirer og mikrogrønnsaker er knyttet til det faktum at plantene i deres første, begynnende vekstfase inneholder mer næringsstoffer enn når de er utvokst.32 Som resultat behøver du langt mindre mengde enn av en moden plante. Spirer kan høstes i løpet av noen dager eller en uke, mens mikrogrønt vanligvis høstes etter to til tre uker, når de har nådd en høyde på cirka fem centimeter.

Konsentrasjonen av essensielle fettsyrer øker, og proteinkvalitet i flere grønnsaker blir bedre når de spires. Spirer kan også inneholde opptil 100 ganger mer enzymer enn fullvoksne planter og bidrar til å beskytte mot kreftframkallende kjemikalier.23 Brønnkarse er trolig den mest næringsrike planten som finnes.33

Spirer og småplanter er enkle og billige å dyrke hjemme. De er et særlig godt valg om vinteren når utendørs hagearbeid er begrenset eller utelukket.

En annen stor fordel er at du ikke trenger å koke spirer. Et enkelt tips for dramatisk å forbedre kostholdet er å bytte ut salat med spirer og/eller mikrovekster i salaten, på hamburgere, smørbrød eller tacos. Noen gram mikrovekster per dag kan oppfylle anbefalt dagsinntak av vitamin C, E og K.

6. Surkål

Kål er som regel billig, og helsefordelene kan økes drastisk ved melkesyregjæring, og dermed øker også holdbarheten betydelig. Fermenteringsprosessen produserer rikelige mengder gunstige mikrober som bidrar til å balansere tarmfloraen og øke immuniteten.

Disse gunstige bakteriene kan også bidra til å normalisere kroppsvekta og spiller en betydelig rolle i forebygging av diabetes type 2, depresjon og andre stemningslidelser.

For praktiske råd om fermentering anbefaler vi Gry Hammers bok Fermentering (Cappelen Damm, 2016), som vi omtalte i Helsemagasinet 3/2016.34

Frukt og sopp

avokado

1. Avokado

I tillegg til å være en utmerket kilde til sunt fett, har avokado også andre unike helsefordeler, inkludert ved å øke kroppens opptak av næringsstoffer og hemme stoffer som bidrar til inflammasjon når du spiser for  eksempel en hamburger.35

Avokado inneholder forbindelser som hemmer og ødelegger kreftceller i munnhulen,36 og fordi avokado inneholder rikelig med kalium, bidrar frukten til en bedre kalium-natrium-balanse.

Avokado er en av de sikreste fruktene du kan kjøpe innen konvensjonell dyrking, så du må ikke betale ekstra for å kjøpe økologisk varianter. Deres tykke hud beskytter den indre frukten  mot ugras- og insektmidler.

Et annen kostnadsbesparende tiltak er å holde dem nedkjølt. Hvis du kjøper umoden avokado i bulk når de er på salg, vil oppbevaring i kjøleskapet vesentlig forsinke modningsprosessen og dermed kunne spare deg for en del utgifter. Bare legg antallet du ønsker å bruke i løpet av neste dag eller to på benken, og de modnes raskt.

2. Bær

Bær er fulle av helsebringende vitaminer, mineraler og mikronæringsstoffer. Deres  antioksidative egenskaper bidrar til å holde frie radikaler i sjakk og motvirker betennelse. Noen av de viktigste antioksidanter i bær er antocyaniner, flavonoler, ellaginsyre og resveratrol, som studier har vist beskytter cellene og motvirker sykdom.

Blåbær, jordbær, bringebær, bjørnebær og tyttebær er kjent som noen av de beste matkildene  til bioaktive forbindelser som er forbundet med redusert risiko for hjertesykdom, nervelidelser, diabetes, inflammasjon og kreft. En metode for å unngå avfall – siden bær kan bli mugne i løpet av få dager hvis du ikke spiser dem – er å kjøpe frosne bær og bare tine det du trenger. Frosne bær er gjerne billigere per kilo enn ferske bær.

3. Kiwi

Hvis du ønsker mer vitamin C, som bidrar til å stimulere immunforsvaret, behøver du ikke lete lenger enn til kiwi. En middels stor frukt gir omtrent 20 prosent mer enn anbefalt dagsinntak. Kiwi er også en god kilde for vannløselig fiber, vitamin E og K, kalium og antioksidanter som bidrar til å avverge kronisk sykdom. Interessant nok har kiwi også vist seg å bidra til redusert blodtrykk.37

Acerola (barbadoskirsebær) inneholder langt mer vitamin C, men er ikke tilgjengelig kommersielt og dyrkes bare i subtropiske miljøer. De er mindre enn 10 prosent av størrelsen til kiwi men inneholder likevel mer vitamin C. Mercola har to trær som gir 50 til 75 eller flere kirsebær daglig cirka åtte måneder av året, noe som gir mange gram av en komplett vitamin C-matrise.

kokos

4. Kokosfett

Kokosfett inneholder blanding fettsyrer med middels kjedelengde, inkludert C6, C8, C10 og C12, hvorav sistnevnte (laurinsyre), er mest kjent for sine antibakterielle, antimikrobielle og antivirale egenskaper.

Fettsyrene med korte kjedelengder omdannes lettere enn de langkjedete til ketoner, som fungerer som et utmerket ”brensel” for mitokondriene. Ketoner bidrar til å undertrykke sulthormonet ghrelin, og kokosfett har vist seg å bidra til vekttap og forbedre forholdet mellom HDL- og LDL-kolesterol.38

LES OGSÅ  Lag din egen kraft

Mercolas nye bok Fat for fuel (se drmercola.com) forklarer mange av helsefordelene forbundet med et kosthold med mye sunt fett, inkludert kokosfett. En ketogen diett med lite karbohydrat og mye fett har vist seg å være gunstig ved mange kroniske lidelser, blant annet kreft, og kan drastisk øke muligheten for vektreduksjon.

En måte for å spare penger på kokosfett er å kjøpe større volum om gangen. I motsetning til andre sunne oljer som olivenolje, er kokosfett svært motstandsdyktig mot oksidering som oppstår når du åpner glasset eller bruker varme, så det er ikke noe problem å kjøpe i stort.

5. Sopp

En rekke ulike sopparter – inkludert shiitake,39 maitake40 og reishi41 – er kjent for å virke  immunstimulerende. Faktisk kommer noen av de mest potente immunstimulerende stoffene fra sopp, og dette er en grunn til at de er så gunstige for både å forebygge og behandle kreft. Det er særlig de langkjedede polysakkaridene alfa- og betaglukaner som er ansvarlige for soppens gunstig virkninger på immunsystemet.

Sopp er også rike på protein, fiber, vitamin C, B-vitaminer, selen, kalsium, mineraler og antioksidanter, inkludert noen som er unike for sopp. En slik antioksidant er ergotionein, som forskere nå begynner å erkjenne at fungerer som en ”sjefsantioksidant.”

Sørg for å kjøpe økologisk sopp, siden sopp har tendens til å absorbere og konsentrere i seg giftstoffer fra jord, luft og vann. I Norge kan sopp fortsatt inneholde radioaktive stoffer etter nedfall fra Tsjernobyl-ulykken i 1986. Dyrking hjemme er et utmerket alternativ, og ikke plukk sopp i naturen med mindre du er helt sikker på at du vet hva du gjør. Noen sopper (hvit fluesopp) er garantert dødelige og har ingen kjent motgift.

Kilder:

1.  Mercola J. Superfoods that give you the most bang for your buck. 20.3.2017. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/03/20/17-superfoods-cost-saving-nutrition-boosting-tips.aspx

2.  de Oliveira Otto MC, Wu JH and Baylin A mfl. Circulating and dietary omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids and incidence of CVD in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Journal of the American Heart Association 2013. http://jaha.ahajournals.org/content/2/6/e000506.long. http://www.npr.org/sections/thesalt/2013/04/01/175721083/eat-fish-and-prosper

3.  AquaBounty; http://aquabounty.com/media/

4.  Skåre K, Brantsæter AL, Frøyland L mfl. Benefit-risk assessment of fish and fish products in the Norwegian diet – an update. VKM Report 2014: 15. https://www.mattilsynet.no/sok/?search=Oppdrettslaks

5.  http://www.americangrassfed.org/

6.  https://en.wikipedia.org/wiki/Avidin

7.  www.eatwild.com.

8.  www.localharvest.org

9.  The Cornucopia Institute. https://www.cornucopia.org/scrambled-eggs-separating-factory-farm-egg-production-from-authentic-organic-agriculture/

10.  Scrambled eggs. 2. utg. desember 2015. https://www.cornucopia.org/egg-report/scrambledeggs.pdf

11.  Torre ADL, Debiton E, Juanéda P mfl. Beef conjugated linoleic acid isomers reduce human cancer cell growth even when associated with other beef fatty acids. British Journal of Nutrition 2006; 95: 246–52. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16469152

12.  The Cornucopia Institute. Culture wars. November 2014. https://www.cornucopia.org/yogurt/

13.  Ryder JW, Portocarrero CP, Song XM mfl. Isomer-specific antidiabetic properties of conjugated linoleic acid. Improved glucose tolerance, skeletal muscle insulin action, and UCP-2 gene expression. Diabetes 2001; 50: 1149–57. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11334420

14.  https://en.wikipedia.org/wiki/Stigmasterol

15.  http://rorosmeieriet.no/produkt/roros-smor/

16.  https://www.tine.no/merkevarer/tine-matlagingsprodukter/produkter/tine-ekte-smør-økologisk

17.  http://www.tine.no/merkevarer/tine-matlagingsprodukter/artikler/kviteseidsmør-smaksrik-tradisjon-fra-telemark

18.  https://snl.no/korsblomstfamilien

19.  Gamet-Payastre L, Li P, Lumeau S mfl. Sulforaphane, a naturally occurring isothiocyanate, induces cell cycle arrest and apoptosis in HT29 human colon cancer cells. Cancer Research 2000; 60: 1426–33. http://cancerres.aacrjournals.org/content/60/5/1426

20.  Li Y, Zhang T, Korkaya H mfl. Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast cancer stem cells. Clinical Cancer Research 2010; 16: 2580–90. http://clincancerres.aacrjournals.org/content/16/9/2580

21.  Munters E, Pieters N, Cuypers A mfl. Effects of broccoli sprouts intake on oxidative stress, inflammation, microalbuminuria and platelet function in human volunteers: a cross-over study. Proceedings of the Nutrition Society 2010 (OCE8); E590. https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/effects-of-broccoli-sprouts-intake-on-oxidative-stress-inflammation-microalbuminuria-and-platelet-function-in-human-volunteers-a-crossover-study/0DEDA73F445B67B4E3DCDB7B415A48DA

22.  Free-radical theory of aging. https://en.wikipedia.org/wiki/Free-radical_theory_of_aging

23.  Zhang WW, Feng Z, Narod SA. Multiple therapeutic and preventive effects of 3,3′-diindolylmethane on cancers including prostate cancer and high grade prostatic intraepithelial neoplasia. The Journal of Biomedical Research 2014; 28: 339–48. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4197384/

24.  A panacea: 39 health benefits of broccoli sprouts and suforaphane. https://selfhacked.com/2015/01/13/panacea-benefits-broccoli-sprouts-sulforaphane/

25.  Fahey JW, Zhang Y, Talalay P. Broccoli sprouts: and exceptionally rich source of inducers of enzymes that protect against chemical carcinogens. Proceedings of the National Academy of Sciences  1997; 94: 10367-72. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9294217

26.  Fahey JW, Holzclaw WD, Wehage SL mfl. Sulforaphane bioavailability from glucoraphanin-rich broccoli: control by active endogenous myrosinase. PLoS One2015; 10: e0140963. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26524341

27.  https://www.sciencedaily.com/releases/1997/09/970919062654.htm

28.  http://www.nutrition-and-you.com/kale.html

29.  Galeone C, Pelucchi C, Levi F mfl. Onion and garlic use and human cancer1´2´3. American Journal of Clinical Nutrition 2006; 84: 1027–32. http://ajcn.nutrition.org/content/84/5/1027.full

30.  Yang J, Meyers KJ, van der Heide J mfl. Varietal differences in phenolic content and antioxidant and antiproliferative activities of onions. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2004; 52: 6787-93. http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/jf0307144

31.  http://worldshealthiestfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=45

32.  Cook MS. 10 reasons to eat sprouts. http://www.care2.com/greenliving/10-reasons-to-eat-sprouts.html

33.  Di Noia J. Defining powerhouse fruits and vegetables: a nutrient density approach. Preventing Chronic Disease 2014; 11: 13390. https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm

34.  Johnsen AL. Kreativ fermentering for alle. VOF 2016; 7 (3): 83.

35.  Li Z, Wong A, Henning SM mfl. Hass avocado modulates postprandial vascular reactivity and postprandial inflammatory responses to a hamburger meal in healthy volunteers. Food & Function 2013; 4: 384-91. http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2013/fo/c2fo30226h#!divAbstract

36.  D´Ambrosio SM, Han C, Pan Li mfl. Aliphatic acetogenin constituents of avocado fruits inhibit human oral cancer cell proliferation by targeting the EGFR/RAS/RAF/MEK/ERK1/2 pathway. Biochemical and Biophysical Research Communications 2011; 409: 465–9. http://www.sciencedirect.com/science/journal/0006291X/409/3

37.  Stonehouse W, Gammon CS, Beck KL mfl. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology 2013; 91: 442–7. http://www.nrcresearchpress.com/doi/full/10.1139/cjpp-2012-0303

38.  Assunção ML, Ferreira HS, dos Santos AF mfl. Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abnormal obesity. Lipids 2009; 44: 593–601. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437058

39.  http://foodfacts.mercola.com/shiitake-mushrooms.html

40.  http://www.mushroom-appreciation.com/maitake-mushroom.html#sthash.R6eVoLNY.dpbs

41.  https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/reishi-mushroom


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner