Skip to main content

Legemiddelindustriens hånd over forskningen

Da produsentene selv betalte for studien, virket medikamentet plutselig bedre.

Hvor godt virker egentlig medikamentene vi bruker? Resultatene fra kliniske studier har stor innvirkning når helsemyndighetene skal lage anbefalinger eller godkjenne nye legemidler, og når legene velger hva de skriver ut.

Slike studier krever imidlertid mye tid og penger. I mange tilfeller har bare industrien selv økonomi til å gjennomføre slike undersøkelser. Det betyr at legemiddelstudier ofte er betalt av noen med en sterk økonomisk interesse i at utfallet skal bli godt.

I mange tilfeller har bare industrien selv økonomi til å gjennomføre slike undersøkelser.

Kan det påvirke resultatene?

En forsker fra USA har tatt for seg randomiserte, kontrollerte studier av til sammen 30 antidepressiver og antipsykotiske legemidler. Hun har både sett på studier som sammenlikner medikamentene med placebo og undersøkelser som setter to medikamenter opp mot hverandre.

Noen av studiene var betalt av produsenten av medikamentet som ble undersøkt. I andre tilfeller ble de finansiert av det offentlige eller andre uavhengige kilder. Forskeren sammenliknet studier med likt oppsett, men ulik finansiering.

helseogkropp.no - lindre smerter

Antidepressiva

Et eksempel er antidepressivet Efexor, som ble lansert i 1993. I de 15 etterfølgende årene ble det gjort mange randomiserte, kontrollerte studier som sammenliknet virkningen av Efexor med det kjente medikamentet Fontex/Fluoxetin (Prozac). De fleste av disse studiene var finansiert av Wyeth Pharmaceuticals, selskapet som produserer Efexor.


Hele 12 av de 14 studiene som bare var finansiert av Wyeth Pharmaceuticals, konkluderte at Efexor virket bedre enn Fontex/Fluoxetin.

LES OGSÅ  Vold som bivirkning av medikamenter

Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 25. oktober.

Dette viser behovet for uavhengig finansiering av forsking.

Vår kommentar:

Det er et velkjent problem at studier produsert av noen som har finansielle interesser i utfallet av studiene, enten det er farmasøytisk industri eller telekombransjen, har lettere for å få resultater som er gunstige for industrien.

Dette viser behovet for uavhengig finansiering av forskingen på ulike produkter. IM


Jørgen i video: – Aldri vært så syk som da jeg gikk på «medisiner».

Jørgen Kjønø var døden nær: – Jeg ga nesten opp å trappe ned på medikamentene, og det var ikke psykiaterne som gjorde at jeg til slutt fikk det til.

Aktuelt fra Helsemagasinet


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?