Skip to main content

Helsefarlige stoffer på avveie

Helsefarlige stoffer som er forbudt eller strengt regulert i Norge, skal nå spres på norsk matjord.

– Vi må arbeide for å hindre spredning i grunnvann og i næringskjeden, mener en gruppe leger i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening 18. september 2024. De skriver på vegne av interessegruppa Miljøgifter og helse.

Uansett hva man gjør med avfallet, følger arsen og tungmetaller med på lasset.

Arsen og tungmetaller

Miljøforurensning med arsen er et globalt problem. Norge har i dag et betydelig utslipp av arsen og tungmetaller. Arsen og tungmetaller er grunnstoffer og blir ikke nedbrutt.
For å mate over 500 millioner oppdrettsfisk i merdene langs kysten ble det i 2022 brukt over 2 millioner tonn fiskefôr.

Forbruket fra 2003 til og med 2020, inneholdt totalt

  • 79 tonn arsen
  • 1,7 tonn bly
  • 5,8 tonn kadmium
  • 0,7 tonn kvikksølv

Artikkelen nevner at man kan samle opp omkring 334 000 tonn fiskeslam og bruke det til produksjon av biogass og gjødsel. Dette hevdes å kunne øke fiskeproduksjonen i eksisterende oppdrettsanlegg uten å øke miljøbelastningen. Det kan gi betydelig økte inntekter for oppdretterne.


Legene mener at det hadde vært ønskelig at slik oppsamling ble benyttet for å redusere miljøbelastningen, enn å øke inntekten.

Fiskeavfall et stort problem

Fiskeavfall er ifølge legene et problemavfall av stort omfang. Uansett hva man gjør med avfallet, følger arsen og tungmetaller med på lasset.


Ved å spre oppdrettsslam på matjord kan norske bønder spare store mengder kunstgjødsel. Ifølge legene fører det samtidig til at jorda forurenses av miljøgifter.

LES OGSÅ  Miljøgifter i silikonproteser indikerer miljøgifter i kroppen

Vår kommentar:

Det er prisverdig at disse legene kommer med så sterk og berettiget kritikk av oppdrettsnæringen. Fiskeoppdrett innebærer ikke bare problemer med dyrevelferd og høy dødelighet, men også med avfallet. Dette inneholder miljøgifter og bør behandles som spesialavfall, ikke brukes i gjødsel. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?