Skip to main content

Barn blir inaktive av fedme

Britiske forskere har nylig publisert en viktig ny studie om barn, fedme og inaktivitet. Den snur vanlige oppfatninger på hodet ved å vise at det er sterk overvekt hos barn som fører til inaktivitet, og ikke omvendt. Det er altså ikke slik at barn blir overvektige fordi de ikke mosjonerer – de mosjonerer mindre og mindre etter hvert som vekta øker. I lys av dette er det ikke så rart at velmente tiltak for å få barn mer fysisk aktive, sjelden hjelper med å redusere barns fedme. Den utbredte oppfatningen av barn blir fete fordi de ikke rører seg nok, har vist seg å være basert på forskning med klare metodefeil. Den nye studien har en bedre utforming for å avklare hva som er årsak og hva som er virkning.

Vi i VOF har lenge ment at man ikke bør presse sterkt overvektige mennesker til å bli fysisk aktive. Først bør man hjelpe dem til å redusere inntaket av karbohydrater sterkt nok til at de får i gang en effektiv fettforbrenning. Når kroppsvekta er blitt mindre, er det mye enklere å bli motivert til å bruke kroppen fysisk. IM

LES OGSÅ  Kan kosttilskudd motvirke aggresjoner hos barn?

Kilde:

Metcalf BS, Hosking J, Jeffery AN, mfl. Fatness leads to inactivity, but inactivity does not lead to fatness: a longitudinal study in children (EarlyBird 45). Archives of Disease in Childhood 2010 (doi: 10.1136/adc.2009.175927).


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner