Skip to main content

Autisme

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Naturlig helbredelse»]I denne spalta får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gangen slipper vi til Line Henriksen ved Eureka Kiropraktikk Stavanger.[/gdlr_box_icon]

En ung gutt kom inn til behandling med en autismediagnose. Symptomer som ble beskrevet, var knyttet til impulskontroll og konsentrasjon, spesielt når det ikke skjedde noe spennende. I tillegg hadde han problemer med å se sammenhenger og ble fort sint og frustrert når det var mye mas rundt han. Gutten hadde også store problemer med øyemotorikk og øyekontakt.

Han startet behandling hos en av mine kollegaer, som foretok en funksjonell undersøkelse av nervesystemet for å utelukke aktive, primitive reflekser og andre faktorer som kan bremse den normale modningsprosessen av hjernen. Basert på dette ble det satt i gang stimulering gjennom et nervetilbakekoblingsprogram kalt Interactive Metronome,1 som har godt dokumentert virkning på konsentrasjonsproblemer. Under hele treningsprosessen gikk han til  jevnlige kontroller hos min kollega, som sørget for at stimuleringa ble gitt på de områdene av nervesystemet som var umodent.

Etter en periode med gradvis framgang foreslo klinikken  å gjennomføre en matvareintoleransetest. Blodprøven ble tatt på klinikken og analysert av Lab1 i Oslo. Da resultatene fra testen kom, ble vi enige om å eliminere de matvarene som ga størst utslag, og jeg foreslo derfor at de fokuserte på gluten og melkeproteiner.

LES OGSÅ  Paracetamol, AD/HD og autisme

Starten var utfordrende for familien, da dette innebar en omveltning av mange faste rutiner. Det var derfor nødvendig med tett oppfølging både inne på klinikken og over telefon. I tillegg til å eliminere de verste immunologiske utløserne anbefalte jeg at de ga gutten olivenbladekstrakt, probiotika og enzymer.

Etter tett oppfølging av nevrokiropraktor og cirka tre måneders streng diett under veiledning startet symptombildet å endre seg. Foreldrene kunne fortelle om mange positive endringer på hjemmebane. I tillegg til at han hadde fått bedre impulskontroll, var gutten nå lettere å få kontakt med, for eksempel ved at han svarte raskere når han ble spurt om noe. Når det gjaldt hans problemer med å konsentrere seg, var han blitt mer utholdende og kunne holde fokus over lengre tid. Gutten hadde også startet å fortelle og dele mer om hva han tenkte og holdt på med. Dette var svært gode nyheter både for meg, men også for familien og ikke minst deres sønn.

I og med at autister ofte har et nervesystem som skaper ubalanse i immunforsvaret, ble vi enige om å fortsette med en streng diett. Samtidig var han med jevne mellomrom inne til behandling for sitt umodne nervesystem. I og med at prestasjonene hadde endret seg til det bedre, ble han også klart mer motivert for å følge dietten. Foreldrene opplevde at han fikk mer med seg av det som ble sagt og skjedde rundt ham. I tillegg begynte han å få mer selvinnsikt, startet å tenke på hvordan han var og hva han var flink til og likte. Det ble også mindre klaging på hvor sliten og trøtt han var, og han viste mer engasjement både på morgenen og kveldene.

LES OGSÅ  Autisme – helsepolitikk i grenselandet mellom tro og viten

Også utenfor hjemmet startet mange å legge merke til endringer. På møter med både lærere og spesialpedagoger kom positive tilbakemeldinger. Dette var også svært godt for foreldrene å få bekreftet at ikke bare dem som ”trodde” at de merket endringene på gutten. Både læreren og spesialpedagogene hadde lagt merke at han konsentrerte seg bedre, var mer våken i blikket og gjorde det faglig bedre på skolen.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Line Henriksen (f. 1987) er utdannet mensendieck-fysioterapeut ved Høgskolen i Oslo og kostholdsveileder fra Tunsberg Medisinske Skole. Hun jobber på nevrosenteret Eureka Kiropraktikk Stavanger, en tverrfaglig klinikk som særlig er opptatt av å behandle barn med ulike atferdsproblemer (www.stavangerkiropraktorklinikk.no), og Barn i Farta, et nettbasert atferds- og konsentrasjonsprogram (www.barnifarta.no). Henriksen mener at kroppen har en unik mulighet til å reparere seg selv, dersom man gir den de rette impulsene. Hun holder ofte foredrag for større og mindre organisasjoner med hovedfokus på en evolusjonær tilnærming til mat og kosthold.[/gdlr_box_icon]

Kilde:

1.  http://www.interactivemetronome.com/


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner