Kategorier
Siste innlegg
Barnebursdag!
Kaker og godter til barnebursdager behøver aldeles ikke inneholde sukker og korn. At kakene lages på lavkarbo/høyfett-vis behøver selvfølgelig heller ikke å gå ut over verken utseende eller smak. Vi har plukket ut en håndfull nam-nam fra boka Fristende lavkarbo som passer til barneselskapet.
Tekst Anne Lene Johnsen Foto Frank Oknes Oppskrifter Cecilie Theiste-Bratli
I denne lekre boka gir forfatter Cecilie Theiste-Bratli oss et helt kapittel med bursdagsoppskrifter i tillegg til et vell av andre kaker, konfekter, desserter og kjeks som naturligvis også kan brukes både når noen fyller år og på alle andre dager. Mange oppskrifter bruker smør og fløte, slik at de av oss som ikke tåler dette, må bla videre. Men forfatteren har også forslag til alternativer med kokosmelk, og dessuten kan man flere steder bruke kokosfett istedenfor smør. Boka er lekkert illustrert og deilig å bla i, og for en kakemons burde den være vanskelig å legge fra seg. Men dét må du jo: Du skal være eksepsjonelt lite interessert i godsaker for å ikke klare å kaste deg ut i bakingen etter å ha hatt denne fristelsesboka i hendene en liten stund.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Psst: I tillegg til oppskriftene vi har plukket ut her, finner du i boka selvfølgelig også oppskrifter på for eksempel sjokoladekaker, ”voksen-is” og kokosboller som igjen lett kan gjøres om til skumkake til barnebursdagen. Og en aldeles nydelig bringebær- og sjokolademoussekake. Men det sier jeg bare for å friste deg til å kjøpe boka selv. I tilfelle du tviler: Fristende lavkarbo er allerede årets mest leste bok i min husholdning.
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Theiste-Bratli, Cecilie. Fristende lavkarbo. Enkle og nydelige bakverk du kommer til å elske.
Oslo: Forlaget Lille måne AS, 2011.
189 sider, kr 349.
www.lillemaane.no[/gdlr_box_icon]
Bløtkake med jordbær og vanilje
Bunn: (Denne kakebunnen blir også god med kokosfett istedenfor smør.)
6 egg
1 dl sukrin
4 ss mandelmel
4 ss kokosmel
1 ss fiberhusk
2 ts bakepulver
1 ts vaniljepulver
100 g smeltet smør
Fyll:
Vaniljekrem:
2 eggeplommer
4 ss sukrin
½ dl fløte
½ – 1 ts vaniljepulver
50 g smør
2 dl pisket fløte til krem
Bland alle ingrediensene unntatt smøret i en kjele, kok opp under omrøring til det tykner. Ta kjelen av platen. Rør inn smøret i biter og la det hele avkjøles. Visp krem av 2 dl fløte og bland denne inn i sausen når den er kald.
Jordbærkrem:
300 g jordbær
3 ss sukrin
3 dl fløte
Lag puré ved å mose bær og sukrin sammen med stavmikser. Visp fløten til krem. Bland pureen og kremen forsiktig sammen.
Cakepops
30-40 kaker
Cakepops lages av ferdigstekt kake. Du kan bruke rester av din favorittbunn eller denne oppskriften.
5 egg
1 dl sukrin
4 ss kokosmel
2 ts bakepulver
1 ss fiberhusk
Visp egg og sukrin luftig og bland inn resten av ingrediensene. Stek i en liten langpanne eller springform på 20 cm på 180 grader i 15 minutter.
Når kaken er blitt kald, skal du smule den opp. Dette kan du gjøre enten ved å skrape med en skje, eller dele den i biter og kjøre den gjennom en kjøkkenmaskin.
Kakesmulene blandes så med ønsket fyll og settes i fryseren i 20 minutter.
Smelt 200 g sjokolade. Stikk en pinne eller et sugerør inn i hver kule. Dypp kulene i sjokoladen og la dem renne av seg. Pass på at det renner litt ned på sugerører eller pinnen også, slik at det sitter godt. Dryss over ønsket pynt, for eksempel kokosstrø, og sett popsene i konfektformer. Oppbevares kjølig.
Alternativer til ”fyll”:
Jordbærpuré:
Lag jordbærpuré av 200 g jordbær, smak til med sukrin og bland med kakesmulene.
Sjokoladefyll:
Smelt 75 g sjokolade og bland den med kakesmulene.
Gelé
4 porsjoner
200 g frosne eller friske bær
5 dl vann
6-9 ss sukrin (ca. 1 – 1 ½ dl)
6 plater gelatin
Her er det viktig å smake seg frem med hvor søt geleen skal bli! Legg gelatinplatene til bløt i kaldt vann i cirka 10 minutter. Kok opp 5 dl vann og la bærene koke i dette i cirka 10 minutter. Hell dette over i en bolle, men sil blandingen godt. Bruk en skje til å presse all væsken ut av bærene. Smak til med sukrin.
Klem vannet godt ut av gelatinen, og rør denne inn i geléblandingen til den er helt kald. Avkjøles.
Fruktis
6 små eller 4 store isformer
200 g frosne jordbær
1 dl vannmelon i terninger
3ss sukrinmelis (eller mindre etter smak)
La jordbærene tine lett i en sil, slik at overflødig væske renner bort. Rens vannmelonen og del den i passe biter. Mos bærene og melonen i en blender eller lignende. Smak til med sukrinmelis.
Blandingen helles over i isformer og fryses ned.