Skip to main content

Barnløs kvinne gravid på ketogen kost

Helene har vært pasient hos meg i vel 12 år. For et par år siden oppsøkte hun meg på min klinikk på grunn av barnløshet. Hun var da 32 år gammel og hadde forgjeves forsøkt å bli gravid i seks år. Hun kunne opplyse at mannens sædkvalitet allerede var undersøkt og funnet normal. Hennes gynekolog hadde oppdaget at hun hadde polycystisk ovariesyndrom (PCOS), og hun hadde fått beskjed om at hun aldri ville kunne bli gravid, noe som til da hadde stemt.

Tekst Torkil P. Andersen     Foto Shutterstock

Spalte: Frisk med ketogen kost

PCOS skyldes en arvelig betinget endring av enzymene i eggstokkene, som i tillegg til å produsere østrogener, også produserer testosteron. Tilstanden er nesten alltid kombinert med betydelig overvekt og preges av for mye mannlig kjønnshormon (testosteron) i blodet. Den viser seg klinisk ved barnløshet, uregelmessige menstruasjoner, manglende eggløsning og mannlig behåring og uren/kvisete hud. Helene hadde alle disse symptomer.

Cyster på eggstokkene (PCO) påvises av lege ved hjelp av ultralydsskanning, og funn av minst 10 cyster på eggstokkene gir diagnosen, som i tillegg inkluderer to av følgende symptomer:

● Uregelmessig menstruasjon

● Mannlig behåring, for eksempel fra navlen ned til skrittet

● Manglende eggløsning

● Økt mengde testosteron i blodet

● Forstyrrelser i hypofysehormonene som styrer produksjonen av kjønnshormonene

Man regner med at 20 prosent av kvinner i fødedyktig alder har cyster på eggstokkene, mens PCOS totalt forekommer hos 5 prosent av alle kvinner. Forekomsten øker på grunn av fedmeepidemien vi er inne i.

Overvekt
Fedme kjennetegnes av økt mengde fettvev, som hos kvinner normalt utgjør 25–35 prosent av kroppsmassen. Fettcellene omdanner testosteron til østrogener, noe som sekundært fører til at hypofysen, et hormonproduserende organ i hjernen, frigjør mer luteiniserende hormon (LH). LH stimulerer til økt produksjon av testosteron i cystene i eggstokkene. Jo flere cyster, desto mer ”mannlig kjønnshormon” produserer de.

Follikkelstimulerende hormon (FSH) dannes i hypofysen, og produksjonen er redusert ved PCOS. Lavere konsentrasjon av FSH påvirker cystene i eggstokkene til i mindre grad å omdanne testosteron til østrogener, og dermed øker mengden testosteron. Summen av disse hormonendringer blir en overvekt av mannlig kjønnshormon i blodet.

Flere andre hormonforstyrrelser medfører at man kommer inn i en ond sirkel som ytterligere øker produksjon av testosteron.

Helene hadde altså PCOS og dermed forhøyet konsentrasjon av testosteron i blodet. Hun var også overvektig og hadde naturligvis mye fettvev. Hennes kroppsmasseindeks (KMI) var 36, som kvalifiserer til betegnelsen ”helseskadelig overvekt”. Blodprøver avslørte at hun hadde forhøyet mengde insulin i blodet, altså hadde hun i tillegg til PCOS også insulinresistens. Det er ikke så rart at hun ikke hadde blitt gravid, siden det var lite sannsynlig at hun har hatt eggløsning. Vi snakket igjennom dette, og hun ville naturligvis vite hva man kunne gjøre.

LES OGSÅ  Injiserbare slankemidler kan gi selvmordstanker

Dette er offisielle anbefalinger ved PCO/PCOS:

● Vekttap til KMI blir mindre enn 32,5, helst 28.

● Ved insulinresistens anbefales metformin, som motvirker insulinresistens i leveren, men ikke i muskler og fettvev.

● Behandling med diverse hormoner for å styre menstruasjon og eggløsning, måling av kroppstemperatur for å finne optimalt tidspunkt for samleie, etc. (ved eggløsning øker kroppstemperaturen omkring én grad).

● Elektrisk brenning av cyster på eggstokkene (som produserer testosteron)

● IVF (in vitro fertilisering, dvs. prøverørsbefruktning)

Anbefalingene nevner ikke med ett ord ketogen diett eller de positive virkningene av moderat mosjon! Vektreduksjon er anbefalt, men det står ikke hvordan dette helst kan gjøres eller om noen slankekonsepter er mer fordelaktige ved PCO/PCOS enn andre.

Jeg anbefalte Helene et ketogent kosthold som behandling for hennes barnløshet. Et ketogent kosthold ville redusere hennes vekt ved å fjerne fettvev, ikke muskler, noe som er godt dokumentert i internasjonale studier av slikt kosthold. Samtidig ville insulinnivået i blodet raskt falle til normale verdier. Produksjonen av testosteron i eggstokkene ville dermed falle, i likhet med produksjonen av østrogen i fettvev, noe som ville bringe Helene inn i en ”god sirkel” med normalisering av kjønnshormonene. Dette ville igjen føre til at hun igjen fikk normal eggløsning og dermed mulighet for å bli gravid. Jeg anbefalte også daglig, fysisk aktivitet fordi det i seg selv reduserer insulinresistens. Tretti minutters gange eller annen, tilsvarende fysisk aktivitet er tilstrekkelig.

Hun var litt usikker på om hun ville klare dette, men da jeg sa at hun kunne gå til og fra jobben (15 minutter hver vei), hadde hun fem av sju dager med fysisk aktivitet på plass. Deretter kunne for eksempel hus- eller hagearbeid lørdag og turgåing søndag gi en passende mengde aktivitet. Helene hadde trodd at man måtte ta seg helt ut på helsestudio for å få effekt av treninga og var gledelig overrasket over å høre at effekten av fysisk aktivitet på helsa og på hormonbalansen oppnås ved moderat aktivitet.

Vi snakket om de andre behandlingsmetodene, men hun var ikke så interessert i avanserte hormonbehandlinger og brenninger på eggstokkene med risiko for sammenvoksninger som kan forekomme som en mulig følge av dette. Helene valgte i stedet å prøve ketogent kosthold, og jeg forklarte hvilken mat man kunne spise på et slikt kosthold: kjøtt, fisk, skalldyr, oster, egg, en del grønnsaker, lite rotfrukter og mye blandet salat. Helene skaffet seg min bok Slank med ketolysekuren2 og de tilhørende kosttilskudd og en boks med ketostix slik hun selv kunne undersøke sin urin og få bekreftelse på at hun fulgte dietten korrekt. Hun fikk tips om å sjekke nettsida www.ketolyse.no eller min Facebookprofil (Torkil P Andersen) der det ligger tallrike, enkle oppskrifter på mat man kan spise på et ketogent kosthold. Helene var vant til å lage mat og trodde dette skulle gå bra.

LES OGSÅ  Udiagnostisert cøliaki – en oversett årsak til ufrivillig barnløshet

Insulinresistens
Fedme øker risikoen for insulinresistens, som ofte ses ved overvekt. Insulinresistens betyr at kroppens insulin ikke virker like godt som normalt. Kroppen motvirker tilstanden ved å frigjøre mer insulin fra bukspyttkjertelen og kompenserer på denne måten for den reduserte effekt av insulinet. Dermed opprettholdes stabile og normale blodsukkerverdier (insulinets viktigste effekt). Det betyr samtidig insulinresistens som gjør at bukspyttkjertelen frigjør 2–3 ganger så mye insulin til blodet som normalt for å holde blodsukkeret passende lavt.

Siden insulin hemmer fettforbrenninga, stimulerer omdanning av sukker til fett og øker lagring av fett i fettceller, medfører et forhøyet insulinnivå i blodet at man øker i vekt.

Ved PCO/PCOS stimulerer insulin produksjonen av testosteron i eggstokkene, spesielt hvis det tidligere nevnte hormonet LH også er forhøyet, noe som er tilfellet ved PCO/PCOS. Jo høyere insulinmengde, desto større produksjon av testosteron. Sagt på en annen måte virker insulin som bensin på bålet ved PCO/PCOS.

I løpet av en uke på ketogent kosthold var hennes insulininnhold i blodet normalt lavt. Etter noen uker fikk Helene nærmest normal menstruasjon, og etter 10 uker kom hun for å ta en graviditetstest, som til stor glede for henne var positiv. Hun hadde da slanket bort sju kilo som en ekstragevinst ved siden av å ha blitt gravid.

Siden det ikke foreligger mange studier av ketogen diett under svangerskap, anbefalte jeg henne ut fra ”føre var prinsippet” å avbryte kostholdet under svangerskapet og i de første 6 måneder med amming.

Helene har siden benyttet slankekuren og har nå en KMI på 27. Hennes problemhud med hudorm og kviser er historie. Sist, men ikke minst: Hun har en velskapt sønn på to år.

Etter hun var ferdig med å slanke seg, lånte jeg henne min bok Etter slankekuren,3 som gir råd og veiledning i en vanskelig vektstabiliseringsperiode etter en gjennomført slankekur. Hovedprinsippet er daglig, fysisk aktivitet og et kosthold med mer grønnsaker, belgfrukter, salater og mindre stivelsesholdige matvarer som potet, ris og pasta. Helene har etter endt slanking gått opp 3,5 kilo, men har deretter klart å stabilisere sin vekt. Hun er klar over at hun aldri kan bli kvitt en arvelig tendens for utvikling av PCO og PCOS, men vet også at overvekt med insulinresistens vil føre til tilbakefall. Helene har god viljestyrke og driver regelmessig, moderat fysisk aktivitet og spiser mat som gir liten blodsukkerstigning slik at hun ikke får så mye insulin i blodet etter måltidene. Dermed forebygger hun både utvikling av overvekt og tilbakefall av PCOS.

Ketogent kosthold
Prinsippet har vært kjent i 150 år, og de seneste 30 åra er det forsket mye på ketogen diett. Tusenvis av vitenskapelige artikler viser av ketogen diett er ufarlig og effektiv ved slanking. Dietten benyttes på Rikshospitalet til barn med epilepsi som ikke lar seg kontrollere med diverse medikamenter. Positive effekter av dietten tilskrives blant annet normalisering av hormonforstyrrelsene som oppstår ved helseskadelig fedme, slik som insulinresistens og forstyrrelser i balansen mellom kjønnshormoner. Dietten medfører i tillegg til vekttap lavere blodtrykk, renere hud, regelmessig menstruasjon og eggløsning og lavere kolesterolverdier i blodet. Jeg har valgt å kalle min versjon av ketogent kosthold ”ketolysekuren”.1

Dietten bygger på at hvis kroppen kun tilføres bare 15–20 gram karbohydrat per døgn, vil kroppen omdanne kroppens eget fett til ketoner som kroppen benytter i stedet for glukose. En diett med lite karbohydrat omtales ofte som lavkarbo-/høyfettkosthold (en betegnelse som bare delvis er korrekt fordi det ikke er behov for store mengder fett i kosten). Når kroppen omdanner så mye fett til ketoner at det gir tydelige utslag på nivået i blodet, kalles det ketose. Det er en tilstand som forekommer hos de fleste i de tidlige morgentimer når leverens glykogenlager er ved å tømmes. ”Ketolysekuren” bygger på disse prinsippene, som gjør at kroppen dobler forbrenninga av fett. Dette er ikke farlig; diabetisk ketoacidose er noe helt annet fordi konsentrasjonen av ketoner i blodet da kan bli så høy at blodet kan bli farlig surt.

LES OGSÅ  Gikk ned 83 kilo på et år!

Helene er ikke den første ”barnløse” som er blitt gravid ved hjelp av ketogent kosthold. Jeg har hatt gleden av å få spontane tilbakemeldinger fra et titalls kvinner som har sendt meg gledesbudskap om graviditet på tross av PCOS eller PCO bare ved å følge et ketogent kosthold.

Det er et tankekors at norske leger fra offisielt hold oppfordres til å benytte hormonbehandling og kirurgiske inngrep i behandling av barnløshet ved PCO/PCOS så lenge diett og moderat mosjon i mange tilfelle kan gjøre samme jobb på en helt naturlig måte. Dette er dessverre ikke uvanlig. I mange behandlingsanbefalinger nevnes vektreduksjon, fysisk aktivitet, røykeslutt etc. en passant, slik det er tatt med for ordens skyld, men det virker som om ingen har noen særlig tro på effekten av endringer i livsstil, men vier sin rådgivning til medikamenter og operasjoner eller annen avansert, medisinsk behandling.

Om forfatteren
Torkil P. Andersen ble født i Viborg i Danmark i 1958. Han tok medisinsk embetseksamen ved Århus Universitet i 1987, er spesialist i allmennmedisin og har vært allmennpraktiserende lege i Arendal siden 1994. I 2004 etablerte han firmaet Ketolyse AS for å kunne tilby personer som vil slanke seg med ketogent kosthold (som han kaller ketolysekuren), alt de trenger for dette på ett enkelt sted. Nettside: www.ketolyse.no; e-post: post@ketolyse.no
Andersen kommer regelmessig til å bidra med pasienthistorier i VOF.

Kilder:

1.  www.ketolyse.no

2.  Andersen TP. Slank med ketolysekuren: en enklere vei til et lettere liv. Oslo: Gyldendal Fakta, 2005.

3.  Andersen TP. Etter slankekuren: Maten, oppskriftene og livsstilen som gjør deg varig slank. Oslo: Gyldendal Fakta, 2008.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner