Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > Bedre liv med akupunktur

Tekst Bente Wemundstad Foto Privat

 

Britt Aas er 80 år og bruker akupunktur mot alle plager og for et bedre liv. Hun har vært alvorlig syk med leddgikt, men i dag er hun medisinfri.

Britt fikk leddgikt som 26-åring etter sin første fødsel. – Jeg hadde nok hatt litt tendenser før det også, men da slo det ut for alvor, sier hun. Britt har brukt alt av medikamenter mot leddgikten, og ved hjelp av dem og trening har hun klart å være aktiv i yrkeskarrieren som sykepleier innen rusomsorgen. Hun klarte å stå i jobb til det var tre år igjen før pensjonsalder.

Cellegift

– Jeg begynte på cellegift rundt 10 år før det. Det tok knekken på immunforsvaret mitt, slik at jeg stadig var syk. Jeg var pasient hos lege Vilhelm Schjeldrup (1931–2017) i Tønsberg, en lege som også var akupunktør. Han behandlet meg for migrene med akupunktur, og det syntes jeg var helt topp, sier Britt.

Annonse:

For fem-seks år siden så hun en annonse fra akupunktøren Erik Vinje Olbjørn. Hun tok kontakt og har siden vært regelmessig hos ham. – I dag er det ingenting han ikke kan hjelpe meg med, sier Britt.

–Etter en intensiv periode med akupunktur med tre behandlinger i uka har jeg nå ukentlige timer hos Erik. Jeg er helt medikamentfri og trappet ned på egen hånd. Legen min vet at jeg er ganske egenrådig på det området, og jeg er jo sykepleier. Akupunkturen hjelper meg mot både leddgikt, migrene og alt annet som måtte dukke opp, og jeg vil helst slippe å ta medikamenter.

Øyesykdom

For tiden venter Britt på en ryggoperasjon. Et helt liv med leddgikt har gjort henne 10 centimetere kortere, og ryggsøylen er blitt skjev.

– Jeg stoler fullt og fast på kirurgene. De er dyktige i Norge. Nå skal jeg få avstivet ryggen slik at jeg kan gå rett, sier hun.

Erik Vinje Olbjørn har spesialisert seg på øyesykdommer, men jobber også mye med smerter, muskel- og skjelettlidelser. For tre år siden fikk Britt Aas øyesykdommen aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Heldigvis var hun pasient hos Erik og fikk akupunktur for å hindre forverring av denne sykdommen, som rammer ganske mange eldre.

– Erik arrangerer også pasientreiser til Beijing der man i tillegg til nåler får annen kinesisk medisin som urter og massasje. Jeg har vært med dit, og behandlingen man får der, er helt super. Med oppfølging av nåler hjemme har jeg det faktisk veldig godt. Akupunktur har gitt meg et bedre liv, ingen tvil om det, avslutter Britt Aas.

 


Om forfatteren

Bente Wemundstad (f. 1963) er utdannet journalist. Hun er redaksjonssjef i Byavisa Drammen og redaktør i Naturterapeuten og har også forfattet
10 bøker.

E-post: bente@forbrukerpresse.net

Legg igjen et svar