Skip to main content

Blodtype- versus lavkarbokosthold

Jeg leser på nytt boka til naturmedisinsk lege Peter J. D`Adamo om blodtypedietten. Som type A er jeg en vegetartype som skal ha lite fett og kjøtt. For 10 år siden gikk jeg på lavkarbokosthold for vektreduksjon og mistet 25 kg på cirka 1 ½  år, og min fordøyelse var god. Jeg har i ettertid holdt meg til et kosthold med ganske mye mettet fett fra kokos og animalsk (fløte, smør). Jeg er nå usikker på hvilket kosthold som er best for meg, og jeg sender spørsmålet til dere i håp om å bli klokere. Inger-Johanne Ludvigsen

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

helseogkropp.no - pulsetto vagusnervestimulator

VOF: Peter D´Adamo har skrevet om gentyper i senere bøker, og der er inndelingene i hvilket kosthold han anbefaler basert på blodtypene A, B, AB og O ikke like klare. Han har funnet ut det finnes mange flere gentyper og at kostholdet kan tilpasses bedre individuelt enn kun å basere seg på blodtypen. Samtidig har han uttalt at dersom man har det bra slik man spiser, er det ingen gode grunner til å leve strengt etter ens blodtype.

Det er trolig mange med blodtype A som trives godt med mye animalske matvarer, og nyere forskning og erfaringer tilsier at så mange som 70 prosent av befolkningen er mer eller mindre insulinresistent. Det betyr at de fleste ikke bør spise mye karbohydratrik mat, særlig ikke brød, kaker, alt som inneholder sukker, osv. Evolusjonært er vår art tilvendt lavkarbokosthold, og mange trives med en meget høy andel fett fordi dette gir ketose, som er gunstig for de fleste av kroppens vev, inkludert hjernen. Vi mener følgelig at en variant av lavkarbokosthold er gunstig for alle, selv for dem som trener mye og tåler mer karbohydrat. Det er trolig ingen fordeler forbundet med å innta mye over 50–60 g karbohydrat per dag for noen, med unntak av kroppsbyggere som ønsker mer ”fylte” muskler under en konkurranse og derfor kan innta en del mer noen dager. Vektløftere som ligger like under en vektgrense, kan trolig også ha nytte av å veie nærmest mulig øvre vektgrense, selv om vektøkningen består av mer glykogen og vann og ikke muskler.

LES OGSÅ  Moderne livsstil årsak til brystkreft?

Siden du gikk ned 25 kg på lavkarbokosthold, tyder det på at du – i likhet med de fleste av oss – har det bedre med lite karbohydrat. DVP



Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?