Skip to main content

Behandling av fettlever

[wcm_restrict]

Naturlig helbredelse: I denne spalta får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gangen slipper vi til Anne Karin Gjørtz ved Alternativ Medisin Røa i Oslo.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

I det siste er det kommet flere klienter på klinikken med diagnosen fettlever som ikke skyldes alkoholinntak. De kan være unge, men også godt voksne mennesker. Mange ganger har de foran på magens nedre del et markant fettdeponi. Fettlever er en tilstand som setter deler av leveren ut av funksjon fordi friske celler blir erstattet av fettceller – en meget ugunstig helsesituasjon.

Leveren har en viktig funksjon i å rense kroppen for diverse avfalls- og giftstoffer, og hvis denne funksjonen ikke skjer godt nok, kan det på sikt føre til en rekke helseproblemer. En fettlever som skyldes et høyere alkoholinntak enn den kan avgifte, finnes det normalt ikke annen behandling for enn å slutte å drikke alkohol. Dette kan reparere leveren om den ikke er for ødelagt. Denne andre formen for fettlever lar seg behandle av alle som kjenner til årsakene, men det gjør ikke alltid konvensjonelle leger.

LES OGSÅ  Med hjerte for helhet og balanse

Jeg har nå hatt flere klienter med fettlever konstatert av lege og som jeg har behandlet med meget streng kost og et regime hvor de unngår helt sukker og andre karbohydrater og også lite fett. I tillegg spiser de begrenset med protein, det vil si at de i praksis spiser mindre enn kroppen trenger. Samtidig får de en homøopatisk medisin som bidrar til at programmet gjennomføres, og dette varer cirka fire uker.


Klientene blir også behandlet med soneterapi og eventuelt akupunktur jevnlig. Vi starter med to behandlinger i uka og reduserer til én gang per uke over tid.


Det første som skjer, er at det settes i gang en sterk avgiftning – noe som av og til fører til kvalme og ubehag. Formen er gjerne elendig i de første dagene, men kommer seg raskt når sukkernivået er blitt stabilt og den verste avgiftningen er over.

Vi merker at kiloene reduseres og at fettlagrene i nedre del av magen forsvinner. Jeg kjenner at leverpunktene i soneterapien blir sterkere og mindre væskefylte, noe som forteller meg at klienten blir bedre.

Med fortsatt behandling blir formen til vedkommende stadig bedre – de føler seg lettere til sinns, og energinivået blir betydelig bedre. Ved kontroll hos lege vil nye blodprøver kunne bekrefte at fettlever er et tilbakelagt stadium.

Hva kan årsaken være til at så mange får en slik diagnose? Personlig tror jeg at dette har med det moderne samfunnet og et økende tilbud av raffinert mat og en mer sedat livsstil. Vi overlater til industrien å lage maten vi inntar, noe som for enkelte kan bli fatalt. Jeg anbefaler alle å spise så ren mat og drikke som mulig uten tilsetningsstoffer og å spise lite karbohydrat. Blant sukkerartene blir særlig fruktose lagret i leveren som fett, og de med fettlever får beskjed om ikke å spise mye frukt i tillegg til å holde seg unna vanlig sukker, som inneholder 50 prosent fruktose.

LES OGSÅ  Hoste

Når en jobber så tett med mennesker, er det lett å se endring og forklare dem hva som skjer i kroppen. Heldigvis har jeg som sykepleier gode kunnskaper om kropp, helse og organfunksjoner, og jeg har satt meg grundig inn i skadevirkningene som sukker og andre raffinerte karbohydrater kan føre til.

Jeg føler meg privilegert som blir vist tillit til å hjelpe mange med fettlever og samtidig til å få mulighet til å bevise at behandlingen har hatt god effekt ved hjelp av nye blodprøver de får tatt hos sin fastlege.

Om forfatteren

Anne Karin Gjørtz (f. 1955) er utdannet sykepleier fra Nasjonalforeningen i Ålesund 1980, soneterapeut og akupunktør og startet klinikken Alternativ Medisin Røa i Oslo for vel 28 år siden (www.amedisin.no). Åtte terapeuter er tilknyttet klinikken, hvor et viktig fokus er kosthold og ernæring. Gjørtz deltar i Kostreform for bedre helse (kostreform.no) for å være med og spre budskapet om at den enkelte kan hjelpe seg selv til en bedre hverdag ved å endre kostholdet. 

Kontakt: telefon 22 73 27 70; e-post: anne.karin@amedisin.no. 

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner