Skip to main content

Alfa-linolensyre og metabolsk syndrom

Iranske forskere har undersøkt forholdet mellom inntak av flere omega-3-fettsyrer (alfalinolensyre, eikosapentaensyre (EPA), dokosaheksaensyre (DHA)) og omega-6-fettsyrer og forholdet mellom omega-3- og -6-fettsyrer hos 2451 voksne personer i alderen 19-84 år med metabolsk syndrom. Matinntaket ble beregnet ved hjelp av spørreskjemaer, og personene ble undersøkt for blodtrykk og fastende konsentrasjoner av glukose og fettstoffer (lipider). Etter en rekke statistiske tester fant forskerne at inntaket av alfalinolensyre var omvendt korrelert med forekomsten av metabolsk syndrom, uavhengig av hvor mye omega-6-fettsyrer personene fikk i seg. Det var med andre ord lavere risiko for å ha utviklet metabolsk syndrom for dem med høyest inntak av alfalinolensyre. EPA, DHA og forholdet mellom omega-3- og -6-fettsyrer påvirket ikke sykdomsrisikoen. Gode kilder til alfalinolensyre er valnøtter, linfrø, linfrøolje (for eksempel fra Norsk Frøpresse) og oljeblandinga Udo’s Choice. IM

Kilde:

Mirmiran P, Hosseinpour-Niazi S, Naderi Z mfl. Association between interaction and ratio of ?-3 and ?-6 polyunsaturated fatty acid and the metabolic syndrome in adults. Nutrition 2012; 28: 856-63. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22459553


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner