Skip to main content

Akupunktur og tilbakevendende bihulebetennelse

[wcm_restrict]

Tekst Anette Bratberget Jensen

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tilbakevendende bihulebetennelse er definert som en tilstand med hyppige infeksjoner i neseslimhinnen og bihu-lene. Mellom 5 og 12 prosent er plaget med dette, noe som tilsvarer 250 000–650 000 nordmenn. Dette estimatet er trolig litt høyt, da symptomene overlapper med allergisk bihulebetennelse.

Ifølge Norsk Helseinformatikk lar kronisk bihulebetennelse seg ikke helbrede, og man må akseptere at tilstanden enten er kronisk eller kommer og går. Behandlingstilbudet består i drenasjefremmende tiltak og betennelsesdempende behandling (kortison) for å hindre tilbakevendende infeksjoner. Tilbakevendende, kronisk bihulebetennelse (>12 ukers varighet) er derfor ansett som en tilstand med stor symptombyrde, og som er forbundet med høye indirekte kostnader.

Selv om det ikke eksisterer mange studier om effekten av akupunktur på bihuleproblemer foreligger det flere studier om fordelene ved akupunktur for allergisk bihulebetennelse. ”Åse” er en av mange som har opplevd lindring av tilbakevendende bihulebetennelse ved hjelp av akupunktur. 


Den 55 år gamle kvinnen har hver høst i 15 år vært plaget av bihulebetennelse og kom til meg første gang sent i august 2019. Symptomene hennes inkluderte tett nese, økt trykk i bihulene som utløste smerte, mye tykt gult slim, hodepine, nedsatt energinivå og andre plager som forringet livskvaliteten.


Bihulebetennelsen oppstår som regel etter en kraftig forkjølelse med hoste og sår hals. Åse har astma, noe som forver-rer symptomene ytterligere. Ofte utvikles tilstanden til bakteriell lungebetennelse og luftveisinfeksjoner som behandles 

LES OGSÅ  Akupunktur – nyttig verktøy for gravide kvinner?

med antibiotika opptil to ganger per vinter. Hun hadde vært hos øre-nese-hals-spesialist og tatt CT uten spesielle funn, og i tillegg tok hun en årlig influensavaksine. Åse var gått lei da hun valgte å oppsøke akupunkturbehandling på Atlasklinikken og kom når symptomene var på det verste.

Både fra et kinesisk og vestlig perspektiv kan gjentatte infeksjoner fra forkjølelser eller influensavirus skape tilbakevendende og nye infeksjoner i bihuler. Grunnet smale åpninger mellom nedre bihuler og nesehulene er det i slike tilfeller utilstrekkelig drenering. Når en ny forkjølelse kommer snikende, vil de allerede betente og infiserte bihulene påvirkes igjen.

I tradisjonell kinesisk medisin er det viktig å behandle både symptomene og underliggende årsaker samtidig. En ”underskuddstilstand” på energi er ansett som viktig, spesielt hos de som har lavt energinivå fra før.

Behandlingen fulgte tradisjonell kinesisk medisin og gikk ut på å redusere smerter, øke sirkulasjon, drenering av væske og å stimulere immunforsvaret for bedre å ruste henne mot nye infeksjoner. Kostholdsveiledning ble inkludert, da slike symptomer er sett i sammenheng med visse matsorter, som hun derfor ble bedt om å eliminere. Åse rapporterte effekt etter første behandling og har siden oppstart verken vært forkjølet eller fått flere bihulebetennelser eller andre luftveisinfeksjoner. Et styrket immunforsvar har gitt henne mer energi og bedre livskvalitet. Vi er nå begge spent på om hun kan gå en hel vinter uten antibiotika for første gang på 15 år! I samråd med sin fastlege har Åse i tillegg halvert bruken av astmamedikamenter.

På Atlasklinikken jobber vi tverrfaglig og er opptatt av vitenskapelig dokumentasjon. Dette gjenspeiles i de mange kliniske forskningsstudiene som klinikkens terapeuter publiserer. Der gode studier mangler, kompenserer vi med kliniske og historisk erfaringer, og for akupunktur finnes flere tusen års erfaringer. Selv om det foreligger 46 vitenskapelige artikler ved søk på ”akupunktur og bihulebetennelse”, anerkjenner vi at det er stor mangel på såkalt evidensbasert forskning innen denne behandlingsformen. Siden vi likevel har erfaring for at akupunktur kan bidra med redusert bruk av antibiotika og øke livskvalitet, mener vi at en slik behandling, som har svært få, milde og forbigående bivirkninger, er hensiktsmessig å forsøke dersom andre tiltak ikke har virket. Åse prøvde akupunktur, og hun fikk langt bedre livskvalitet!

LES OGSÅ  Senfølger etter covid-19

Om forfatteren
Anette Bratberget Jensen (f. 1989) er akupunktør med en bachelorgrad fra Høyskolen Kristiania og yogalærer fra Conscious Yoga Academy. I forbindelse med akupunkturstudiet har hun hatt praksis på flere sykehus i Nanjing, Kina. Hun arbeider til daglig på Atlasklinikken i Oslo og er medlem av Akupunkturforeningen. 
E-post: anette@atlasklinikken.no
Profilside: https://www.atlasklinikken.no/om-oss/vare-terapeuter/anette-bratberget-jensen/ 

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?