Skip to main content

Bekreftelse på at lavkarbokosthold fungerer

Sofie Hexeberg ble landskjent da hennes debutbok Frisk med lavkarbo ble en bestselger i 2010 og 2011.1 I oppfølgeren Bekreftelsen fra 2012 presenterer hun en rekke nye eksempler på at lavkarbokosthold med mye fett har hjulpet en rekke kronisk syke mennesker til et bedre liv.

Tekst Iver Mysterud

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Sofie Hexeberg
Tittel: Bekreftelsen. Frisk med lavkarbo
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2012
ISBN: 978-82-02-36755-8
Pris: kr 349[/gdlr_box_icon]

I Frisk med lavkarbo presenterte VOFs tidligere spaltist sin egen fagutvikling og kostholdshistorie og hvordan hun har anvendt denne innsikten på sine pasienter. Bokas braksuksess motiverte henne til å skrive mer om temaet. Hun fordypet seg først i hvordan man kan spise i praksis og presenterte sammen med flere medforfattere kokebøker både i 20112,3 og 2012.4,5 I Bekreftelsen presenterer Hexeberg historiene til egne pasienter og andre som har kontaktet henne for å fortelle hvordan de ble friske gjennom å endre kostholdet. Mange av dem hadde forsøkt det meste uten å bli bedre. Med lavkarbokosthold fant de medisinen de trengte. Boka handler om en bekreftelse på at det Hexeberg fortalte om i sin første bok, er riktig for mange og at lavkarbokosthold virkelig fungerer på denne måten.

Boka innleder med hvordan den ble til og sender noen tanker til legekolleger som leser den. Den presenterer også Dr. Hexebergs klinikk i Sandvika, som Sofie driver sammen med sin ektefelle Erik, nåværende spaltist i VOF. Boka gjengir også en rekke reaksjoner på Frisk med lavkarbo fra lekfolk og medisinstudenter/leger. Hun omtaler ”Frisk med lavkarbo” på Facebook og presenterer historien til kjøkkensjefen på kurstedet Solgården i Spania.

LES OGSÅ  Boktips til vitebegjærlige nr. 5 2015

I hoveddelen av Bekreftelsen presenteres muskel- og skjelettplager, søvnproblemer, migrene og annen hodepine, epilepsi, overvekt og fedme, høyt blodtrykk, diabetes type 1 og 2, polycystisk ovariesyndrom (PCOS) og graviditet, multippel sklerose (MS), Bekhterevs sykdom, psoriasis, psoriasisartritt, leddgikt, matintoleranse og irritabel tarm, cøliaki, Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. I tillegg omtaler hun to eksempler på vellykket bruk av lavkarbo i forbindelse med trening og mosjonsidrett. For hver plage eller sykdom presenteres litt om skolemedisinsk behandling (som oftest er symptombasert). Deretter presenteres pasientkasuistikker og kommentarer blant annet om mekanismene bak og hvorfor lavkarbokosthold fungerer som medisin og eventuelt om hun og/eller andre kolleger opplever liknende bedring hos andre pasienter med samme lidelse. Hexeberg forholder seg til faglitteratur, men tonet ned fagsjargongen for å øke lesbarheten for allmennheten. Selv om prøveresultater er med for personene som omtales, er også disse tonet noe ned i forhold til i Frisk med lavkarbo.

En del av personhistoriene er ført i pennen av Hexeberg, mens andre er presentert som (lett redigerte) e-poster fra fornøyde pasienter. I enkelte tilfeller er det en serie e-post-utvekslinger mellom en pasient og Hexeberg. De fleste omtales med fornavn (reelt eller psevdonym), noen få også med fullt navn.

I avslutningsdelen tar Hexeberg opp årsaker til at noen ikke går ned i vekt på lavkarbokosthold. Hun presenterer også hvor mye den enkelte anbefales å spise av karbohydrater, proteiner og fett. Et sentralt kapittel er forfattet sammen med ektefellen Erik og handler om redselen for kolesterol og fett. Et annet tar opp råd og tips til vegetarianere, gravide, ammende og barn. Hexeberg presenterer noen sentrale norske og svenske blogger om lavkarbo, gir en nyttig oversikt over sentrale medisinske uttrykk og tester og gir forslag til videre lesning. Boka har til slutt et stikkordregister.

LES OGSÅ  Mindre karbohydrat – bedre fotball

Målgruppe

Boka er primært skrevet for allmennheten og kan med hell også leses selv om man ikke har noen medisinsk fagbakgrunn. Imidlertid kan også leger og helsepersonell ha stort utbytte av å lese den. Vi tror at alle som har lest Frisk med lavkarbo, vil synes denne oppdateringa er interessant. Men man kan imidlertid gjerne lese Bekreftelsen uten å ha lest Hexebergs debutbok.

Boka kan leses fra perm til perm, eller man kan lese om den spesifikke plagen eller sykdommen man er spesielt interessert i. I sistnevnte tilfelle fungerer boka som en oppslagsbok. Vi anbefaler å lese hele boka, da det er en rekke fellestrekk mellom ulike lidelser og sykdommer, og disse får man bare oversikt over ved å lese alt.

Uvitende eller arrogante leger

I tilbakemeldingen fra sine pasienter og internettkontakter har Hexeberg fått høre lite flatterende karakteristikker av en del av hennes legekolleger. Selv om det mest negative er tonet ned, har Hexeberg valgt å ta det med i boka. Slike tilbakemeldinger gir viktig informasjon om hvordan mange kronisk syke mennesker opplever møtet med sin fastlege og/eller det offentlige helsevesenet mer generelt. Dette er også typisk for tilbakemeldinger mange ”alternative” leger og terapeuter får fra sine pasienter, og vi i VOF har også fått vår del av innblikk i det som ikke fungerer godt med mange konvensjonelle, norske leger og helsevesenet. Mange vil kjenne seg igjen i disse mindre positive møtene, og slike ”virkelighetsberetninger” kan gi leger viktig innsikt i hvordan de selv framstår fra brukernes ståsted. En smule åpenhet og ydmykhet overfor ting man ikke har satt seg godt inn i, er på sin plass, enten det er i møte med pasienter som legger om kostholdet eller styrker kroppens selvhelbredende mekanismer ved hjelp av ulike former for alternativ/komplementær terapi.

Vurdering

Bekreftelsen er i hovedtrekk godt redigert, velskrevet, informativ og lettlest. Unntaket er kapitlet om redselen for kolesterol og fett, som for enkelte kan være teknisk krevende. Dette kapitlet er imidlertid viktig fordi legers innvending mot lavkarbokosthold ofte handler om kolesterol, fett og hjerte- og karsykdommer. Det er selvsagt fullt mulig å ha utbytte av Bekreftelsen selv om man ikke leser dette kapitlet, som uansett kan være nyttig å vise fastlegen dersom han eller hun skulle ha denne typen innvendinger mot kostomlegging.

LES OGSÅ  Nydelig om å finne roen

Frisk med lavkarbo var et godt bidrag i tradisjonen som behandler pasienter med lavkarbokosthold, og Bekreftelsen er en utmerket oppfølger. Hexeberg er nå solid etablert i toppskiktet blant klinikere som på vellykket måte forskriver lavkarbokosthold som medisin til pasientene. Det er i denne sammenhengen gledelig at Frisk med lavkarbo ikke bare ble oversatt til svensk i 2010,6 finsk i 2011,7 men også ble utgitt på engelsk i 2012.8 Hennes to bøker kommer til å gå inn i historien som viktige bidrag i den kostholdsrevolusjonen vi står midt oppe i.

Kilder:

1.  Hexeberg S. Frisk med lavkarbo: Nytt liv med riktig mat. Oslo: Cappelen Damm, 2010.

2.  Hexeberg S, Sakariassen G-K. Frisk med lavkarbo: 100 oppskrifter. Oslo: Cappelen Damm, 2011.

3.  Hexeberg S, Storaker B. Frisk med lavkarbo: Frokost og lunsj. Oslo: Cappelen Damm, 2011.

4.  Hexeberg S, Riise H. Frisk med lavkarbo: Selskap og helg. Oslo: Cappelen Damm, 2012.

5.  Hexeberg S, Storaker B, Vorkinn KK. Kakefest uten sukker og mel: Frisk med lavkarbo. Oslo: Cappelen Damm, 2012.

6.  Hexeberg S. Nytt liv med riktig mat: Frisk med LCHF. Sundbyberg: Optimal Förlag, 2010.

7.  Hexeberg S. Ruoalla Terveeksi: Uusi elämä vähähilihydraattisella ruokavalolla. Helsinki: Tammi, 2011.

8.  Hexeberg S. The Scandinavian diet: Get healthy with low carb. Oslo: Little moon, 2012.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner