Skip to main content

Britisk lege og forsker har anmeldt mediehus for ærekrenkelse om statiner

Ukeslutt 1. april 2022: Det er beklageligvis ingen aprilspøker blant denne ukas lesetips, selv om man kunne ha ønsket seg at enkelte av sakene var det. Denne uka handler ett lesetips om kritikk av evidensbasert medisin. Et annet omtaler en nettside om vitamin D. Et tredje tipser om en oversiktsartikkel om polyfenoler. Videre har en britisk lege og en forsker anmeldt to britiske aviser for ærekrenkelse om statiner. Øvrige handler om ulike aspekter ved koronapandemien:

  • Triksing og endringer av koronadødsfall
  • Vaksinene er verken trygge eller effektive

Tekst Iver Mysterud Bildet over er tatt av Arek Socha fra Pixabay

Britisk lege og forsker har anmeldt mediehus for ærekrenkelse om statiner / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Fagredaktør Iver Mysterud

Bitende kritikk av evidensbasert medisin

Evidensbasert medisin anses å være selve ”gullstandarden” i medisinsk forskning. Den er i imidlertid i praksis forbundet med en rekke problemer, særlig påvirkning fra kommersielle interesser som farmasøytisk industri. Dette tar to amerikanske fagfolk opp i en kritisk kommentar i det britiske legetidsskriftet, BMJ, 16. mars.

Nyttig nettside om vitamin D

Den pensjonerte journalisten John Enebak fra Meråker har de siste to årene lest seg opp på faglitteratur om vitamin D. Han har opprettet nettsiden ”Mer D-vitamin!”, som inneholder mye nyttig om dette vitaminet. Enebak er overrasket over at ansatte i helsevesenet er så lite opptatt av dette vitaminet/hormonet, for eksempel hva gjelder mangler og hva tilskudd kan gjøre. Nettsiden inneholder mye stoff for dem som vil vite mer om vitamin D fra en kunnskapsrik lekperson som følger godt med i forskningen. Enebak har for øvrig en artikkel om skabb og vitamin D på hemali.no 30. mars.

LES OGSÅ  Ukeslutt: Litt om apers tarmflora, mest om korona.

Faglig oversikt om polyfenoler

Polyfenoler er fargerike stoffer som finnes i mange planter og drikker lagd der slike planter inngår. De fungerer blant annet som antioksidanter, har antibakterielle egenskaper og reduserer betennelser. Den britiske forskeren Gary Williamson publiserte i 2017 en nyttig oversikt over denne stoffgruppen.

Britiske aviser anmeldt for ærekrenkelse om statiner

Den britiske legen Malcolm Kendrick og ernæringsforskeren Zoë Harcombe, PhD, har anmeldt Associated Newspapers, utgivere av Mail on Sunday og Mail Online, for ærekrenkelse etter kritikk de har kommet med om deres kritiske holdning til bruken av kolesterolsenkende statiner. Saken er omtalt av det britiske legetidsskriftet BMJ, jf. som imidlertid ligger bak betalingsmur. Da er det fint at hemali.no bringer en norsk omtale.

En lang historie med covid-19-dødsfalltriksing

Dette er temaet for en artikkel av pensjonert advokat Terje Sørensen på Steigan.no 23. mars. Resultater fra rapportering av koronadødsfall har spilt en viktig rolle for myndighetens tiltak mot pandemien, og det er derfor all grunn til å lytte til Sørensens argumenter. Han mener at myndighetene har tilslørt og utydeliggjort covid-19-dødsfall. Sørensen følger opp sin kritikk med et innlegg på Steigan.no 25. mars. Derimot.no 30. mars omtales eksempler på at dødstallene fra covid-19 i stillhet er nedjustert i flere land, blant annet i en rekke delstater i USA.

Vaksinene er verken trygge eller effektive

Det er tema for en oversatt artikkel av amerikaneren Steve Kirsch på Derimot.no 24. mars. Hans data viser at koronavaksiner verken er trygge eller effektive. Dette innlegget er basert på offentlige britiske data om pandemien.

God helg, og god lesning!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner