Kategorier
Siste innlegg
Ble kvitt smerter av underlivsprolaps med ”vakuumtrening”
Opptil 50 prosent av alle kvinner opplever underlivsprolaps i løpet av livet, og en av tre får en form for underlivsprolaps etter fødsel. Det er imidlertid store mørketall, siden mange kvinner ikke sier fra om plagene. Sadie Lawler (f. 1985) kjente ingen som hadde opplevd disse plagene eller fortalt henne om dem. Heldigvis fant hun noe som hjalp!
Tekst Birthe Storaker
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Sadie har en nydelig, to år gammel datter, som hun fikk etter en fin og helt naturlig fødsel uten komplikasjoner. – Vi snakket lite om hva som kan skje med kroppen etter en fødsel. Jeg trodde jeg hadde lest det meste, forteller Sadie. Kort tid etter fødselen opplevde hun en smertefull underlivsprolaps som gjorde livet til et levende mareritt.
– Ingen hadde forberedt meg på det som plutselig ble min livssituasjon, forteller Sadie. – Jeg kunne ikke gjøre enkle ting som å stå oppreist på jobb, gå turer i fjellet eller småløpe etter dattera mi. Heller ikke kunne jeg sitte på kafé uten smerte eller gå på do uten å gråte, forteller Sadie videre. Hun var forberedt på at kroppen skulle endre seg etter fødselen, men ikke på helt å miste livskvaliteten. Det føltes veldig urettferdig og trist, men mest av alt følte hun seg ensom.
Fant støttegrupper på nett
Støttegruppene på nett ble en trøst da Sadie følte seg forferdelig alene i et hav av slanke, friske mødre med «underliv av stål» på løpe-/trilletur med full sminke og fine antrekk. Men støttegruppene var også fylt av skremmende og deprimerende historier fra hele verden om kvinner som ikke blir hørt av legene og ikke fikk hjelp.
Manglende hjelp
Sadie oppsøkte flere leger, men fikk høre at «dette var en veldig vanlig tilstand», og at «det nok kom til å gå bra og mest sannsynlig ordne seg selv i løpet av et år». Hun fikk forslag om fysioterapi og pessar, men med en viss uttrykt skepsis til effektene av de tiltakene. Operasjon ble også foreslått under forutsetning av at hun var ferdig med å få barn, men det ville med stor sannsynlighet ikke løse problemet. Tilstanden ble ikke tatt på alvor. – Dette er noe millioner av kvinner verden over får høre, meg selv inkludert, sier Sadie.
Fordi ingen snakker om det, tok det to måneder før Sadie fikk henvisning til gynekolog etter å ha mast på legen om henvisning. Det gikk enda en måned før hun maste seg til å få diagnosen og enda en måned før hun gråt seg til å bli henvist til fysioterapi. Hele veien ble hun møtt med lite informasjon og hjelp, og følelsen av at hun klagde over ingenting.
Hypopressiv® trening – Low Pressure Fitness
Dette er en gammel metode for å rehabilitere og styrke kjernen og bekkenbunnen, samtidig som man også normaliserer trykket i brystet, buken og bekkenet. Den er spesielt effektiv for å behandle plager relatert til fødsel, slik som inkontinens, underlivsprolaps, ustabilitet og smerte i bekken og rygg, samt delte magemuskler (diastase). Siden teknikken motvirker økt trykk i kjernemusklene, er den også gunstig for idrettsutøvere og andre som trener intensiv styrketrening. Teknikken kan brukes for å forebygge og behandle de skadene i kjernemuskulaturen slike aktiviteter kan medføre. Teknikken brukes flittig i stadig flere land med stor suksess og er en treningsform som er skånsom, trygg og gir fantastiske resultater! Treninga foregår en til en og i små grupper, og det tilbys også utdanningskurs for medisinsk personell som ønsker å kunne tilby teknikken til sine pasienter.
Ble deprimert
– Det er ikke uten betydning at det føles som om dine indre organer er på vei ut av kroppen, sier Sadie. Flere ganger ble hun ikke undersøkt riktig hos leger og fikk en diagnose som ikke gjenspeilet de store plagene hun hadde. Det gjorde vondt å sitte, gå og stå. Hver gang hun skulle løfte, bysse, bære eller amme, føltes det som om alt skulle falle ut av henne. Selvfølelsen ble lav. Kroppen falt fra hverandre. Som nybakte mødre får man ofte høre at man må nyte den herlige tiden med baby. Sadie prøvde hardt og med store smerter hver eneste dag å være til stede for datteren, men ble bare deprimert. Hun jobbet iherdig med daglige knipeøvelser, men opplevde ingen bedring. Sadie gikk til fysioterapeut som sa at det kom til å bli bedre, og til kiropraktor fordi bekkenet var så vondt. Også de mente å kunne gjøre noe med smertene, men heller ikke det hjalp. Hun prøvde å finne andre behandlere og håpet at noen ville kjenne til noe som kunne hjelpe. Tilbake hos legen fikk hun høre ”at når man velger å få barn, må man regne med at noe sånt kan skje. Det er ikke så mye du kan gjøre”. Sadie håpet i det lengste at noen av de rådene hun fikk, ville hjelpe og håpet å bli tatt vare på når hun var på sitt mest sårbare, men denne kommentaren ble den siste dråpen for Sadie. Brått våknet hun opp og sluttet å være trist og redd. I stedet ble hun sint, og sinnet vokste.
Er dette alt vi kan tilby?
I denne prosessen stilte Sadie seg mange spørsmål: – Er dette det vi kan tilby kvinner? En framtid uten utsikt til forbedring, der alt er vondt og bare det å gå på toalettet er skamfullt og ubehagelig? – Hvis så mange kvinner lider av det samme, hvorfor finnes ingen effektiv behandling? Sadie ble sint på vegne av alle de modige kvinnene med samme problemer, men hun ble også litt sint på dem. Hvis flere hadde snakket ut om sine problemer, ville kanskje behandlingen vært bedre?
Siden hun ikke fikk noe behandling som hjalp, gjorde hun det hun hadde gjort flere ganger tidligere: Hun tok helsa i egne hender og prøvde å finne noe som kunne hjelpe. Hun gransket og leste og forhørte seg. Så viste det seg at det i Spania, der hun er oppvokst, finnes en type øvelser som anbefales alle etter fødsel, og som kan ha veldig god effekt på prolaps.
Det fantes faktisk sentre over hele Spania som hadde drevet med slike øvelser i over 30 år, og det fantes trenere over hele verden. Det samme viste seg å også være standard i Frankrike og veldig populært i mange land i EU. I Spania, som ikke akkurat kan skryte av likestilling, tar de tiden etter fødsel mye mer på alvor enn i Norge. Kvinner blir undervist i en hel rekke øvelser og får tett oppfølging ved komplikasjoner. Her i vårt likestilte Norge måtte Sadie kjempe seg til å få hjelp, men som ikke var til nytte. Hele veien ble hun avvist og snakket nedlatende til.
Hypopressiv trening Norge
Hoffsveien 13, 0275 Oslo
Telefon: 22505310
www.hypopressivtreningnorge.no
Instagram: hypopressivtreningnorge
Facebook: hypopressiv trening norge
Øvelser som ga resultater
Sadie fant fram til øvelser som kalles hypopressiv trening, på engelsk low-pressure fitness. Det er en metode for å skape vakuum i underlivet og styrke kjernemuskulaturen gjennom diverse stillinger. Øvelsene stammer fra gammel yogapraksis. Man kan se litt rar ut mens man praktiserer øvelsen, siden man trekker opp mellomgulvet etter å ha pustet ut, slik at man får en slags sugekoppvirkning som drar indre organer oppover. – Jeg sleit med å få det til, da det ikke finnes noen i Skandinavia som underviser i teknikken, men fant en trener fra Canada via Skype, forklarer Sadie. – Etter kun to dager ble jeg kvitt alle smertene i bekkenet, og prolapsene gikk fra å være så plagsomme at jeg aldri klarte å tenke på noe annet, til nesten å kunne glemmes mesteparten av tida, forklarer hun videre. Hun ble så glad at hun gråt av glede. Dette var første gangen hun forsto at hun hadde en mulighet til å få livet tilbake og at hun ville kunne nyte samværet med sin datter. Kanskje kunne gå tilbake på jobb en dag og til og med ville få lyst til å ha sex igjen!
Sadie er nå blitt så bra at hun er helt symptomfri fra skader som legen mente var så alvorlige at de ”utelukkende kunne fikses med operasjon”. Hun tenker på alle dem som kunne blitt hjulpet med slike enkle øvelser. – Hvis jeg hadde fått lære disse øvelsene etter fødselen, hadde jeg ikke skadet meg selv enda mer og slitt på alt av vev og organer. Kanskje hadde jeg unngått den mørkeste tida i mitt liv og kunnet nyte trilleturer uten smerte, avslutter Sadie Lawler.
Lenker til mer informasjon:
Knipeøvelser fungerer ikke. http://forskning.no/knipeovelser-er-tøv
Anbefaling av kirurgi til tross for bedre alternativer. http://forskning.no/helsepolitikk
Folkeaksjon i UK mot operasjoner med ”netting” for å fikse prolaps. https://slingthemesh.wordpress.com/
Kilder:
*http://www.pelvicorganprolapsesupport.org/pelvic-organ-prolapse-help-and-hope/
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15746674/