Skip to main content

Arrbehandling med akupunktur

Henrik (53) er en ivrig syklist og ferdes på landeveier, i terrenget og nedoverbakker, såkalt downhill-sykling. En søndag ettermiddag tidlig i oktober i fjor skulle den gamle kameratgjengen utfordre stiene ved Midtstuen i Oslo. Den godt opparbeidede løypa svinger seg på kryss og tvers over den gamle bob- og akebanen fra OL i 1952. Med fulldempede spesialsykler skulle utfordrende svinger, små og store hopp forseres.

Tekst Gunhild Sveen

Naturlig helbredelse
I denne spalten får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gangen slipper vi til akupunktør Gunhild Sveen ved Klinikk Frogner i Oslo.

Henrik satser friskt på løypas nest siste hopp, men så husker han ingenting. Han våkner opp i sykehussenga på Ullevål med flere brudd i ryggen, ribben og i skulderbladet. 

Det blir en lang vei tilbake for Henrik. Kroppen skal tilheles på flere nivåer og i flere kroppsdeler. Er det noe i det japanerne sier om ting som knuses, fenomenet ”kintsukori”, altså at det som er knust, limes sammen med gull eller sølv, blir sterkere og vakrere enn opprinnelsen? 

Jeg møter Henrik på dagen akkurat ett år etter ulykken. Han vil feire ettårsjubileet med noen nåler og fleiper når han kommer inn klinikkdøra. Under galgenhumoren befinner det seg bekymring og tunge tanker rundt smertene han opplever hver dag. Han er anbefalt å prøve akupunktur av fysioterapeuten han kjenner.

LES OGSÅ  Bihulebetennelse

Henrik forteller meg om et år med sterke smerter, og venstre skulderblad er verst. Den verkende smerten topper seg om natten, noe som går ut over nattesøvnen og gjør at han er konstant sliten og trøtt. Skulderbladet har flere brudd, så nagler og plater er satt inn. Nerveskadene er ifølge ortopeden minimale.

Henrik har likevel en nummenhetsfølelse ut i hånda og opplever muskulaturen som ”død” i deler av skulderen. Oppstart med trening av overkroppen de siste ukene har bare forverret smertene. Henrik er fortvilet over smertene, som fører til lite søvn og etter hvert tunge tanker. 

Tradisjonell kinesisk medisin anser et arr og skader som brudd på kroppens meridianer og flyten av energi og blod. Det betyr stagnasjon eller blokkering i hud, muskler og beinvev, noe som igjen kan føre til smerte. Arrvevet består av for det meste kollagen med mindre kapillærer (små blodkar) enn i vanlig hud og har ikke svettekjertler eller hår. Kollagenet i arret bygges opp på en annen måte enn i huden, slik at vevet blir mindre elastisk. Arrvevet kan derfor ”krympe” og føles stramt. Henrik nikker bekreftende på spørsmål om akkurat det. 

Arret på venstre skulderblad er stort og formet som bokstaven L, er helt hvitt i fargen og dekker nesten hele skulderbladet. 

Den syltynne akupunkturnålen ”pensles” over arret og gir en forsiktig ”risping” i huden. Fargen endres fra hvitt til rødt bare sekunder etter behandlingens oppstart. Henrik forteller om varmefølelse i skulderbladet og en slags følelse ut i armen der nummenheten vanligvis dominerer. Behandlingen fortsetter med å sirkle inn arret med nåler. Metoden kalles i kinesisk medisin for ”å omringe dragen”. Arret eller ”dragen” omkranses omhyggelig med et dusin sølvfargede nåler. Noen flere nåler settes i tillegg for å stimulere generell sirkulasjon, gi mer energi og mot søvnplager. 

LES OGSÅ  Kan akupunktur forebygge migrene?

Henrik kommer tilbake tre dager etter første behandling. Han tør nesten ikke tro på at smertene i skulderen nesten er borte. Henrik kan fortelle om økt ømhet eller en slags stølhet den første natten etter behandling, mens nummenheten i armen henger litt igjen. 

Konstante skuldersmerter er borte etter tre behandlinger, nummenheten i armen er historie, og søvnen er 90 prosent bedre. 

Effekten av akupunkturen kan forklares med at sirkulasjonen av blod i arrflatene blir forbedret. Den lette skrapingen med akupunkturnålen og de lokale nålene rundt arret vil ”irritere” huden og vevet slik at blodsirkulasjonen tiltar. Man kan da anta at det blir flere og mer utviklede små blodkar. Økt blodtilførsel betyr mer oksygen og næring ut til arrvevet og omkringliggende vev. Arrvevet kan på den måten bli mindre stramt og får bedre farge, altså mer normal hudfarge.

I min over 20 år lange akupunkturpraksis ser jeg at behandling av arr med akupunktur er effektiv og god. Mange pasienter blir smerte- eller symptomfrie. En ulykke eller skade illustrerer at ”kintsukori” kanskje er realistisk, siden det reparerte vevet er sterkere enn det opprinnelige. Henrik er nok ikke helt enig, men kanskje kommer han til en slik konklusjon en dag. Limet av gull og sølv kan her erstattes av nåler i sølvfarget stål, der målet er å gjøre mennesket så helt og smertefritt som mulig. 

Arrbehandling med akupunktur / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Om artikkelforfatteren

Gunhild Sveen (f. 1976) er offentlig godkjent sykepleier med utdanning i klassisk akupunktør fra Nordisk Akupunkturhøgskole. I forbindelse med akupunkturstudiet hadde hun både teoretisk og praktisk trening ved flere sykehus i Beijing våren 2000. Hun har 20 års praksis som akupunktør og er medlem av Akupunkturforeningen (www.akupunktur.no). Sveen arbeider til daglig på Klinikk Frogner i Oslo.
E-post: gunhild_sveen@yahoo.no. 

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner