Skip to main content

Barnebok om å spise feil mat

Anne Lene Johnsen hadde en fin omtale av lege Berit Nordstrands bok Sukkerkok i hodet i Helsemagasinet nr. 2/2015. Hun avsluttet slik: ”Vi anbefaler boka fordi vi heier på alt som kan bidra til at barn spiser mindre sukker.” Siden jeg har barn i antatt rette alder for en slik bok, vakte dette min interesse. Hvordan slår den an hos barn? Hvordan ville en av mine ni år gamle døtre reagere på den? Jeg skaffet meg derfor Sukkerkok i hodet før sommeren og tok den med på ferie. Først leste jeg gjennom for å se hva den handler om og studerte de fine tegningene.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Iver Mysterud     Foto Shutterstock

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Berit Nordstrand
Tittel: Sukkerkok i hodet
Utgiver: Fraiva
Utgivelsesår: 2014 (innbundet, 64 sider)
ISBN: 978-82-999043-2-2
Pris: kr 253 (tanum.no), 289 (ark.no, haugenbok.no)[/gdlr_box_icon]


page_1Sukkerkok i hodet handler om det som skulle være en morsom tivolitur, men som ender i kaos fordi kroppen har fått feil mat, blant annet sukker. Heldigvis kan kroppen få en ny mulighet med sunn mat som drivstoff. Da fungerer den godt, og hjernen fungerer igjen. Dette forklares ved at boka følger skjebnen til den røde blodcella Erle, den hvite blodcella Luke, fettklumpen Perle og kampen mellom ”gode” og ”dårlige” tarmbakterier når man spiser ulike typer mat.


Handlingen var grei å følge, selv om jeg gikk litt surr i hvem som var hvem av Erle, Luke og Perle.

LES OGSÅ  Probiotisk drikk gir færre infeksjoner hos små barn

Deretter spurte jeg min datter om hun hadde lyst til at jeg leste denne barneboka om kosthold for henne. Det ville hun, og vi hadde en rolig hyggestund en kveld med lesing, kikking på tegningene og spørsmål om det som skjedde i boka. Det var opplagt at min datter likte boka. Jeg trodde at ”historien” stoppet der, men to dager seinere spurte hun om jeg kunne lese boka en gang til. Det gjorde vi, og fortsatt var interessen stor. Det samme gjentok seg enda en gang et par dager senere, og jeg kan bare slå fast at boka fenget min datter. Vi har i tillegg prøvd et par av bokas isoppskrifter. Da min datter noen dager seinere fikk ei skolevenninne på besøk et par feriedager, lagde de faktisk på egen hånd is etter en oppskrift fra boka.

Jeg opplever det som positivt å få en barnebok som fokuserer på hormonelle effekter i kroppen av å spise ulike typer mat. Kostholdsbøker for barn er viktige. Her er Berit Nordstrand en foregangsfigur. Det er å håpe på flere barnebøker om kosthold fra henne og andre som tar barnas helse og kunnskapsnivå på alvor.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner