Skip to main content

Antioksidanter mot Parkinsons sykdom

Etter Alzheimers sykdom er Parkinsons sykdom den vanligste sykdommen der nervesystemet brytes ned.

Forskere fra USA har avdekket en kaskade av kjemiske hendelser som fører til at nervesystemet brytes ned hos pasienter med denne sykdommen. Det gledelige er at de også har funnet en metode å motvirke denne prosessen: Tilskudd av antioksidanter tidlig i sykdomsprosessen vil kunne motvirke den ødeleggende kaskaden av prosesser og bedre nervecellenes funksjon.

I studien ble det også funnet at de ”spesialutviklede” musene som brukes som modeller for å studere Parkinsons sykdom, ikke har samme karaktertrekk som man finner i nerveceller hos mennesker med denne sykdommen. Dette underbygger behovet for å teste nerveceller fra mennesker når man både skal forstå sykdomsprosessen og utvikle terapier.

Kaskaden av nedbrytende kjemiske prosesser starter ved at signalstoffet dopamin blir oksidert. Oksidert dopamin påvirker cellenes lysosomer (organeller som inneholder enzymer som bryter ned organiske stoffer) negativt, i tillegg til å skape oksidativt stress i mitokondriene og derved skader nervecellenes mitokondrier.

Tilskudd av antioksidanter kan forhindre at dopamin blir oksidert og at oksidert dopamin setter i gang skadelige kjemiske prosesser. IM

LES OGSÅ  Skyldes Parkinsons sykdom sopp- og bakteriesporer?

Kilde:

Burbulla LF, Song P, Mazzulli JR mfl. Dopamine oxidation mediates mitochondrial and lysosomal dysfunction in Parkinson’s disease. Science 2017; 357: 1255–61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28882997


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner