Skip to main content

Avokado – krefthemmende frukt fra Mexico

I nyere tid har avokado gått sin seiersgang over store deler av verden. Den er nærmest blitt uunnværlig i salater, dippsauser og dressinger, og nå har frukten også funnet sin plass i smoothier og desserter.

Tekst Johnny Laupsa-Borge     Foto Shutterstock

Avokado er ingen grønnsak, men frukten fra avokadotreet (Perca americana). Planten tilhører laurbærfamilien og stammer opprinnelig fra Mexico og Mellom-Amerika, hvor den har vært dyrket i mer enn 7000 år.1,2 I det meksikanske kjøkkenet regnes avokado for å være en av de viktigste ingrediensene, og frukten har også stor betydning mange steder i Mellom- og Sør-Amerika. Nå dyrkes avokado i en rekke andre tropiske og subtropiske områder, blant annet i USA (mest i sørlige California), Sør-Afrika, Israel, Australia, Madeira og på Kanariøyene.

I likhet med laurbær og andre slektninger har avokado også aromatiske blader som brukes til krydder, men det er først og fremst den myke, delikate innmaten i fruktene som har gjort planten populær over store deler av verden. Navnet avokado henspiller på fruktenes form og uregelmessige overflate. Det stammer angivelig fra aztekernes ord ahuacatl, som betyr ’testikkel’.1,2

Allsidig bruk

Moden avokado har en delikat, kremaktig konsistens og mild nøttesmak som gjør den anvendelig i mange typer salater, dippsauser og dressinger, og den passer utmerket som mat til småbarn. Den mest kjente retten er utvilsomt guacamole, en kald avokadosaus fra Mexico, og dette er et selvskrevent tilbehør når taco står på menyen. Ellers er det vanlig å dele frukten i to, ta ut den store steinen og fylle hulrommet med skalldyr, dressing eller annet godt. Vanligvis bruker man fruktkjøttet rått, men avokado kan også inngå i varme retter og tilsettes på slutten av koketida for å tykne supper, sauser og gryteretter.

Hos oss er det i senere år blitt vanligere å bruke avokado i søte retter og mellommåltider som smoothie, og en nyere trend blant flere kokker og matskribenter er å lage lekre desserter med den grønne, feite frukten. Most avokado blandet med limesaft og litt søtstoff skal i visse kretser være noe av det mest elegante man kan servere. Den nye trenden stammer angivelig fra Brasil, hvor man i årevis har spist blant annet pai, mousse og is med avokado.

Avokadokjøttet er kjent for å misfarges raskt etter at man har delt eller most frukten. Dette kan motvirkes ved å ha på noe syrlig, for eksempel sitron- eller limesaft, eller ved å pakke inn frukten i en helt lufttett emballasje.

LES OGSÅ  Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 7 2020

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Over 500 varianter»]

I dag finnes avokado i minst 500 varianter med forskjellig form, størrelse og farge. De fleste av dagens kommersielle varianter er blandinger (hybrider) av tre opprinnelige sortsgrupper fra ulike områder i Mexico og Mellom-Amerika.1,2

Sortene som tilhører den såkalte meksikanske typen, har utviklet seg i et relativt kjølig subtropisk høyland. Disse trærne er mest kuldetolerante og danner små frukter med høyt fettinnhold som kan lagres ved relativt lave temperaturer, gjerne rundt 4 °C.

En annen geografisk sortsgruppe utviklet seg ved den tropiske vestkysten av Guatemala. Disse trærne tåler minst kulde og danner store frukter som får kuldeskader ved temperaturer under 12 °C.

Den tredje gruppa utviklet seg i Guatemalas høyland og inntar en mellomstilling når det gjelder fruktenes størrelse, fettinnhold og kuldetoleranse. Sorten Hass, som er den vanligste kommersielle varianten og regnes blant de beste, er en hybrid av den første og tredje typen med størst innslag av gener fra Guatemalas høyland.1,2[/gdlr_box_icon]

Modnes ikke på treet

Fruktene på avokadotreet begynner ikke å modne før de faller på bakken eller plukkes. Etter innhøsting modner de i løpet av en eller to uker ved romtemperatur. Den beste kvaliteten oppnås ved temperaturer mellom 15 og 25 °C.1,2

Moden avokado kjennes ved at den gir lett etter for trykk når man legger den i håndflaten og klemmer forsiktig. Hard, umoden frukt kan modnes i løpet av et par dager ved å pakke avokadoen inn i en plast- eller papirpose sammen med et eple eller en banan og la posen ligge i romtemperatur. Eplet eller bananen avgir gassen etylen, som framskynder modninga.

Hvis man lagrer avokado og andre subtropiske vekster i kjøleskapet før de er modne, forstyrres kjemiske prosesser i cellene, slik at de aldri rekker å bli modne før fruktkjøttet er ødelagt.2 Helt moden avokado kan lagres flere dager på et kjølig sted (5–10 °C), og noen varianter tåler oppbevaring i kjøleskapet uten at det går nevneverdig ut over kvaliteten.

Mye fett

Avokado inntar en helt spesiell posisjon blant alle de vanligste fruktene fordi den inneholder mest protein og fett samt svært lite syre og sukker. De vanligste variantene som er tilgjengelige i butikkene her, inneholder ifølge Matvaretabellen ca. 2 g protein, 0,5 g sukker, 5 g fiber og 20 g fett per 100 g spiselig vare.3 Denne fettandelen tilsvarer mer enn 90 energiprosent, og mer enn 60 prosent av dette består av enumettete fettsyrer. Imidlertid kan noen sorter inneholde opp til 30 prosent fett, minst like mye som feite, godt marmorerte kjøttstykker.2

Krefthemmende stoffer

I folkemedisinen har avokado tradisjonelt vært brukt inn- eller utvortes for å blant annet stimulere hårvekst, behandle sår, dysenteri og diaré, og som et afrodisiakum (midler som skal øke sexlysten og prestasjonsevnen), og moderne medisinsk forskning har dokumentert flere positive helseeffekter.4 Avokado inneholder mer enn tjue essensielle næringsstoffer og ulike sekundære plantestoffer med helsefremmende egenskaper. Flere av disse forbindelsene virker som sterke antioksidanter og har betennelseshemmende egenskaper.4

LES OGSÅ  Sannheten om kreft – del I

Ifølge nyere forskning inneholder avokado plantestoffer som i laboratorieforsøk har vist seg å hemme veksten til visse typer kreftceller.4,5 Årsaken kan blant annet være at plantestoffene fremmer programmert celledød (apoptose) og påvirker spesielle proteiner som regulerer celledelinga. Med andre ord er det all grunn til å gi denne frukten en hedersplass på menyen. God appetitt!


Noen oppskrifter med avokado:

Avokadodipp

2 modne avokadoer

2–3 ss lime- eller sitronsaft

2 ss rømme

1 ts malt ingefær

1 ts paprikapulver

1 knivsodd kajennepepper

1 knust hvitløkbåt

havsalt, pepper

Slik gjør du:

Del avokadoene og ta ut steinene. Skrell frukten hvis du ikke skal fylle halve avokadoskall med dippen. Mos fruktkjøttet sammen med lime- eller sitronsaft. Rør inn rømme og krydder. Smak til med salt og pepper.


Avokadodressing med rødløk

Denne tykke dressingen gir alltid mersmak til både kjøtt- og fiskeretter. Kanel og avokado er en fin kombinasjon som bør prøves.

2 avokado

1/2 rødløk, finhakket

4 ss rømme

1/2 ts lime- eller sitronsaft

havsalt

pepper, nykvernet

kanel

Slik gjør du:

Skjær avokadoene over på langs og ta ut steinene. Grav ut fruktkjøttet med en skje og mos det med en gaffel. Finhakk løken og bland i avokadoen. Tilsett rømme og lime- eller sitronsaft. Rør til alt er godt blandet. Smak til med salt, pepper og kanel.


Guacamole

Denne kalde avokadosausen fra det meksikanske kjøkkenet kan lages på ulike måter. I Mexico bruker man som regel grønne tomater, og dette er også mulig å få kjøpt i Norge i en del større dagligvare- og innvandrerbutikker. Hos oss er det imidlertid vanlig å bruke røde tomater. Guacamole er god som dippsaus til nachos, grønnsaker, kjøtt- og fiskeretter.

2 avokadoer, most

2 tomater, uten innmat, finhakket

1 liten chili, finhakket

3 båter hvitløk, presset

1 liten bunt korianderblader, finhakket

limesaft

havsalt og pepper

Slik gjør du:

Mos først avokadoene og ha deretter i finhakket tomater, chili og koriander. Tilsett hvitløk og litt saft av en lime (eventuelt sitron). Rør alt sammen og smak til med salt og pepper.


Avokadodressing

1/2 slangeagurk, i grove skiver

5 cm purre, i strimler

1 moden avokado

1 ss sitronsaft

1/2–1 dl vann

2–3 ts dijonsennep

1/2 ts urtesalt

dill, hakket

Slik gjør du:

Mal agurk og purre i kjøkkenmaskin. Tilsett avokado og sitronsaft, og fortsett å blande dressingen til den er jevn. Spe med vann til passe konsistens. Smak til med sennep og urtesalt. Rør i dill.


Purre-avokadoterrin

Denne retten er fin som lunsjmat eller forrett sammen med noe kjøtt eller fisk. Server terrinen på sprø salatblader, gjerne sammen med gravlaks.

5–6 mellomstore purrer

2 l vann

2 ts havsalt

2 avokadoer

3 plater gelatin

ca. 1 ss sitronsaft

1 ts dijonsennep

2–3 dråper tobascosaus

havsalt, pepper

smør

Slik gjør du:

Skjær rottrevlene og det øverste grønne av purrene. Fjern visne blader. Skyll vekk jord og sand under rennende, kaldt vann. Del purrene en gang på tvers og legg dem i kokende, lettsaltet vann. Kok dem akkurat møre, ca. 10 minutter, avhengig av hvor tykke de er. La purrene renne av seg i en sikt (dørslag) over en bolle. Dette purrevannet skal brukes etterpå.

LES OGSÅ  Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 3 2017

Legg gelatinen i bløt i rikelig, kaldt vann 8–10 minutter. Kok opp 1 dl purrevann. Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i det varme purrevannet under omrøring. Ta gryta av varmen.

Skjær avokadoene over på langs og ta ut steinene. Grav ut fruktkjøttet med en skje og mos det med en gaffel.

Rør den smeltede, fingervarme gelatinen i det moste avokadokjøttet og krydre med sitronsaft, dijonsennep, tabascosaus, salt og pepper.

Smør en brødform med litt smeltet smør. Legg halvparten av de godt avrente purrene i bunnen av forma. Fordel avokadopureen over og legg resten av purrene i forma. Slå forma lett mot bordet, slik at eventuelle lufthuller blir tette og terrinen synker på plass. Legg folie over og sett terrinen i kjøleskapet 8–10 timer.

Løsne terrinen langs kanten med en kniv, og hvelv den ut på et fat. Skjær terrinen i ikke for tynne skiver med en skarp kniv.

Noen retter for barn:

Avokado-bananpuré

Denne pureen er delikat, smakfull og rik på næringsstoffer, blant annet verdifulle fettsyrer fra frukten avokado. Retten spises rå og er enkel å tilberede når man er ute og reiser. Det er bare å kjøpe en avokado og en banan, helst økologisk, og mose ingrediensene med en gaffel eller annet på stedet.

½ spisemoden avokado

½ moden banan

Slik gjør du:

Mos ingrediensene med en stavmikser eller gaffel og server retten umiddelbart.


Puré med avokado, banan og tunfisk

Når barnet er litt eldre, kan man ha tunfisk i avokado-bananpureen.

½ spisemoden avokado

½ banan

1 spiseskje tunfisk (nedlagt i vann)

Slik gjør du:

Mos ingrediensene med en stavmikser eller gaffel og server retten umiddelbart.

Kilder:

1.  Davidson A. The Oxford Companion to Food. Oxford, London: Oxford University Press, 1999.

2.  McGee H. McGee on food & cooking. An encyclopedia of kitchen science, history and culture. London: Hodder and Stoughton Ltd, 2004.

3.  http://matvaretabellen.no

4.  Ding H, Chin Y-W, Kinghorn AD mfl. Chemopreventive characteristics of avocado fruit. Seminars in Cancer Biology 2007; 17: 386-94. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17582784

5.  D’Ambrosio SM, Han C, Pan L mfl. Aliphatic acetogenin constituents of avocado fruits inhibit human oral cancer cell proliferation by targeting the EGFR/RAS/RAF/MEK/ERK1/2 pathway. Biochemical and Biophysical Research Communications 2011; 409: 465-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21596018


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner