Skip to main content

Baby – en komplett veiledning til grønn livsstil

Det er sjelden man kommer over en bok som tar opp nær sagt ethvert tenkelig aspekt ved hvordan man kan gi våre nyfødte en så giftfri og økologisk bærekraftig oppvekst som mulig. Som tittelen antyder, har forfatteren Rebecca Persson skrevet den mest komplette veiledningen jeg noen gang har sett på området.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Dag Viljen Poleszynski

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Rebecca Persson
Tittel: Baby. 100 % naturlig uden tilsætning. Koplet guide til en sund baby med grøn livsstil.
Utgivelse: Politiksens Forlag 2011
ISBN: 9788756798143
Pris: DK kr 300 fra www.politiksenforlag.dk. 257 sider. BABY kan bestilles fra blant annet tanum.no. Besøk gjerne Rebecca Perssons blogg rebeccapersson.com[/gdlr_box_icon]

Bokas forfatter er mor til to ”økobarn” som tross alle odds har sluppet eksem, astma, allergi og øreproblemer. Hun har samlet mange års erfaringer og råd fra kjente helseeksperter om hvordan man kan handle bærekraftig og holde babyen naturlig sunn. Lege Irene Hage (f. 1962), som i tillegg til legeutdanninga i Danmark har en treårig utdanning i komplementær medisin fra Bastyr Universitet i Seattle, har gått gjennom boka i detalj.  


En annen kompetent rådgiver er Maja Kirkegaard (f. 1966), mor til en 4-årig datter og biolog med doktorgrad (PhD) om hormonforstyrrende stoffers virkninger på kroppens vitaminer og hormoner.


Boka starter med råd om hvordan man kan skaffe seg alt en baby trenger av utstyr og oppgir både navngitte merker, forretninger og nettsider. Persson trekker fram økologiske produkter og tips til nyttige nye eller gjenbruksvarer for alt fra vogger, sengetøy, bilseter, barnevogner, babyalarm, klær og tåteflasker til spiseredskaper, voksduker, klær og sko. Et helt kapittel er viet inneklimaet på barnerommet, et annet til stellebord og alt utstyr inkludert bleier og babyoljer og salver, utstyr til tannpuss, inkludert tannkrem. Her manes til forsiktighet med bruk av fluorider, men etter vår oppfatning er ikke anbefalingene helt i tråd med resten av bokas vektlegging på giftfrie produkter.

LES OGSÅ  Sanne historier til inspirasjon

Forslag til økologisk mat til mor inkluderer gode jernkilder som kjøtt og lever (økologisk om mulig) og tilskudd av antioksidantrike matvarer som gojibær, açaipulver, blåbær, svarthyll (aronia) og ingefær. Alt fra kaffe til melk, kosttilskudd og matvarer diskuteres.

Deretter diskuteres babymat for to måneder om gangen i trinn fra 0-3, 4-5, 6-7, 8-9 til 10-11 måneder og fra 1 år. Detaljrikdommen er stor, men alle behøver ikke til enhver tid følge alle de mange gode rådene som gis.

Et eget kapittel diskuterer hvordan man kan komponere mat for vegetarbabyer, dvs. for dem ønsker å gi et alternativ uten kjøtt og fisk, men med melkeprodukter. Som i øvrige kapitler anbefales tilskudd av økologiske, kaldpressede oljer med rikelige innehold av essensielle fettsyrer, og en inndeling i de samme aldersgruppene som nevnt ovenfor.

Fra 9 måneder anbefales å inkludere egg, først bare plommer og fra 10 måneder hele egg. Det manes til forsiktighet med soyaprodukter og hvete. Melkeproduktene bør være syrnede (yoghurt), og forfatteren advarer betimelig nok sterkt mot vegansk råkost, ”som ikke er for babyer. Punktum.”

Etter detaljerte anvisninger for ”grønne kjøkken” følger en rekke oppskrifter og deretter en diskusjon om førstehjelp, vaksiner og alle slags barnesykdommer. Boka slutter med en detaljert innkjøpsveiledning fra A til Å, hvordan man finner fram i jungelen av produkter uten giftstoffer, anbefalinger til videre lesning, kilder og et fyldig register.

Alt i alt er dette en fantastisk innholdsrik bok. Det eneste vi savner, er anvisninger for hvordan man kan holde forholdet mellom karbohydrater, protein og fett på et optimalt nivå, samt gode oppskrifter basert på økologiske kjøttvarer. Bokas anbefalinger kan bli kompliserte å følge i ett og alt i en travel hverdag, men kan tjene som en vekker for noen og enhver. 
Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner