Forside > Arkiv > 2016 > 5 enkle retter med avokado

5 enkle retter med avokado

Avokado er en næringsrik frukt med mye godt fett. Det er også en svært takknemlig oppgave å ha avokado som ingrediens i matlaging, siden den kan brukes på så mange måter! Her har vi fem tips til hvordan du kan putte denne næringsrike matvaren inn i ulike retter.

Tekst Anne Lene Johnsen     Foto Shutterstock, Anne Lene Johnsen og Soma


Frokost:

Grønn grøt

Hvis du vil starte dagen med ”en grønn en”, gir avokado mange muligheter. Her har jeg pakket inn en mengde deilige næringsstoffer på én gang. Rene grønnsaksblandinger er kanskje smaksmessig litt for viderekomne, så i denne retten har jeg brukt et proteinpulver med smak. Jeg har også ofte gjerne i vitamin C-pulver, vitamin D-dråper, spisekisel og annet kosttilskudd jeg uansett skal ta, inkludert fiskeolje.

Du trenger:

Annonse:

½ moden avokado
En blanding av ”noe grønt”, for eksempel:
en håndfull bladspinat
en håndfull grønn salat (det du måtte ha. Eller du kan bruke kun spinat.)
en liten håndfull spirer, for eksempel reddik-, brokkoli- eller alfalfa-spirer (valgfritt)
Saften av ½ sitron
½ ts økologisk vaniljepulver (jeg bruker Bourbon vanilje fra Helios)
2 ss MCT kokosolje
½ ss gelatinpulver (valgfritt, men lurt hvis du har kokt kraft i det siste. Jeg bruker Beef Gelatin Powder fra Now Real Food kjøpt på nett)
1 måleskje (cirka 30 g) proteinpulver med vanilje- eller jordbærsmak (økologisk myseprotein med vaniljesmak får du fra Unovita.com)
2 ts loppefrøfiber (HUSK®), chiafrø eller liknende
Litt vann for at det skal være lettere å blande.

Slik gjør du:

Bruk en blender eller stavmikser med S-kniv og mos alle ingrediensene sammen. Server gjerne med hjemmelaget yoghurt og/eller müsli av nøtter og frø. Hvis du setter blandinga i kjøleskap, vil gelatinen gjøre den stivere.

(oppskrift: Anne Lene Johnsen)


Lunsj eller middag:

Salat

Avokado kan selvfølgelig brukes i alle mulige slags salater hvor den bidrar med både god konsistens, smak og fett. Eventuelt kan du lage en egen ”avokadosalat” med for eksempel avokado i biter, små blomkålhoder, biter av vårløk eller purre eller noen spinatblader. Server sammen med scampi stekt i smør. Det blir en lekker og god lunsj- eller middagsrett!


Dessert:

Sjokolademousse

Jeg har ofte eggehviter til overs, siden mange oppskrifter bruker kun eggeplommer. Her er et tips til å bruke dem opp, samtidig som du får en god og næringsrik dessert.

Du trenger

(4 porsjoner):

1 stor, eller 1½ moden avokado
4 eggehviter
100 gram mørk sjokolade
1 ts økologisk vaniljepulver
1 ts Ceylon kanel
0,75–1 dl Sukrin Gold®

Slik gjør du:

Smelt sjokoladen i vannbad og bland inn kanel og vaniljepulver. Pisk eggehvitene stive.  Mos avokadoen i blender eller med stavmikser med Sukrin Gold®. Bland den smeltede sjokoladen med avokadomosen. Vend eggehvitene inn i avokado-/sjokoladeblandinga. Ha moussen i ønskede former/bolle, og sett til avkjøling.

Tips: Eggehvitene kan droppes hvis du bare vil ha en god sjokoladekrem!

(oppskrift: Anne Lene Johnsen)


Til de minste:

Avokado med yoghurt

Denne mosen passer for barn fra cirka 9 måneders alder, foreslår kokebokforfatter Margit Vea. Helsemagasinets voksne skribent syntes den passet fint også for henne, som et lite ”godterimåltid”. Du kan eventuelt bruke kefir istedenfor yoghurt, eller utelate yoghurten helt.

Du trenger (1 porsjon):

½ moden avokado
½ banan
1 ss sukkerfri, naturell yoghurt (Helsemagasinet anbefaler russisk, tyrkisk eller gresk yoghurt,  som ofte tåles bedre enn yoghurt av kumelk)

Slik gjør du:

Mos alt sammen til en ”grøt”. Sunt, enkelt og greit!

(oppskrift fra Margit Veas bok Babymat – det første året, Cappelen Damm, 2016)


Tilbehøret:

Pesto

Hjemmelagd pesto kan brukes til både kjøtt-, fisk- og grønnsaksretter. Prøv for eksempel denne.

Du trenger:

1 potte basilikum
½–1 avokado
50 g frisk spinat
1 hvitløksfedd
2 ss pinjekjerner, ristede
2 ss sitronsaft, smak til
3 ss vann
40 g parmesan, finrevet
3 ss linfrøolje, for eksempel Livets Olie® fra Din Sundhed
½ ts salt
1/4 ts pepper, smak til

Slik gjør du:

Ha basilikum, avokado, spinat, hvitløk, pinjekjerner og sitronsaft i en stavmikser/kjøkkenmaskin og kjør til du har en finhakket pesto. Tilsett vann og kjør til pestoen er helt jevn. Tilsett mer vann dersom du ønsker en litt tynnere konsistens. Ha pestoen over i en bolle og rør inn parmesan og olje. Smak til med salt og pepper.

(oppskrift: soma.no)

You may also like
Muggsoppgifter i innemiljøet
Myseprotein
Bikarbonat
Kollagen

Legg igjen et svar