Skip to main content

Ble kvitt diabetes type 2 på en uke

Peter har vært pasient hos meg i flere år. Han er 47 år, overvektig, har høyt blodtrykk og litt høyere kolesterolnivå enn konvensjonelt anbefalt. Vi har ofte snakket om livsstilssykdommer, og han vet at vektreduksjon og regelmessig mosjon er viktig, men det har ikke vært lett for ham å få det til. Mosjonen er nå passe innarbeidet, men hver gang han forsøker å slanke seg ved å spise mindre enn vanlig, går det bare noen dager før han blir så sulten at han sprekker og hiver innpå store mengder usunn mat. Således har vekta vært ganske stabil omkring 110 kg med KMI (= kroppsmasseindeks, dvs. kroppsvekt i kg dividert med kvadratet av høyden i m) på feil side av 30-tallet. Da han fikk påvist glukose i urinen og forhøyet fastende blodsukker, var diagnosen diabetes type 2 uunngåelig.

Peter deltok på lokalsykehusets diabetesskole og lærte mye om sykdommen og er blitt flink til å måle blodsukker. Verdiene har ligget på 7–10 mmol/L fastende og opp til 18 mmol/L etter måltider. Han var interessert i å klare seg uten medikamenter og hadde forstått at vekta måtte reduseres om han skulle lykkes. Han spurte meg om ketogen diett (”ketolysekuren”) kunne være noe for ham. Vi snakket om dette og ble enige om at han skulle starte på dietten og følge den nøye samtidig som han fortsatte å måle blodsukkeret.

LES OGSÅ  Vektnedgang

Ved kontroll en uke seinere var han glad og fornøyd og fortalte stolt at nå hadde han sjekket urinen for ketoner en uke og målt blodsukkeret tre ganger daglig. Peter hadde skilt ut ketoner i urinen fra dag to, og fastende blodsukker lå på 5–6 mmol/L mens blodsukkernivået etter lunsj og middag aldri var over 9. Han var glad over at han var kvitt sin diabetes.

Jeg brukte en del tid på å forklare at årsaken til at han hadde fått normalt fastende blodsukker, var at dietten knapt inneholdt karbohydrater og at kroppen i stedet benyttet fett i form av fettsyrer, som delvis omdannes til ketoner. Disse substratene hadde overtatt som viktigste brennstoff i stedet for glukose. Han var ikke kvitt sin diabetes for godt på en uke, selv om han hadde hatt stabilt og normalt blodsukker. Jeg kunne imidlertid love ham at hvis han fortsatte på ketogen diett og reduserte sin kroppsvekt, ville han sannsynligvis også kunne oppnå normale blodsukkerverdier på mer normal kost. Peter fulgte et ketogent kosthold i knapt seks måneder og reduserte kroppsvekta med 19 kilo.

Da han startet på et kosthold med mer karbohydrat, gikk han opp 2 kilo, men siden stabiliserte vekta seg. Blodsukkerverdiene er nå innenfor normalområdet. Han forstår at legningen til å utvikle diabetes type 2 har han hatt med seg hele livet, og at han må være fysisk aktiv og spise mat med lite og/eller ”langsomme” karbohydrater for å unngå vektøkning og behandlingstrengende diabetes. Han har valgt å spise lavkarbomat kombinert med rådene i min bok Etter slankekuren (Gyldendal Fakta, 2008).

LES OGSÅ  Rapport fra «biffeksperimentet»

Har du diabetes type 2 og ønsker å benytte ketogen diett til vekttap for å redusere behovet for tabletter eller helt å bli kvitt diabetesmedikamentene, bør dette skje i samarbeid med en ernæringsfysiolog eller lege med interesse for kosthold, fedme og diabetes.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Frisk med ketogen kost»]Torkil P. Andersen ble født i Viborg i Danmark i 1958. Han tok medisinsk embetseksamen ved Århus Universitet i 1987, er spesialist i allmennmedisin og har vært allmennpraktiserende lege i Arendal siden 1994. Han har spesiell interesse for livs-stilssykdommer og har utgitt bøkene Slank med ketolysekuren (2005) og Etter slankekuren (2008) på Gyldendal. Nettside: www.ketolyse.no; e-post: post@ketolyse.no. Les mer om ketogen diett på hans nettside.[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner