Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > Både for mye og for lite søvn er negativt for mental prestasjon

Både for mye og for lite søvn er negativt for mental prestasjon

Alle som har opplevd ikke å få sove, vet hvor ødeleggende og slitsomt det kan være. Søvn er viktig for helsa, også vår psykiske helse, og en god natts søvn gjør at hjernen presterer bedre dagen etter. For lite søvn kan føre til at våre kognitive prestasjoner reduseres betraktelig, men det kan også for mye søvn gjøre. Men hvor mye er ”for mye” og ”for lite” søvn?

Etter observasjoner av over 10 000 mennesker fant en gruppe forskere at 7 til 8 timers søvn hver natt er optimalt for de fleste. For eksempel: Et gjennomsnitt på 4 timers søvn hver natt gjør oss i gjennomsnitt kognitivt sett opptil 8 år eldre enn vi er. Det er imidlertid ikke bare ugunstig å sove mindre enn de optimale timene: Sover man mer enn dette, vil viktige mentale prestasjoner som vår evne til resonnering og til å uttrykke oss godt verbalt også påvirkes negativt. Disse effektene ser ut til å være uavhengige av alder.

Kilde:

Wild CJ, Nichols ES, Battista ME mfl. Dissociable effects of self-reported daily

sleep duration on high-level cognitive abilities. Sleep 2018.

Annonse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30212878

Legg igjen et svar