Skip to main content

Antioksidanter mot kreft i bukspyttkjertelen

Britiske forskere ønsket å teste hvorvidt vitamin C og E, selen og sink kunne redusere risikoen for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen. Nesten 24 000 personer hadde fylt ut et skjema over hva de spiste i løpet av sju dager (7-dagers matdagbok). Dette ble brukt for å beregne deres inntak av antioksidanter. Alle deltakerne ble fulgt i ti år. Da hadde 49 fått kreft i bukspyttkjertelen. De ble sammenliknet med nesten 4 000 kontroller. I tillegg til resultatene fra matdagboka ble det tatt blodprøver for å undersøke vitamin C-status av kreftrammede og kontroller. De med høyest inntak av selen og vitaminene C og E hadde redusert risiko for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen. Forutsatt at dette dreier seg om en årsakssammenheng, mener forskerne at én av 12 tilfeller av bukspyttkjertelkreft kan forebygges ved å innta et visst daglig inntak av disse antioksidantene. IM

Kilde:

Banim PJR, Luben R, McTaggart A mfl. Dietary antioxidants and the aetiology of pancreatic cancer: a cohort study using data from food diaries and biomarkers. Gut 2012 (online first 23. juli). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22826513


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner