Skip to main content

Badstue for bedre helse og indre rengjøring

Å ta badstue regelmessig gir en rekke helsefordeler. Det bidrar til avgiftning, motvirker kreft, forbedrer huden og har gunstige effekter på hjertet, hjernen og luftveiene. Infrarød badstue er spesielt virksom.

Tekst Mona Nilsson . Oversatt/tilrettelagt Iver Mysterud . Foto Shutterstock

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i det svenske helsemagasinet 2000 Talets AlmaNova.1

I Sverige og spesielt vårt naboland Finland er det lange tradisjoner i å ta badstue. Selv har jeg tatt badstue siden jeg var liten og gikk på gymnastikk i den lille hjembygdsgården på landet i Halland. Alle gjorde det. Det var tradisjon. Men det var nok få som skjønte hvorfor det ble gjort eller kjente til alle de helsemessige fordelene. Disse er blitt stadig bedre klarlagt de siste årene. Å investere i en egen badstue kan være noe av det beste man kan gjøre for sin helse og sitt psykiske velbefinnende. Selv vet jeg ikke hvordan jeg kunne klart meg uten min badstue. Uansett hvor sunt vi lever og hvor mye vi unngår giftige materialer og stoffer i vår hverdag, får vi uunngåelig tilskudd av kjemikalier og andre gifter – hver dag. Vi kan ikke leve uten å puste, og lufta er ikke ren, bare som et eksempel.

Avgift deg eller dø

For omkring ti år siden traff jeg en mann som fortalte at han sammen med nordamerikanske indianere tok badstue en hel dag og deretter ble fri fra kreft, og da fikk jeg innblikk i hvor store helsefordelene med å ta badstue kan være! Mannen hadde hatt lymfom eller leukemi. Omtrent samtidig ble jeg anbefalt å lese boka av legen Sherry A. Rogers med den utvetydelige tittelen: Detoxify or die (Avgift deg eller dø) fra 2002.2 Boka er en inngående fortelling om betydningen av å ta badstue for å rense kroppen fra gifter og derigjennom gi kroppen forutsetninger for selvhelbredelse. Rogers vektlegger badstubad, og særskilt infrarød badstue, som den absolutt mest effektive metoden for å avgifte kroppen.

Budskapet ”Avgift deg eller dø” kan virke brutalt, men det er kanskje slikt klarspråk som behøves for å vekke oss opp til innsikten om hvor viktig det er å avgifte kroppen fra gifter vi samler i oss og hva som hender om vi ikke gjør det!

Rogers peker i boka på at vi kontinuerlig forgiftes på grunn av alle kjemikalier og andra gifter som omgir oss samt at vi derfor mer enn noensinne må støtte og hjelpe kroppen til å bli kvitt disse giftene, som ellers akkumuleres og til slutt forårsaker sykdom. Hun har selv erfaring med å ha blitt forgiftet av de ugrasmidlene hun sprøytet ut på foreldrenes åker da hun som ung hjalp til i jordbruket og hele dager kjørte traktoren som dro sprøytemaskinen.

I tusenvis av år

Amerikanske indianere har brukt badstue til helsefremmende formål
i tusenvis av år. Deres enkle ”svettehytter”, som oftest har form som et halvkuleformet telt, bidrar ikke bare til fysisk, men også åndelig rengjøring.3

Oppvarming for å behandle sykdom er blitt brukt i flere tusen år innen legekunsten. Den kjente greske legen Parmenides4 (515–450 f.Kr.) sa: ”Gi meg kraften til å forårsake feber, og jeg kan helbrede enhver sykdom”.

Kreft

Varmen forårsaker at vi svetter, noe som hjelper kroppen å føre ut gifter via huden. Det kan i sin tur bidra til helbredelse fra en lang rekke sykdommer. Men når det gjelder kreft, kan oppvarming i seg selv bidra til å bekjempe kreftceller.

I 2004 skrev den amerikanske legen Lawrence Wilson at om han ble tvunget til å velge en eneste av alle ulike metoder for å bekjempe kreft, så ville han valgt badstubad:5 ”Badstubad hjelper kroppen å skille ut gifter, kjemikalier og tungmetaller, øker oksygenmetningen i kroppens ulike deler, styrker immunforsvaret og minsker strålningsbelastningen på kroppen.”

LES OGSÅ  P-pillebruk og brystkreft

I flere tiår har den moderne medisinen også erfart at kreft-pasienter som fikk feber også
i visse tilfeller ble helbredet av kreft.6

En slik observasjon fikk legen William Bradley Coley7 (1862–1936) fra New York Memorial Hospital allerede i 1891 til å publisere en artikkel som beskrev følgende: Dersom man framkalte feber hos en kreftpasient, kunne immunforsvaret stimuleres slik at kreftsykdommen gikk tilbake. I dag finnes flere kreftklinikker blant annet i Tyskland og Mexico der kreftpasienter behandles med varme, oftest i kombinasjon med andre behandlinger. Det finnes til og med i USA sykehus i over 20 delstater som tilbyr en eller annen form for varmebehandling av kreft.

Økt kroppstemperatur – kroppens selvforsvar

Vi får feber når vi blir syke, noe som er vårt selvforsvar mot virus og bakterier.8,9 Inflammasjon/hevelse
er et eksempel der kroppen ved å produsere varme leger skade som har
oppstått. Ved å øke kroppstemperaturen får virus og bakterier vanskeligere for å overleve. Derfor er det ikke ulogisk at økt kroppstemperatur ved hjelp av badstue kan støtte kroppens selvforsvar mot sykdommer.

Badstue bedrer til og med blodsirkulasjonen inne i kroppen, noe som gjør at næringsstoffer og oksygen bedre føres ut til ulike organer og celler. Under badstue kan pulsen øke med 30 prosent eller mer. Hjertet pumper altså ut betydelig mer blod, og en stor del av blodflyten skjer til kroppens ytre deler og huden i et forsøk på å kvitte seg med overskuddsvarmen. Sirkulasjonen i lungene øker også, noe som bidrar til økt oksygenering av blodet.

Vitenskapelig forskning har vist at badstubad øker antallet hvite blodceller og andre faktorer i blodet og som er viktige for immunforsvaret. Forskning viser også at regelmessig badstubad fører til redusert forekomst av forkjølelser og influensa.10

Avgiftning

Huden er et av våre viktigste avgiftningsorganer, men hos mange mennesker fungerer ikke hudens avgiftningsfunksjon ganske enkelt fordi de ikke svetter nok. Å svette er noe de fleste skjemmes over i sosiale sammenhenger, og det skal derfor i henhold til rådende normer bekjempes med flittig bruk av deodoranter som tetter igjen utrenskningsfunksjonene, først og fremst i armhulene. De fleste deodoranter inneholder også giftstoffer. Kroppens avgiftningsfunksjon stoppes, og mer gifter tilføres – hvor smart er det?

Badstubad hjelper kroppen å kvitte seg med ulike giftstoffer, eksempelvis bly, kvikksølv, arsen og diverse organiske kjemikalier, og bidrar dessuten til å balansere kroppens pH-verdi. Varmen forårsaker svetting, noe som fører til intensiv rengjøring innenfra og ut via huden. Porene åpnes på vidt gap og slipper ut svette og giftstoffer. Badstuas varme hjelper til å rense ikke bare de ytre organene, eksempelvis huden og lymfesystemet, men også indre organer som lever, lunger og nyrer. Disse organene kan være overbelastet av gifter og avgiftes ved hjelp av den økte blodsirkulasjonen som skyldes at kroppen forsøker å kvitte seg med overskuddsvarmen.11

Forbedret hud

Selv har jeg oppdaget at huden forbedres betraktelig av badstubad. Stygge hudflekker, såkalte keratoser, forsvinner og holdes effektivt borte for, forhåpentligvis, aldri mer å komme tilbake.

Mange mener at badstue har en foryngende effekt på huden. Huden består i stor grad av kollagen, et protein som gir huden styrke og elastisitet, men innholdet og produksjonen minsker med alderen. Legen Lawrence Wilson noterer at badstue kan fremme produksjonen av kollagen, noe som i sin tur fører til avskalling av døde hudceller og fremmer tilvekst av nye, friske celler. Intensiv børsting av huden under badstubad underletter både avgiftningen og fornyelsen av huden. Bakterier og gifter som er lagret i huden, forsvinner.

Hjerte, hjerne og luftveier

En gruppe forskere fra Finland har i vitenskapelige undersøkinger av 2 300 menn vist at mennesker som regelmessig og ofte tar badstue, har lavere forekomst av høyt blodtrykk og demens samt mindre risiko for å dø i hjerteinfarkt enn de som tar badstue mindre regelmessig. Deltakerne i studien ble fulgt i 20 år.

LES OGSÅ  Kreft, søvnlengde og madrasstyper

Forskerne målte blodtrykket før og etter badstubad og konstaterte at det fremmer blodkarenes elastisitet og minsker blodtrykket. Temperatur fører til at blodkarene utvides, får mer spenst og øker blodflyten.12,13

Menn som tok badstue fire til sju ganger per uke, hadde 65 prosent lavere risiko for å utvikle demens eller Alzheimers sykdom, jamført med dem som tok badstue en gang per uke eller mindre.14

Til og med luftveis- og lungesykdommer forebygges på grunn av badstue, viser de finske forskerne. Menn som tok badstue to eller flere ganger i uka, hadde inntil 40 prosent lavere risiko for luftveissykdommer enn dem som tok badstue én eller mindre enn én gang per uke. For lungebetennelse var risikoen opptil 37 prosent lavere.15

Badstue er til og med positivt for mentalt velvære fordi varmen aktiverer nervesystemet og øker produksjonen av velværestoffer som dopamin, serotonin og endorfiner. Sistnevnte er til og med blitt kalt kroppens eget morfin.

De fleste har nok uten behov for støtte fra vitenskapelig forskning merket at badstubad gjør at man føler seg mer avslappet og avstresset, og at man derfor sover riktig godt etter en badstue. Forskning bekrefter også at søvnen blir dypere og forbedres etter badstubad.16

Infrarød badstue?

Infrarød teknologi oppgis først å ha blitt utviklet av USAs romfartsorganisasjon NASA, men det er
særlig japanere som utviklet teknikken på 1970- og 1980-tallet. Infrarød badstue innebærer at badstua sender ut infrarødt lys, som er et begrenset spekter av energien vi får fra sola. Infrarødt lys trenger dypt inn i kroppen der det kan omvandles til varmeenergi.17

Solas infrarøde lys gir samme varmeeffekt man kan kjenne på kalde høstdager og man kjenner hvordan strålene til tross for kulda varmer en opp innvendig. Infrarøde stråler vibrerer med samme frekvens som alt organisk materiale (5,6 til 1 000 mikrometer). Bølgene er altså i resonans med våre egne frekvenser. De infrarøde bølgene kan frigjøre avleiringer, slaggprodukter og overskudd av syrer som er bundet i kroppen og som kan bidra til mange ulike sykdommer.

Hvis man sammenlikner infrarød badstue med vedfyrt eller elektrisk oppvarmet badstue, behøves ikke like høye temperaturer. De som har problemer med å tåle de høye temperaturene i en tradisjonell badstue, tåler bedre infrarød badstue fordi den infrarøde varmen ikke behøver være like høy for å gi god effekt. Den infrarøde badstuas varme trenger mer effektivt og lengre inn i kroppen, og varmen fordeles jevnere. Mange hevder at infrarød badstue mer effektivt drar ut gifter som er lagret i kroppen.

Infrarødt lys medfører også at kroppen svetter betydelig mer enn ved tradisjonell badstue. Forskere har jamført infrarød badstue med tradisjonell badstue og observert at svetten inneholder større andel gifter ved infrarød badstue enn med tradisjonell badstue.2,18

Kreft og infrarød badstue

En vitenskapelig undersøkelse har også rapportert at mus med kreft som ble behandlet i 30 dager i infrarød badstue, fikk svulstenes størrelse redusert med opp til 86 prosent. En annen undersøkelse fra Japan har rapportert at spredning av veksten av brystkreftceller ble forhindret i dyreforsøk med hjelp av infrarød temperaturbehandling.

Resultatene på kreftceller er anerkjent av det velrenommerte Nasjonalt kreftinstitutt i USA, som har slått fast at forskning har vist at ”høye temperaturer kan skade og drepe kreftceller. Mange vitenskapelige studier har vist signifikant reduksjon av svulststørrelsen når varmebehandling er kombinert med andre behandlinger”.

Leger ved Clifford sykehus’ hypertermisenter i Guangzhou, Kina, anser
at varmebehandlinger kan stimulere og forbedre kroppens immunsystem. Når kroppen holdes på 39,8 grader i seks timer, kan T- og B-lymfocytter og drapsceller aktiveres.19

Kuldesjokk mot kroppen

Badstue hører også sammen med iskalde bad, snøbad eller kald dusj. 20
Det finnes flere helsefordeler også med denne tradisjonen og delen av badstubadinga. Kuldesjokket styrker immunforsvaret og øker sirkulasjonen i lymfekjertelsystemet samt blod-
karene, noe som øker utskillelsen av gifter, øker sirkulasjon og oksygentilgangen til organer og hud. Det øker også utskillelsen av velværestoffer i hjernen. På det psykiske planet kan man ved å overvinne redselen for å utsette kroppen for kuldesjokk, tåle mer stress og oppleve mindre angst. Man kan kanskje bli kvitt alle engstelser og etter en tid føle seg fullstendig uovervinnelig.

LES OGSÅ  Kreftfri med avgiftning og stråling

Tips for å øke utskillelsen av gifter

Børst kroppen før og under opphold i badstua. Dette forbedrer sirku-lasjonen og øker avgiftningen. Ta niacin,
vitamin B3, før badstue. Øk gradvis dosen fra 100–200 mg til 500 mg for gradvis å venne seg til rødmingen som skjer. Niacin støtter/øker avgift-
ningen. Mosjoner minst 10–30 minutter før. Dette forbedrer sirkulasjonen og avgiftningen.21

Sheryl Rogers anbefaler til og med inntak av mineraler, spesielt magnesium, før badstue og C-vitamin samt antioksidanter etterpå. Kroppen mis-
ter magnesium ved svetting. C-vitamin og antioksidanter motvirker de skadelige effektene av frigjøringen av gifter som opphold i badstua forårsaker.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Mona Nilsson (f. 1958) er miljøøkonom og journalist og har siden 2003 drevet gravende journalistikk. Hun skrev i mange år for Miljømagasinet og er nå fast bidragsyter i 2000 Talets AlmaNova. Nilsson har spesialisert seg på helserisikoen forbundet med stråling fra trådløs teknologi og elektromagnetiske felt. Hun har utgitt fagbøkene Spelet om 3G (2005) og Mobiltelefonins helsorisker (2010)22 og har skrevet en rekke artikler om disse temaene. Nilsson er leder i Strålskyddsstiftelsen (www.stralskyddsstiftelsen.se), som tilsvarer Folkets strålevern i Norge (www.folkets-stralevern.no/).

E-post: mona@stralskyddsstiftelsen.se[/gdlr_box_icon]

 

Kilder:

1. Nilsson M. Badstue för bättre hälsa og inre rening. 2000 Talets AlmaNova 2018; 2 (1): 19–22.

2. Rogers SA. Detoxify or die. Sarasota, FL: Sand Key Company, Inc., 2002.

3. Ravenheart J. The healing and purification effects of a sweat lodge ceremony. Fractal Enlightenment 21.3.2017. https://fractalenlightenment.com/41081/culture/healing-purification-effects-sweat-lodge-ceremony (15.5.2018).

4. https://no.wikipedia.org/wiki/Parmenides

5. 6 ways saunas help fight cancer. 17.12.2016. https://infraredsauna.com/blog/6-ways-saunas-help-fight-cancer/ (15.5.2018).

6. Hobohm U. Fever therapy revisited. British Journal of Cancer 2005; 92: 421–5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15700041

7. https://en.wikipedia.org/wiki/William_Coley (22.5.2018).

8. Kluger MJ, Kozak W, Conn CA mfl. The adaptive value of fever. Infectious Disease Clinics of North America 1996; 10: 1–20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8698984

9. Clint E, Fessler DMT. Insurmountable heat: the evolution and persistence of defensive hyperthermia. The Quarterly Review of Biology 2016; 91: 25–46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27192778

10. Kunutsor SK, Laukkanen T, Laukkanen JA.Sauna bathing reduces the risk of respiratory diseases: a long-term prospective cohort study. European Journal of Epidemiology 2017; 32: 1107–11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28905164

11. Sears ME, Kerr KJ, Bray RI. Arsenic, cadmium, lead, and mercury in sweat: a systematic review. Journal of Environmental and Public Health 2012; 2012: 184745. https://www.hindawi.com/journals/jeph/2012/184745/

12. Heckmann JG, Kukkonen-Harjula K.Sauna and risk of stroke: Does frequent sauna bathing prevent stroke? Neurology 2018; 90: 993–4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29720542

13. Laukkanen T, Kunutsor SK,

Zaccardi F mfl. Acute effects of

sauna bathing on cardiovascular function.

Journal of Human Hypertension 2018; 32:

129–38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

pubmed/29269746

14. Laukkanen T, Kunutsor S, Kauhanen J mfl. Sauna bathing is inversely associated with dementia and Alzheimer’s disease in middle-aged Finnish men. Age and Ageing 2017; 46: 245–9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27932366

15. Kunutsor SK, Laukkanen T, Laukkanen JA. Sauna bathing reduces the risk of respiratory diseases: a long-term prospective cohort study. European Journal of Epidemiology 2017; 32: 1107–11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28905164

16. Masuda A, Kihara T, Fukudome T mfl. The effects of repeated thermal therapy for two patients with chronic fatigue syndrome. Journal of Psychosomatic Research 2005; 58: 383–7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15992574

17. Mysterud I. Terapeutisk bruk av infrarød stråling. VOF 2017; 8 (6): 24–33.

18. Vatansever F, Hamblin MR. Far infrared radiation (FIR): its biological effects and medical applications. Photonics & Lasers in Medicine 2012; 4: 255–66. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23833705

19. 6 ways saunas help fight cancer – part three. BeatCancer.org 12.11.2014. https://www.beatcancer.org/blog-posts/6-ways-saunas-help-fight-cancer-part-three (7.6.2018).

20. Poleszynski DV. Ut av komfortsonen. VOF 2018; 9 (2): 72–6.

21. Mercola J. Niacin, exercise, and sauna—a simple and effective detox program that can significantly improve your health. Mercola.com 4.5.2014. https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/04/detoxification-program.aspx (7.6.2018).

22. Mysterud I. Mobiltelefoni og strålefare. VOF 2010; 1 (2): 56–62.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner