Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2016 > 40 minutter på tur tre ganger i uka gir bedre planlegging

40 minutter på tur tre ganger i uka gir bedre planlegging

Fysisk aktivitet er viktig for hele kroppen, inkludert hjernen. En gruppe forskere gjorde et eksperiment på det vi vel kan kalle godt voksne ”sofagriser”: 65 personer mellom 59 og 80 år som trente svært lite – det vil si mindre enn 30 minutter og maksimalt et par ganger i løpet av siste halvår. Disse ble delt inn i to grupper og fikk enten noen strekke- og tøyeøvelser, eller ble sendt ut på tre 40-minutters spaserturer per uke i valgfritt tempo.

Deltakerne gjennomgikk hjerneskanninger som gjorde det forskerne mulig å observere ulike koblinger i hjernen. Forskerne var opptatt av hvordan ulike deler av hjernen samarbeidet, for et godt samarbeid mellom ulike deler i hjernen er viktig for mange kognitive funksjoner. De fant at gruppa som spaserte, fikk flere koblinger i hjernen og presterte bedre på kognitive tester for tankekontroll, arbeidsminne og evnen til å planlegge, håndtere usikkerhet i å utføre flere oppgaver samtidig (multitasking). Dette er viktige mentale funksjoner for alle, og studien viser altså at selv kun noen korte gåturer i uka påvirker hjernens kapasitet til å tenke bedre også når vi blir eldre. Så hvis du kan; kom deg ut på tur!

Kilde:

Voss MW, Prakash RS, Erickson KL mfl. Plasticity of brain networks in a randomized intervention trial of exercise training in older adults. Frontiers in Aging Neuroscience 2010; 2: 32. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20890449

Legg igjen et svar