Skip to main content

Automatiske strømmålere

[wcm_restrict]

Jeg bor i Bergen og takket i 2018 nei til installering av automatisk strømmåler, med bakgrunn i en generell uttalelse fra min fastlege om at jeg fryktet helsekonsekvensene av en slik måler. Nå har jeg mottatt et nytt ”tilbud” fra min kraftleverandør BKK Nett AS om installering av automatisk strømmåler. De skriver:

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

”BKK tilbyr målere som kommuniserer via eksisterende og allerede utbygd mobilnett. Hver 3. time sendes en melding fra måler, tilsvarende en SMS, med informasjon om ditt strømforbruk direkte inn til vårt innsamlingssystem. Det er ingen aktivitet i kommunikasjon fra eller til måleren mellom disse tidspunktene (det kan sammenlignes med en mobiltelefon i flymodus).”


Er en slik strålekilde noe å bry seg om? Bør jeg takke ja denne gangen? Randi J. Sund

VOF: Vi har latt sivilingeniør Sissel Halmøy svare på dette: 


For meg kan det virke som om BKK har forstått feildesignet til standard automatisk strømmåler fra Aidon. Dette dreier seg om løsningen som kalles GPRS, og den er uten det problematiske MESH-nettverket. MESH-nettverk betyr at flere målere i et område snakker med hverandre 1–2 ganger i sekundet, og dermed stråler ”kontinuerlig”. I tillegg til meldingene de sender en gang i timen til nettselskapet. Her prøver BKK å hanke inn enda flere til automatiske strømmålere, med en strømmåler som er i ”flymodus” mellom de enkle SMSene de sender til nettselskapet. Denne løsningen er akseptabel, det er faktisk en løsning alle burde fått. Man kunne muligens også forsøkt å overtale BKK til at måleren ikke sender om natten. Det BKK har gjort er interessant. Dette bekrefter også at den andre løsningen ikke er god. Sissel Halmøy, Folkets Strålevern

LES OGSÅ  Er ”smarte” strømmålere særlig smart?
/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner