Skip to main content

40 minutter på tur tre ganger i uka gir bedre planlegging

Fysisk aktivitet er viktig for hele kroppen, inkludert hjernen. En gruppe forskere gjorde et eksperiment på det vi vel kan kalle godt voksne ”sofagriser”: 65 personer mellom 59 og 80 år som trente svært lite – det vil si mindre enn 30 minutter og maksimalt et par ganger i løpet av siste halvår. Disse ble delt inn i to grupper og fikk enten noen strekke- og tøyeøvelser, eller ble sendt ut på tre 40-minutters spaserturer per uke i valgfritt tempo.

Deltakerne gjennomgikk hjerneskanninger som gjorde det forskerne mulig å observere ulike koblinger i hjernen. Forskerne var opptatt av hvordan ulike deler av hjernen samarbeidet, for et godt samarbeid mellom ulike deler i hjernen er viktig for mange kognitive funksjoner. De fant at gruppa som spaserte, fikk flere koblinger i hjernen og presterte bedre på kognitive tester for tankekontroll, arbeidsminne og evnen til å planlegge, håndtere usikkerhet i å utføre flere oppgaver samtidig (multitasking). Dette er viktige mentale funksjoner for alle, og studien viser altså at selv kun noen korte gåturer i uka påvirker hjernens kapasitet til å tenke bedre også når vi blir eldre. Så hvis du kan; kom deg ut på tur!

LES OGSÅ  Ser du ut som det du heter?

Kilde:

Voss MW, Prakash RS, Erickson KL mfl. Plasticity of brain networks in a randomized intervention trial of exercise training in older adults. Frontiers in Aging Neuroscience 2010; 2: 32. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20890449


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner