Skip to main content

Alt du trenger å vite om faste

Dersom du selv eller noen du setter pris på, er overvektig eller for eksempel lider av diabetes type 2, er det fullt mulig å reversere tilstanden. De fleste har nytte av å gå over til et kosthold med lite karbohydrat, noe som virker enda bedre om det kombineres med periodisk eller lengre faste. Hvordan du best kan gjøre dette, kan du lese om i Jason Fungs bok Faste: Den komplette guiden.

Tekst Thore K. Aalberg

Alt du trenger å vite om faste / Bokanmeldelse / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Forfatter: Jason Fung
Tittel: Faste: Den komplette guiden. Hvordan du fornyer og reparerer kroppen med periodisk, kort eller lang faste
Utgiver: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2020 (304 sider)
ISBN: 978-82-0262-012-7
Pris: kr 349 (innbundet)

Jason Fung (f. 1973) er en kanadisk lege og spesialist i nyresykdommer. Han er verdensledende ekspert på periodisk faste og lavkarbokosthold, særlig for å behandle mennesker med diabetes type 2. Nyresykdommer har stort sett samme årsak som diabetes type 2 og ofte fedme, det vil si at det underliggende problemet er insulinresistens forårsaket av et karbohydratrikt kosthold, eventuelt kombinert med fysisk inaktivitet. 

Fung er en av de legene som kom til kort med skolemedisinsk behandling og som greide å legge om kursen, blant annet inspirert av Atkins-dietten. Til tross for bare fire timers undervisning om ernæring på medisinstudiet, begynte han som praktiserende lege å forskrive omfattende livsstilsendringer, inkludert lavkarbokosthold og periodisk faste. 

LES OGSÅ  Magen min og meg – hvorfor irritere tarmen?

Forfatteren skiller mellom kortvarig, periodisk faste på inntil 12 timer og langvarig periodisk faste på inntil 42 timer, samt langvarig faste på flere dager. Den lengste fasten som noen gang er gjennomført, skal ha vart i 382 dager, hvilket naturligvis ikke er å anbefale. Fung har et pragmatisk forhold til faste, hvilket vil si at de som skal faste, ikke styres av ett bestemt program, men velger et program tilpasset hver enkelt. Forfatteren påpeker at faste er frivillig, og at man aldri må forveksle sult og faste. Han ser på faste som en ”urgammel hemmelighet” bak vekttap. Dessverre har faste gått i glemmeboka, godt hjulpet av næringsmiddelindustrien, legemiddelfirmaene, reklamen, media og helsemyndighetene.

Det finnes en rekke feilforestillinger om faste, men Fung knuser dem alle − blant annet at faste ”forbrenner” muskler og fører til skadelig lavt blodsukker. Fordelene med faste er derimot enorme: Bedre konsentrasjonsevne, tap av kroppsfett, bedret insulinfølsomhet, økt energi og fettforbrenning, motvirker og lindrer/bedrer Alzheimers sykdom, forlenger levealderen ved å reversere aldringsprosessen, forebygger og demper kreft og reduserer betennelser i kroppen. Forfatteren dokumenter at de siste 20 års slankeråd i USA om å spise mindre og bevege seg mer, har slått fullstendig feil, siden forekomsten av fedme bare har eksplodert. Faste er et godt alternativ til fedmekirurgi. Fung henviser til Verdens helseorganisasjon (WHO), som skriver at diabetes er en nådeløs katastrofe, og at antallet diabetikere globalt er firedoblet siden 1980. I 2012 var over halvparten av alle i USA rammet av enten diabetes eller prediabetes. Faste er antakelig det mest effektive middelet for å redusere antallet diabetes type 2. 

Mange vegrer seg mot å faste av frykt for å føle sult, men interessant nok avtar sulten etter få dagers faste. Mange opplever den andre dagen av en langvarig faste som mest kritisk, men sulten kommer i bølger, og derfor er det viktig å kunne avlede den. Sultfølelsen starter i hjernen og ikke i magen, som mange tror. Sult har mye med forventninger å gjøre. Selv om faste er gunstig for de fleste, bør likevel noen unngå det: Feilernærte eller undervektige, personer under 18 år, gravide og ammende. De som går på medikamenter, har urinsyregikt, diabetes eller halsbrann, gjør klokt å rådføre seg med helsepersonell. 

LES OGSÅ  Vendepunkter for nasjoner i krise

Periodisk faste kan utføres på en rekke forskjellige måter. Like viktig som hva du spiser, er når du spiser. Vannfaste fungerer bra for mange, mens andre kan drikke te, kaffe og urtete, men alle søtningsmidler er forbudt. Forfatteren skriver at det ikke er full enighet når det gjelder søtstoffer som stevia, aspartam og sukralose. Kanel, ingefær og chiafrø kan virke sultdempende. Kjøttkraft kan brukes under faste, selv om det da ikke blir en fullstendig faste. Imidlertid er forfatteren opptatt av at fasten skal være så behagelig som mulig, og boka inneholder en rekke praktiske råd som kan hjelpe. Boka inneholder også flere matoppskrifter som er i tråd med forfatterens kostholdsråd.

Faste: den komplette guiden er grundig gjennomarbeidet. Den inneholder tabeller som på en god måte illustrerer all forskningen Fung henviser til. I diskusjonen om artritt, er han etter min oppfatning noe unyansert ved at han setter likhetstegn mellom artritt og urinsyregikt. Forfatteren er kritisk til de fleste medikamenter og skriver velbegrunnet om hvorfor han ikke anbefaler kolesterolsenkende statiner. Imidlertid anbefaler han protonpumpehemmere mot sure oppstøt, selv om det finnes bedre alternativer og mange eldre har for lite magesyre, ikke for mye. 

Forfatteren er usedvanlig dyktig til å bruke gode analogier for å forklare sammenhenger. For den som aldri har drevet med fysisk trening, vil det i begynnelsen ofte være slitsomt og tungt, men etter hvert oppleves det positivt. Det samme gjelder faste. Forfatteren har et lett og ledig språk. Boka har god layout, referanser til hvert kapittel og et fyldig stikkordregister. Det gjør boka mer interessant at den har inkludert erfaringer fra flere nordmenn, og at den så langt som mulig er tilpasset norske forhold. Oversetteren har følgelig gjort en god jobb. 

LES OGSÅ  Oppskriftssamling fra Hexeberg og kollegaer

Faste: den komplette guiden fortjener mange lesere, ikke bare de som lider av fedme eller vil foreta en skikkelig renselsesprosess, men også for alle som ønsker å forebygge og/eller behandle stoffskiftesykdommer. Boka er en ypperlig jule- eller bursdagsgave fra en som ønsker sine medmennesker vel. 

Alt du trenger å vite om faste / Bokanmeldelse / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Om anmelderen

Thore K. Aalberg (f. 1946) er cand.polit. (1977) med hovedfag i sosialpedagogikk, fagbokforfatter og utdannet homøopat fra Arcanum (1982). E-post: thorekaalberg@gmail.com

Tidligere artikler om faste i Helsemagasinet

Poleszynski DV. 5:2-dietten – intet nytt under sola! VOF 2014; 5 (4): 28–36.
Poleszynski DV. Faste – urgammel praksis med utrolige helsegevinster. VOF 2016; 7 (5): 48–55.
Poleszynski DV. Formålet med faste fra tidenes morgen. VOF 2016; 7 (5): 56–7.
Mysterud I. Faste – alene eller i gruppe? VOF 2016; 7 (5): 58–9.
Mysterud I. Norsk lege med omfattende fasteerfaring. VOF 2016; 7 (5): 60.
Mysterud I. Faste for bedre helse. VOF 2016; 7 (5): 62–3.
Storaker B. Livet ikke det samme etter faste. VOF 2016; 7 (8): 72–5.
Glesnes TK. Faste i 12 dager – noen erfaringer. VOF 2018; 9 (2): 6–8.

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner