Skip to main content

Akupressur mot ryggsmerter

Amerikanske forskere har undersøkt om akupressur (massasje av akupunkturpunkter) kan være effektivt mot kroniske smerter i korsryggen.

Tekst Iver Mysterud

De gjennomførte et systematisk litteratursøk i to databaser med medisinske fagartikler. For å bli med i en systematisk gjennomgang måtte studiene ha vært randomiserte og kontrollerte. Det vil si at det har vært trukket lodd der halvparten hadde fått akupressur og den andre halvparten ikke hadde fått noen behandling (kontrollgruppe).

Av 150 studier om temaet ble seks med i den systematiske gjennomgangen. Alle studiene fant en klinisk relevant reduksjon i smertenivå og bedret søvn hos de som hadde fått akupressur, og pasientene var mindre uføre etter behandlingen. Det forekom ingen bivirkninger. Konklusjonen var at akupressur er en effektiv, trygg og rimelig metode for å behandle kroniske smerter i korsryggen.

Kilde: Godley E, Smith MA. Efficacy of acupressure for chronic low back pain: A systematic review. Complementary Therapies in Clinical Practice 2020; 39: 101146. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32379678/


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner
LES OGSÅ  Kan spikermatte dempe smerter?