Kategorier
Søt drikke gir risiko for hjertesykdom
Drikker du søtt? Sukkerholdig drikke utgjør en større risiko for hjerte- og karsykdom enn tilsatt sukker i søtsaker og bakervarer.
Det kommer fram av en svensk-dansk studie publisert i Frontiers in Public Health 9. desember 2024.
Studien undersøkte mer enn 67 000 svenske menn og kvinner om deres livsstil og kosthold mellom 1997 og 2009. Forskerne samlet også rapporter om hjerte- og karsykdom, inkludert hjerteinfarkt, hjerneslag og hjertesvikt fra nasjonale helsedatabaser fram til 2019.
Det ser også ut til at det er mer helseskadelig å innta sukker fra drikke enn fra maten.
25 739 deltakere ble diagnostisert med hjerte- og karsykdom. Forskerne brukte disse dataene til å finne ut hvordan de forskjellige formene for sukkerinntak er assosiert med forskjellige hjerte- og karsykdommer.
De så på tre typer sukkerforbruk:
- sukker fra pålegg som honning
- bakevarer
- søte drikker som brus
Flere kardiovaskulære helseproblemer ble også evaluert, inkludert to typer slag, hjertesvikt, hjerteinfarkt, atrieflimmer, aortaaneurismer (utposninger av hovedpulsåren) og aortastenose (hjerteklaff som ikke fungerer som den skal).
Det var mer helseskadelig å innta drikker med tilsatt sukker enn noen annen type sukkerinntak. Søte drikker økte risikoen for å utvikle hjertesvikt, hjerneslag, atrieflimmer og aneurisme i buken. Merk at dette er en korrelasjonsanalyse som ikke kan si noe definitivt om årsaksforhold.
Saken er omtalt i The Epoch Times 10. desember og på Forskning.no 5. januar.
Vår kommentar:
Studien føyer seg inn i det bildet omfattende forskning har funnet de siste årtiene, nemlig at tilsatt sukker er problematisk for helsa. Det ser også ut til at det er mer helseskadelig å innta sukker fra drikke enn fra maten. Hvis man skal gjøre noe for å forbedre helsa, bør man derfor starte med å redusere inntaket av sukkerholdig brus. IM