Skip to main content

Brobyggerprisen 2014 til kvinnelig lege

Vi gratulerer lege og homøopat Siri Aabel med tildeling av Brobyggerprisen Fritt Helsevalg 2014.

Tekst Iver Mysterud     Foto Johnny Laupsa-Borge

Prisutdelinga fant sted 25. oktober på Nordisk naturmedisinsk fagkongress på Sundvolden Hotel i Hole kommune, Buskerud. Leder for Fritt Helsevalg, Britt Hansen, var glad for å dele ut prisen for 11. gang, for første gang til en kvinne!

Aabel er utdannet lege fra UiO med norsk lisens og autorisasjon og har i mange år drevet allmennpraksis med spesiell interesse for alternativ behandling. I tillegg er hun utdannet homøopat fra Norsk akademi for naturmedisin (NAN) og har tatt tilleggskurs i urtemedisin, soneterapi, orientalsk diagnose og kinesiologi. Aabel har også forsket på homøopati og bjørkepollenallergi.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fritt helsevalg»]Fritt helsevalg (FHV) er en ideell og uavhengig organisasjon som arbeider for å sikre enkeltmennesker retten til å velge fritt mellom tilgjengelige behandlingsformer, samt å øke tilbudet på helsefremmende naturmidler, inkludert kosttilskudd. FHV arbeider for at du skal slippe unødig byråkrati og stengsler som hindrer deg fra å ta ansvar for egen helse.
Nettside: www.fritthelsevalg.org.[/gdlr_box_icon]

LES OGSÅ  Hvem skal bestemme våre helsevalg?

Aabel etablerte legesenteret Green Doctors® i 2010 for at pasientene skulle oppleve å bli sett som et helt menneske. Her samarbeider hun med mange ulike terapeuter som deler samme grunnholdning til medisinsk praksis. De ønsker alle å skape mer balanse og harmoni i valg av utredning og behandling. Målet er å hjelpe pasienten til å bli frisk så fort som mulig og til å vedlikeholde en god helse resten av livet.

Aabel tar seg god tid med pasientene, går mer i dybden enn de fleste andre leger har mulighet for , kartlegger ”hele mennesket” og leter etter årsaker når hun behandler et problem, en sykdom eller ubalanse. Sammen med pasienten legger hun en plan for tilfriskning.

Juryen mente at Aabel som ”grønn lege” bygger broer og bidrar til å integrere skolemedisin og naturmedisin. Dette gjør hun ved å samarbeide med andre terapeuter, og dermed får pasientene det beste av to verdener. Hun har også gjort mye for å spre informasjon på en objektiv og informativ måte. Dette har medført at hun har stått i hardt vær for å fronte fakta og sine meninger. Juryen mener at dette gjør henne til en verdig vinner av Brobryggerprisen 2014.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Prisvinneren»]Siri Aabel (f. 1955) vokste opp på Vinderen i Oslo og er utdannet lege fra Universitetet i Oslo (1984). I tillegg studerte hun naturmedisin og homøopati ved Norsk Akademi for Naturmedisin (NAN) 1987–1992. Hun underviste i sin turnustid både hjelpepleiere og sykepleiere i medisinske emner.

Aabel var med å starte Norsk forening for helhetsmedisin (NFHM) i 1988 og deltok mange år i styret. Hun var faglærer i anatomi/fysiologi og patologi ved Institutt for Helhetsmedisin i periodene 1986–1994 og 1998–2000. Aabel underviste om kroppen i skole og barnehage fra 1988 til 1997 og var medlem av ekspertpanelet til PULS, NRK tv i 2003–2007.

LES OGSÅ  Brobyggerprisen 2017 til lege Geir Flatabø

I 2010 registrerte hun varemerket Green Doctors® som begrep for sin medisinske virksomhet, som har hovedfokus på forebygging av sykdom. Aabel praktiserer tre dager i uka på Vinderen i Oslo.

Hun var i perioden 1995–1999 finansiert av Norges forskningsråd for å gjennomføre et prosjekt som skulle teste virkningene av homøopati. I den forbindelse publiserte hun fire fagartikler,1,2,3,4 men doktoravhandlingen ble ikke godkjent. Prosjektet ble derfor omskrevet til et elektronisk bokprosjekt: Er homeopati bare en lyd noen ikke vil høre?

Nettside: www.greendoctors.no, e-post info@greendoctors.no, sms til tlf. 922 90 827.[/gdlr_box_icon]

”Grønn” praksis

Aabel forsøker alltid å tilpasse terapier og kostholdsendringer til hver enkelt pasient. Hun skreddersyr et program som kan inkludere bruk av urter, vitamin- og mineraltilskudd, akupunktur, homøopati, soneterapi, kinesiologi og massasje. Aabel legger vekt på at pasientene er optimalt hydrert ved å drikke rent vann, og anbefaler blant annet en luftrenser som et hensiktsmessig tiltak for å få pasienter friskere. Hun mener selv at en styrke ved sin praksis er at hun alltid foretar en grundig utredning av sykehistorien, sørger for omfattende prøvetaking og evaluering før behandling settes inn. En slik medisinsk tilnærming gir trygghet og et godt tillitsforhold mellom henne og pasientene, som alltid gis rikelig med tid til å snakke ut om alt som plager dem.

Vi gratulerer Siri Aabel med en velfortjent pris!

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Tidligere vinnere av Brobryggerprisen»]Kilden Helse/Roald Strand (2004), Karl-Ludvig Reichelt (2005), Vilhelm Schjelderup (2006), Allan Fjelstrup (2007), Bjørn Johan Øverbye (2008), Audun Myskja (2009), Christian Darling (2010), Dag Viljen Poleszynski (2011), Leif Ims (2012) og Stig A. Bruset (2013). Med unntak av Dag Viljen Poleszynski er samtlige prisvinnere leger.[/gdlr_box_icon]

LES OGSÅ  Norsk regelverk for kosttilskudd strengest i hele EU?

Kilder:

1.  Aabel S, Lærum E, Dølvik S mfl. Is there any effect of “homeopathic immunotherapy” for birch pollen allergy? A double-blind, placebo-controlled trial with the homeopathic remedy Betula 30c. British Homeopathic Journal 2000; 89: 161-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11055772

2.  Aabel S. No beneficial effect of isopathic prophylactic treatment for birch pollen allergy during a low-pollen season: A double-blind, placebo-controlled trial with the homeopathic remedy Betula 30c. British Homeopathic Journal 2000; 89: 169-73. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11055773

3.  Aabel S. Prophylactic and acute treatment with the homeopathic remedy Betula 30c for birch pollen allergy: A double-blind, placebo-controlled study of consistency of VAS responses. British Homeopathic Journal 2001; 90: 73-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11341460

4.  Aabel S, Fossheim S, Rise F. Nuclear magnetic resonance (NMR) studies on homeopathic solutions. British Homeopathic Journal 2001; 90: 14-20. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11212083


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner