Skip to main content

–Arrogante vestlige ledere, inkludert Stoltenberg, har avvist Putins ønsker.

Ukeslutt 26.2. Krigen i Ukraina har flere perspektiv enn dem du typisk får fra norske riksmedier. –NATOs ønske om å få Ukraina med tross russiske ønsker om at landet skulle forbli nøytralt, bidro til Putins strategi, skriver Poleszynski ved ukeslutt.  

Tekst Dag Viljen Poleszynski, ansvarlig redaktør

dag-viljen-poleszynski
Ansvarlig redaktør Dag Viljen Poleszynski

Putins ordre om å gå til full krig kan ikke på noen måte forsvares. Imidlertid har NATO og USA lagt forholdene til rette for at denne eneveldige despoten kunne gjøre det han har gjort:

USA/CIA og NATO har samarbeidet med Ukraina siden lenge før Maidan-opprøret. Hensikten har vært å gjøre Ukraina til kandidat for NATO-medlemskap, i likhet med de andre 14 tidligere østblokklandene som russerne fikk løfte om IKKE skulle bli medlem av NATO. Ukrainas opprør mot en lovlig valgt president bar preg av et statskupp, hvilket må ha irritert «den russiske bjørnen».

Befolkningen på Krim ønsket å bli en del av Russland

Krimhalvøya ønsket selv innlemming i Russland, og folkeavstemmingen viste stort flertall for dette. Vestens reaksjoner var følgelig uholdbare og førte til ytterligere irritasjon. Det burde være fullt forståelig at Russland ikke kunne risikere at deres militærbase i Svartehavet ble overtatt av et Ukraina som var på vei mot NATO-medlemskap og assosieringsavtale med EU.

LES OGSÅ  Krig truer verdens økosystem

NATOs klare ønske om å få Ukraina med tross russiske ønsker om at landet skulle forbli nøytralt, bidro til Putins strategi: Etter Krim planla han en strategi for å forhindre at USA og NATO utrustet Ukraina med våpen som truet Russland på deres grense.

Putin fikk ikke aksept for sine ønsker

Putins neste trekk var de store troppeansamlingene langs grensa på slutten av 2021.

Vestlige ledere forsto ikke hva som foregikk da Putin forlangte en garanti for at Ukraina IKKE ville bli medlem av NATO. Dette fikk han ikke aksept for – arrogante vestlige ledere, inkludert Stoltenberg, avviste Putins ønske. Han anerkjent deretter utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk, der stemningen åpenbart er pro-russisk. Vesten reagerte pavloviansk igjen og forsøkte seg på diverse dialoger, samtidig som de igjen tok avstand fra Putins trekk.

Det siste var angrepet på hele Ukraina, totalt uventet av alle naive vestlige ledere, som forestilte seg en begrenset aksjon inn i Donbass.

Ukrainia er nå fritt vilt

Etter angrepet har USA gjentatt at siden Ukraina ikke er med i NATO, får de ingen hjelp fra alliansen. Dermed er Ukraina fritt vilt, og det som gjenstår, er å se om straffetiltakene virker. Det er naivt å tro at Putin ikke har regnet med at dette ville skje, og han har tatt sine forholdsregler.

Prognose: Krigen vil koste Russland mer enn det smaker. De kan ikke beholde en marionettregjering i Ukraina i flere år uten store kostnader. Protester over hele verden vil gjøre Russland mindre populært. Protester i Russland fra alle som ikke ønsker krig med sitt naboland, der millioner har familie og venner, vil true Putins popularitet i en grad som gjør at landet blir kaotisk og at folk flest får dårligere økonomi – ikke bare oligarkene!

LES OGSÅ  Hvorfor drepte Spanskesyken så mange?

Ingen vinner, alle taper, ikke minst alle de som kommer til å bli drept i krigen som nå raser…


Flere aktuelle lesetips:

Pål Steigan: Noen tjener veldig godt på krigen
Pål Steigan: Krigen i Ukraina innleder en ny epoke
John Pilger: Verdens ledere og store medier er hyklere på rekke og rad

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner