Skip to main content

Britisk mikrobiolog vil gjenopprette din gode tarmflora

Tekst Birthe Storaker Foto Cultech Ltd og privat

Plummer grunnla, eier og leder det britiske selskapet ProVen Probiotics, som er en del av Cultech Ltd. Dette biovitenskaplige selskapet er basert i South Wales (UK) og produserer kosttilskudd for et stort antall selskaper over hele verden. Cultech er internasjonalt kjent som leverandør av probiotika.

Cultech Ltd. ble etablert i 1992 med mål om å utvikle og framstille probiotika og andre kosttilskudd. Selskapet ønsket å utvikle de mest klinisk relevante probiotiske produktene og bli anerkjent som bidragsyter til den akademiske kunnskapsbasen for mikrobiomer og bruk av probiotika. De 250 ansatte i South Wales driver både utvikling, produksjon og salg. Selskapet har 12 forskere inkludert mikrobiologer, biokjemikere og immunologer, som arbeider full tid med forskning og utvikling.

I 2001 gjennomførte Cultech Ltd. sitt første kliniske forsøk med mennesker ved Universitetet i Cambridge. Forsøket undersøkte virkningene av et probiotikum kalt Lab4, som ble brukt mot diaré forårsaket av antibiotikabehandling mot bakterien Clostridium difficile. De har nå gjennomført 12 ytterligere kliniske studier som undersøker andre virkningene av Lab4 på menneskers fysiologi. I 2012 bestemte de seg for å starte sin egen merkevare av Lab4, som da ble kalt ProVen Probiotics. I tillegg fortsetter Cultech å produsere melkesyrebakterier som selges globalt til andre selskaper.

LES OGSÅ  Probiotika effektivt mot diaré

Produktene utviklet for ProVen Probotics er blitt brukt i forskning knyttet til allergi, vanlige sykdommer og spesifikke fordøyelsesproblemer. De er tilpasset bruk i svangerskap, for barn, ungdom og voksne. – Vi bruker vår egen, patentbeskyttede stamme av probiotika, Lab4, og har nå dokumentert effekten av produktet i kliniske studier, forteller Plummer. Produktet som forbrukerne kjøper, er det samme som har vært benyttet og brukes i disse kliniske studiene.

Lab4-probiotika selges over hele verden, med unntak av Antarktis, med Nord-Amerika som største markedet. Serien ProVen Probiotics selges i store deler av EU, Asia og i de neste 12 månedene også i Russland, Sør-Afrika, Ecuador, India og Brasil.

Plummer forteller at de tilstreber å utvikle produkter som viser klinisk signifikant effekt. Etter at et nytt produkt er utarbeidet, testes produktet i nøye kontrollerte studier.

ProVen Probiotics har valgt en målrettet design på emballasjen for å gjøre det tydelig hvilken variant den er rettet mot.  Utformingen er også ment å illustrere klinisk effekt. Ulike varianter av probiotika er satt sammen for å dekke ulike livsstadier, som stiller ulike krav til både probiotika og andre næringsstoffer. For eksempel kan probiotika tilpasset spedbarn stimulere utviklingen av deres immunsystem, mens målet hos voksne kan være for eksempel å lindre en irritabel tarm.

Hvorfor tilførsel av probiotika?

– De fleste trenger å tilføre probiotika fordi vi er utsatt for mange negative påvirkninger som trenger hjelp til å opprettholde et optimalisert mikrobiom, sier Plummer. For eksempel er gjennomsnittlig bruk av antibiotika hos barn og voksne i de fleste land i Europa en kur per år. Slike kurer forstyrrer alltid tarmflorabalansen og svekker dermed fordelene som en balansert tarmflora har. Probiotika bidrar til å gjenopprette en optimal tarmflora.

LES OGSÅ  Probiotika og kumelkeallergi

ProVen Probiotics har vist i kliniske studier at varigheten av hoste og forkjølelse hos barn kan reduseres med 50 prosent ved å ta produktet Fit for School daglig i 6 måneder i vinterhalvåret, noe er vist å kunne redusere fravær fra skolen med omkring 30 prosent!

Synergier ved vitaminer, mineraler og aminosyrer

Noen typer av ProVen Probiotics er også tilsatt forsterkende synergister, det vil si forskjellige næringsstoffer som kan øke behandlingseffekten.  – Vi bruker en spesiell stabiliseringsprosess kalt TriPhase, som stabiliserer probiotika slik at disse næringsstoffene ikke destabiliserer de probiotiske organismene, noe som ellers ofte skjer, forteller Plummer.

En jungel av probiotikaprodukter

Probiotika må ikke oppbevares kjøling lenger. Produsenter som Cultech Ltd. har lært å holde høypotent probiotika stabile i 18–24 måneder ved romtemperatur.

Det finnes i dag en rekke ulike produsenter av probiotika, og mange er i tvil om hva som skiller dem og hvilket merke man skal velge. Plummer mener at det er svært viktig å oppsøke kliniske studier publisert i fagfellevurderte tidsskrifter for å finne ut hvilke produkter som har best effekt mot tilstanden man ønsker å behandle. Plummers gruppe fortsetter å samle dokumentasjon for effektiviteten av Lab4 probiotika generelt og merkevaren ProVen Probiotics spesielt, med mål om å vokse.

ProVen Probiotics i Norge

I Norden driver Per Morten Berg (f. 1968) ProVen Nordic AS ,  i tett samarbeid med Plummer og Cultech Ltd. ProVen Nordic AS har ansvar for salg til norske kunder der de tilstreber å tilby kvalitetsprodukter direkte til forbruker til gunstige priser. Berg har lang erfaring fra naturmiddelindustrien og i løpet av 27 år i bransjen har han tilegnet seg en unik erfaringsbasert kompetanse innenfor feltet. For ytterligere info kontakt info@provennordic.no.

LES OGSÅ  Grundig tarmpleie kurerte leddgikt

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»»]Nigel Plummer fra UK (f. 1957) har doktorgrad i mikrobiell fysiologi fra Universitetet i Surrey, UK, og har jobbet i mange år innen forskning og utvikling. Han fortsetter sin sterke satsing på forskning og spesialiserer seg på probiotika, naturlige antimikrobielle stoffer og fiskeoljer.

Plummer har samarbeidet med forskningsinstitutter og universiteter i Storbritannia og Europa, inkludert Addenbrookes sykehus i Cambridge,  Medisinsk fakultet ved Universitetet i Swansea,  Cardiff Universitet og Universitet i Sheffields medisinske fakultet.  Han foreleser mye i Nord-Amerika, Europa og Storbritannia og er spesielt interessert i vår tarmfloras rolle i å forebygge sykdomsutvikling fra tidlig alder.

Ved Cultech Ltd utviklet Plummer og medarbeidere Lab4 og har siden 2003 studert effekten i kontrollerte studier.[/gdlr_box_icon]

 

Kilder:

1. https://www.provenprobiotics.co.uk/proven-research

2. https://www.provenprobiotics.co.uk/probiotics

3. www.provenprobiotics.no

4. www.provennordic.no

5. https://en.wikipedia.org/wiki/Addenbrooke%27s_Hospital

6. http://www.swansea.ac.uk/medicine/

7. https://www.sheffield.ac.uk/medicine


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner