Skip to main content

Bidrar tomater til gikt?

Mange som sliter med gikt (revmatisk artritt), klager over at symptomene blir verre når de har spist tomater. Forskere fra New Zealand ønsket å teste hvor vanlig dette er og om tomatspising faktisk påvirker kroppen på måter som gir giktsymptomer. Vel to tusen personer med gikt ble spurt om mat som gjorde symptomene verre. Rundt 70 prosent av disse rapporterte om minst én matvare som utløste symptomer. Av disse nevnte 20 prosent tomater, som var den fjerde vanligst rapporterte matvaren. Forskerne målte deretter nivået av urinsyre hos personene, og jo større inntak av tomater, desto høyere var nivået av urinsyre.

Det er velkjent at urinsyre gir symptomer hos folk med gikt, og tomater øker altså nivået av dette stoffet. Andre stoffer som kan øke urinsyrenivået, er rødt kjøtt, purinrik mat (for eksempel lever og annen innmat, belgfrukter, sardiner, gjær), sjømat, alkohol (særlig øl) og sukkerholdige drikker. Den nye studien underbygger at folks selvrapportering av tomat som utløser av giktsymptomer, reflekterer fysiologiske prosesser i kroppen. IM

Kilde:

LES OGSÅ  Hyperbar oksygenbehandling har enormt potensial

Flynn TJ, Cadzow M, Dalbeth N mfl. Positive association of tomato consumption with serum urate: support for tomato consumption as an anecdotal trigger of gout flares. BMC Musculoskeletal Disorders 2015; 16: 196. http://www.biomedcentral.com/1471-2474/16/196/


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner