Kategorier
Blodtrykket påvirker risikoen for å rammes av Alzheimers sykdom
Høyt blodtrykk gir risiko for Alzheimers sykdom og påvirker nesten halvparten av amerikanske voksne.
En studie viser at høyt blodtrykk øker risikoen for Alzheimers sykdom med 42 prosent i ubehandlede tilfeller, sammenliknet med personer normalt blodtrykk.
Et høyt blodtrykk skader de små blodårene i hjernen, bidrar til blodpropp, lekkasje og begrenset blodstrøm, noe som fører til kognitive problemer og hjerneslag. Normalt blodtrykk er omkring 120/80 mm Hg. For nøyaktige avlesninger bør det måles mens man ligger ned om kvelden etter å ha hvilt i 20 minutter.
Generelt er det viktig å ta tak i så mange risikofaktorer som mulig på et så tidlig tidspunkt som mulig.
Vitamin D- mangel og Alzheimers sykdom
Vitamin D-mangel øker blodtrykket ved å påvirke renin-angiotensin-aldosteron-systemet. Studier har også vist at folk har høyere blodtrykksnivåer i vintermånedene.
I motsetning til vanlige medisinske råd påvirker reduksjon av saltinntaket bare midlertidig blodtrykket hos en del personer. Saltmangel kan føre til mineralubalanser som påvirker vaskulær avslapning og stressnivåer.
Dette er temaet for en artikkel av den amerikanske osteopaten Joseph Mercola 17. desember 2024.
Vår kommentar:
En rekke faktorer øker risikoen for å utvikle Alzheimers sykdom, inkludert blodtrykket. Generelt er det viktig å ta tak i så mange risikofaktorer som mulig på et så tidlig tidspunkt som mulig. Hvor god effekt som kan oppnås, avhenger blant annet av hvor langt sykdomsprosessen har kommet. Jo tidligere i sykdomsprosessen, desto større er sannsynligheten for å få god effekt.
Helsemagasinet har hatt en rekke artikler om kosthold, kosttilskudd, trening og andre tiltak ved kognitiv svikt og Alzheimers sykdom. Blant annet har vi flere ganger omtalt resultatene til den amerikanske nevrologen Dale E. Bredesens protokoll ReCode. Her skreddersys tiltakene etter først å ha testet den enkelte pasienten for nesten 40 ulike parametere som kan påvirke sykdomsprosessen.
Alt dette er oppsummert i boka Håp ved demens og Alzheimers sykdom fra 2018. IM