Kategorier
Balsam for kropp og sjel
Tidlig i oktober dro vi til Andøy Friluftssenter i Buksnesfjord ved Andøya for å smøre kropp og sjel med nordnorske matskatter og oppleve Vesterålens mektige natur.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst og foto Birthe Storaker
Oppholdet startet en fredag med litt teori om blodsukkerstabil og næringsrik mat ved kostveileder Vårin Høve (f. 1956). Hun tok oss også gjennom Qi gong-øvelser hver morgen før frokost, noe som ga en rolig og behagelig start på dagen. Dette er øvelser som gir deg mulighet til å jobbe for bedre helse der du selv deltar i prosessen for å forbedre din sunnhet og livskvalitet fysisk, psykisk og åndelig. Seinere ble det matlagingskurs med vekt på næringsrike og probiotiske ingredienser.
Feng shui med Lillebeth Knutsen (f. 1951) gjorde oss bedre kjent med hvordan omgivelsene påvirker oss. Ved hjelp av feng shui kan man øke forståelsen for kreftene mellom menneske og natur. Alt vi føler og gjør, påvirkes av hva vi omgir oss med, og feng shui er en metode som skal kunne organisere omgivelsene for å gi balanse og harmoni. Seinere fikk vi massasje og behandling av naturterapeut Ann-Mari Kiil (f. 1961) og kjente hvordan ryggsmerter, stress og hodepine slapp taket. Vi var en fin gruppe på 10 personer som lot oss føre rundt fra den ene gode og interessante opplevelsen til den andre.
Sukker-, gluten- og kaseinfritt til alle måltider
All den nydelige maten vi fikk servert på Andøy Friluftssenter var uten sukker, mel og kumelk. Menyen var fristende og så delikat ut. Til frokost kunne deltakerne forsyne seg med carpaccio av hval og torsk, ishavsrøye, oster lagd på geitemelk fra et lokalt meieri, salat, godt økologisk smør og pannekaker stekt på takke med nyrørte tyttebær og multer fra egen «hage».
Til middag ble det servert bl.a. gurkemeiebakt lam spekket med hvitløk og rosmarin. Saus basert på kjøttkraft, tyttebær og tamari soyasaus. Tilbehøret var quinoa, gulrot og rosenkål. I tillegg fikk vi ishavsrøye med wokede grønnsaker og saltbakte poteter med urtesaus på smør og urter.
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Andøy friluftssenter»]Ekteparet Ingvild (f. 1964) og Nigel Turell (f. 1963) startet Andøy Friluftssenter i det små i 1988, med å tilby villmarksopplevelser og reiseliv. Siden har de jobbet hardt, bygd stein på stein, og ikke overlatt noe til tilfeldighetene. Sammen har de realisert et moderne reiselivsanlegg med hytter, leiligheter, møtefasiliteter, store lavvoer, badestamp og en flott restaurant der historie og tradisjoner er kombinert med det moderne og urbane.
Ekteparet er genuint opptatt av å gi sine gjester opplevelser for livet. Dette gjør de med hjertevarme og kundetilpasning. De vet at hver gjest er unik og har ulike behov.
Ingvild vokste opp i denne vesle bygda på Hinnøya og er fjerde slektsledd på gården. Hun forteller levende om gårdens tradisjoner og de lokale naturressursene som har vært forvaltet i generasjoner. Som Vesterålens største grunneiere forvalter de både kultivert multemyr og flotte fiskevann. Næringsrike og nydelige lokale matskatter er en sentral del av totalopplevelsen ved Andøy Friluftssenter. Vertskapet er stolte av sitt reiselivsanlegg og er glade for at de valgte å følge drømmen.
Nettside: http://andoy-friluftssenter.no/, e-post: firmapost@andoy-friluftssenter.no.[/gdlr_box_icon]
Vakker natur!
Naturen i Vesterålen er fantastisk. Selv om det ikke er så spisse og dramatiske fjell som i Lofoten litt lenger sør, er fjellene et mektig og imponerende syn med fjorden og havet som kontrast. Turopplegget inkluderte sightseeing på Andøya, hvor vi besøkte et smykke- og kunstgalleri med sjarmerende interiør og en alt mulig-butikk, samt fikk lære om såpeproduksjon fra en lokal fabrikk som lager såper kun med naturlige ingredienser. Der fikk vi også servert fersk suppe i den hyggelige kafeen og til dessert en deilig kake som var lagd spesielt til oss uten sukker, mel og melk.
Sightseeingen ble avsluttet på «Farmen», hvor vi ble møtt av et ektepar som tilbyr opplevelse av tre ulike badstu-besøk. Det klare og friske vannet er lett tilgjengelig, ettersom egne trapper leder ned i elvevannet fra hver badstue. Forfriskninger ble servert i en liten hytte på tunet. Det var en utrolig spesiell, deilig, avslappende og morsom opplevelse. På veien dit fikk vi se kongeørn og opplevde havets mektige krefter, som slo høye bølger innover svabergene langs kysten. Vel tilbake ventet aperitiff og gourmetmiddag med økologisk vinsmaking. Den opplevelsesrike turen ble avsluttet på søndag med en fantastisk frokost ute i det fri, der maten ble tilberedt på bålpanner, på en idyllisk beliggende plass med utsikt til fjord og flotte fjell.
Kurs 2015
Neste mulighet for å bli med på «Balsam for sjelen» blir i januar/februar og mai 2015. Planen er å kombinere matkurs i teori og praksis, Qi gong og Feng shui, sightseeing, badstubesøk, elvebading, bading i stamp og frokost i det fri. På alle turene blir det servert hjemmelagd, økologisk kortreist mat uten sukker, melk og gluten.