Kategorier
Antipsykotika: mer bruk, flere bivirkninger, lite effektive
Folk med psykiske lidelser får flere medikamenter og bivirkninger. Pillene er ”ikke særlig effektive.”
Hver fjerde psykiatriske pasient får en kombinasjon av ulike antipsykotiske medikamenter – til tross for at det bare anbefales ett om gangen. Det viser en gjennomgang av internasjonale data.
En tendens er at flere pasienter i psykiatrien får en kombinasjon av ulike farmakologiske behandlinger, uten at de nødvendigvis blir bedre. En slik økning i medisinering har tvilsom effekt og har gitt flere rapporter om bivirkninger som smerter, stivhet og skjelvinger.
Mange får flere bivirkninger ved å ta flere ulike typer antipsykotika. Med den kunnskapen legene har nå, er dagens behandling av psykiatriske pasienter ikke er særlig effektiv.
Dette kommer fram av en artikkel på Forskning.no 5. januar.
Se videoen med forfatteren av Kjærlighet som medisin Maja Thune:
- Tvangsinnlagt 17 år gammel, fikk diagnosen schizofreni. Psykiateren sa at hun aldri kunne jobbe eller studere.
- De sa at hun måtte velge: sykdommen, eller bivirkningene av medikamenter, tvang, belter og isolasjon.
Se video med Jørgen Kjønø:
– Aldri vært så psykisk syk som da jeg var på «medisiner».
Norske pilleskap vokser
5.2. 2025 kom tallene fra Apotekforeningen som viser at nordmenn bruker stadig flere medikamenter. I snitt brukte hver innbygger reseptbelagte legemidler for 7 130 kroner i 2024. Det er en økning på nesten 10 prosent fra året før.
En eldre befolkning kan ikke alene forklare at vi er sykere. Siste fjorten år har vi flere enn dobbelt så mange unge uføretrygdede. Bruken av ADHD-medikamenter blant gutter 13-17 år har økt med 175 prosent fra 2004 til 2023. Én av tjue norske gutter mellom 13 og 17 år får medisiner for ADHD, ifølge Folkehelseinstituttet.
Ifølge Norgeshelsa statistikkbank brukte 124.000 nordmenn antipsykotika i 2024. Det er 20.000 flere enn for fem år siden.
Nesten 400.000 nordmenn tar medikamenter for psykiske lidelser. De aller fleste, 315.000, tar antidepressiva, men stadig flere også antipsykotika.
I 2013 beregnet professor Peter Gøtzsche at reseptbelagte medikamenter er den tredje ledende dødsårsaken etter hjerte- og karsykdom og kreft.
Nevrovitenskapsmannen Peter Sterling avslører en finansiell motivert iver etter å finne sammenheng mellom sosial og psykologisk lidelse og avvik i hjernen. Han advarer mot fysisk og kjemisk ‘terapi’ på vårt eneste uerstattelige organ.
Vår kommentar:
Det er fint å få økt oppmerksomhet rundt dette temaet. Medikamentell behandling i psykiatrien er problematisk av en rekke grunner, noe blant andre medisinprofessor Peter C. Gøtzsche har påpekt i skrift og tale et stort antall ganger, senest i boka Is psychiatry a crime against humanity? IM