Skip to main content

Bestselgeren Født til å løpe

Christopher McDougalls bok Born to run kom ut i 2009,1 ble raskt en bestselger og er oversatt til en rekke språk. Den kom på norsk som Født til å løpe i 2012. Filmrettighetene er solgt til Hollywood.

Tekst Iver Mysterud

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Christopher McDougall
Tittel: Født til å løpe: Jakten på løpingen hemmelighet
Forlag: Pax Forlag AS
Utgivelsesår: 2012 (innbundet), 2013 (heftet)
ISBN: 978-82-530-3488-1
Pris: 299 (innbundet), 169 (heftet)[/gdlr_box_icon]

Boka starter med forfatterens stadig tilbakevendende løpsrelaterte skader og hans søken etter et skadefritt liv. Et dypereliggende utgangspunkt er hvorfor mennesket som art løper og hvorfor en del moderne mennesker kan løpe uten å få skader. I jakten på svar oppsøker McDougall (f. 1962) glohete canyoner, utilgjengelige fjelltopper, savanner og maratonløyper. Han møter den myteomspunne løperen Michael Randall Hickman, mest kjent som Caballo Blanco (1953–2012), og ”løperstammen” tarahumaraene i Mexico. Tarahumaraene er verdenskjent for sin evne til å løpe ekstremt lange avstander under ugjestmilde forhold uten å gå tom for energi eller å bli skadd.

LES OGSÅ  Planteburger? Ja, det går an!

Forfatteren blir venn med noen av verdens beste langdistanseløpere og presenterer et rikt persongalleri av avdøde og nålevende toppløpere. McDougall skriver også om møter med skofabrikanter, trenere og leger. Videre omtaler han framveksten av løpeskoindustrien, som fra 1970-tallet utviklet støtdempende sko for en helt annen løpeteknikk – hællanding og rullende steg – enn tidligere tiders forfotlanding. McDougall er kritisk til løpeskoindustrien generelt og Nike spesielt. Mye av boka er viet til det ekstreme i løpesammenheng – ultramaraton (lenger distanser enn den tradisjonelle maratondistansen på 42 km). Framstillingen bygger opp mot et legendarisk, 80 km ultramaratonløp langt utenfor allfarvei i Mexicos ødemark mellom blant annet tarahumaraenes beste løper og en nærmest uovervinnelig og legendarisk løper fra USA. McDougall mener at løping barføtt over lange distanser er naturlig for mennesket, og han oppsummerer evolusjonsforskeres argumenter for dette. Denne bevegelsesformen angis også å være en nøkkel til god helse, lykke og høy levealder. Vi følger også forfatteren selv gjennom boka, fra skadd kortløper til skadefri ultraløper (superlangdistanseløper).

Født til å løpe består av 32 kapitler og 326 sider. Den er spesielt engasjerende og godt skrevet. Boka er bygget opp som en spennende roman med en rekke småhistorier som flettes inn i bokas røde tråd. Om enhver detalj om personene som skildres er autentisk, er umulig for leseren å avgjøre, men uansett er fortellingen drivende god. Alle som har en viss interesse for trening generelt og utholdenhetstrening spesielt vil ha stort utbytte av denne klassikeren.

Kilde:

1.  McDougall C. Born to run: A hidden tribe, superathletes, and the greatest race the world has never seen. New York: Knopf, 2009.

LES OGSÅ  Fett håp for Alzheimers sykdom

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner