Kategorier
Siste innlegg
Bønner hjalp blind terrengløper med diabetes type 1
Svenske Patrik Olsson (f. 1974) er den første blinde personen som har gjennomført det tøffe terrengløpet Tough Viking i Sverige. Han står for denne bragden sammen med sin ledsager gjennom løpet, Frederic Söderlund, som er yrkesoffiser og en del av team Kostdoktorn. Tough Viking er det første, største og mest utfordrende terrengløpet i Norden. Patrik sprang løpet til inntekt for en utredning av kostbehandling ved type 1 diabetes hos Kostfonden.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Birthe Storaker Foto Patrik Ljungman
–Ingen lege fortalte noen gang det var mulig å klare seg med mindre insulin, forteller Patrik Olsson. Han var fire år gammel da han fikk type 1 diabetes, en sykdom som tærer hardt på kroppen. Som 22-åring mistet han i 1996 synet på det ene øyet og i 2010 på det andre. Da var han 36 år gammel.
–Det som reddet meg, var venner rundt meg og interesse for trening, fortsetter Patrik. – Det inspirerte meg til også å lære om lavkarbokosthold, forteller han videre. En av de første bøkene han leste, var Fettskrämd av den svenske forfatteren Lars-Erik Litsfeldt (f. 1958), som selv er diabetiker. Boka overbeviste Patrik om å redusere drastisk på karbohydratene, men én dag ble han tipset av en treningsvenn om å spise bønner.
Bedre med bønner
Vi møter Patrik på Crossfit Oslo. Han tar en økt i forbindelse med den norske lansering av boka Bedre med bønner utgitt på forlaget Lille Måne AS. Den har han skrevet sammen med Lars-Erik Litsfeldt, som han ble kjent med gjennom Facebook-gruppa «smarta diabetikere». Patrik kjente til Litsfeldt fra hans bøker om lavkarbokosthold og diabetes, og Litsfeldt var den personen som hadde inspirert ham til å prøve et kosthold med lite karbohydrater.
Boka Bedre med bønner handler om Patriks kamp mot type 1 diabetes, som gjorde ham blind. Den handler om hvordan Patrik spiste seg 25 kg lettere på 2,5 måneder med bønner ved siden av å drive aktiv styrketrening. Etter 40 år med diabetes type 1 kunne Patrik Olsson kutte ned på insulinmengden. Endring av kostholdet pluss styrketrening med vekter ble oppskriften på hvordan han dramatisk reduserte mengden fra 100 enheter om dagen til mellom null og 25 enheter og fikk et stabilt blodsukker.
Bønner til forrett og dessert
Oppskriften på suksessen er en halv kopp bønner som forrett med hvert måltid og en like stor mengde bønner til dessert. Kostholdet generelt er vanlig lavkarbodiett med grønnsaker og kjøtt, men han bruker ikke så mye fett.
– Det er en del karbohydrater i bønner, men jeg testet det, og effekten var enorm på meg, sier Patrik. – Hvis jeg noen dager optimaliserer alt jeg har lært om resistent stivelse i kombinasjon med trening, trenger jeg ikke insulin i det hele tatt utover det langtidsvirkende, forteller Patrik Olsson. – På vanlige dager trenger jeg ikke insulin til hvert måltid, forteller han videre. –For meg er det en revolusjon! Jeg har tatt insulin til hvert måltid i 40 år, sier han engasjert. Ingen lege har noen gang fortalt ham at dette kunne være mulig.
Bare halvparten
av kjæresten igjen
Hans nye kjæreste Maria hadde i mellomtiden slitt med å komme ned fra 120 til 100 kg med vanlig lavkarbodiett og en personlig trener. Maria har ikke diabetes, men redusert insulinfølsomhet eller insulinresistens. Det fører til at kroppen skiller ut for mye insulin, noe som lett fører til vektøkning. Insulinets oppgave er å fjerne overflødig blodsukker og å lagre det i fettceller. Da Patrik overbeviste henne om å inkludere bønner til kostholdet og samtidig begynne med intens vekttrening, mistet hun raskt 40 kilo. – Nå har jeg bare halvparten av kjæresten min igjen, sier Patrik. Begge har eksperimentert med seg selv med moderne utstyr, foretatt en rekke målinger og dokumentert at blodsukkerverdiene er stabile.
God kilde til resistent stivelse
Patriks forklaring er at bønner er en god kilde til resistent stivelse, en type stivelse som ikke blir absorbert i tynntarmen, men når hele veien til tykktarmen hvor den blir mat for bakterier. – Det rare er at jeg ikke har måttet fjerne noe, bare legge til bønner, sier Patrik. Faktum er at blodsukkeret har redusert seg selv i løpet av måltidet, sier han videre. Alle typer bønner utenom hvite kan brukes, men det paret har eksperimentert mest med, er nyrebønner og kikerter. – Bønner synes å fungere, om ikke på alle, så på de fleste, sier Patrik.
– Mitt mål er å hjelpe andre. Hvis jeg hadde visst dette tidligere, kunne alt vært annerledes. Jeg hadde sannsynligvis ikke blitt blind, avslutter Patrik Olsson.
Patriks bønnediett
Tre viktige elementer:
• Lite karbohydrat.
• Bønner: 0,5 dl før og etter hvert måltid.
• Fysisk aktivitet: intensiv vekttrening har flere positive effekter for diabetikere.
• Type bønner: ”alle bønner utenom hvite bønner fungerer bra.”
Kommentar: Fordi Patrik trener hardt, spiser han cirka 200 gram kjøtt av ulike typer samt grønnsaker til hvert måltid.
Falsk potetsalat
En falsk potetsalat er ikke fullt så farlig som det lyder. Den er overhodet ikke farlig, men som du sikkert alt har resonnert deg frem til, inneholder den ikke poteter, men andre ting som ligger enda litt høyere med hensyn til innhold av resistent stivelse. Den passer til kjøtt og er selvsagt perfekt i grillsesongen.
Ingredienser:
3–4 dl kikerter
3–4 dl kidneybønner
2–3 dl grønne erter (frosne)
2–3 røde og/eller gule løk
1 purre
3 dl crème fraîche
3–4 dl majones
Smak til med sennep, salt og
pepper etter smak.
Hakk det som trengs å hakkes, og rør sammen alle ingrediensene. Lag gjerne salaten dagen før den skal brukes, for den blir best når den får godtgjort seg i kjøleskapet et døgns tid. Den klarer seg selvsagt lenger enn det hvis den står i kjøleskap, da blir salaten et arbeidsfritt tilbehør som kan hentes frem når det skal være.
Kilder:
1. Litsfeldt LE. Fettskrämd. Sundbyberg, Sverige: Pagina Förlags AB/Optimal Förlag, 2005.
2. https://smartadiabetiker.se/