Skip to main content

Dårlig immunsystem

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fra allmennpraksis»]Lege/naturlege Stig Bruset er spes. allmennmedisin. Lierskogen Legekontor har egne treningslokaler.[/gdlr_box_icon]

Lise har vært en gjenganger på legekontoret og er plaget av hyppige infeksjoner. Hun har stadig feber, vondt i halsen, infeksjoner i urinveiene og tarmene med diaré og vondt i magen. Denne gangen kommer hun igjen med symptomer på forkjølelse og tette bihuler.

Hennes stadige sykefravær har også blitt et problem for arbeidsgiveren, som må betale lønn for hennes sykefravær. Fraværet overstiger sjelden 16 dager, som er den lovfestede perioden der arbeidsgiver må dekke alle kostnader. Arbeidsgiveren har anbefalt at vi søker NAV om fritak for arbeidsgiverperioden på grunn av kroniske helseplager.

Lise har tatt en del tilskudd av vitaminer og brukt solhatt for å forebygge og behandle infeksjonene uten særlig god effekt. Nå er hun skikkelig fortvilet over situasjonen og ønsker henvisning til spesialist.

Etter en samtale blir vi enige om å gjøre en grundig undersøkelse hos meg som fastlege før hun eventuelt blir henvist videre. Hennes tilbakevendende feberepisoder gjør at allergi er lite sannsynlig, men vi bestemmer oss for å starte med en allergiutredning som inkluderer en hudprikketest og i tillegg blodprøver for å undersøke immunapparatet og ernæringstilstanden. 

Noen vitaminer og mineraler er spesielt viktige for et optimalt immunsystem, blant annet vitamin A, E, D og C i tillegg til mineralene sink og selen. Analyse av vitamin C er ikke del av tilbudet hos standard laboratorier i Norge, så denne prøven må sendes til utlandet, i dette tilfellet Tyskland. I og med at vitaminet er vannløselig med begrenset lagring i kroppen, vil den målte verdien være avhengig av inntaket det siste døgnet.

LES OGSÅ  Møkkete unger, sunn jord og en banebrytende oppdagelse

Allerede under avlesingen av prikketesten etter 15 minutter på kontoret fant vi en reaksjon på hvete, og vi tok derfor også blodprøver for å undersøke om hun var disponert for cøliaki.

Etter to uker hadde vi fått svar på prøvene, og jeg kunne fortelle at vi hadde gjort flere interessante funn som kunne forklare hennes dårlige immunsystem. For det første manglet hun flere viktige næringsstoffer, inkludert de fettløselige vitaminene A og D, som begge er viktige for et velfungerende immunsystem. Hun hadde også lave verdier av sink. Dette kunne tyde på et mangelfullt opptak i tarmen, og siden hennes cøliaki-
prøver var positive, kunne det forklare hvorfor tarmen hennes ikke fungerte normalt og at hun hadde mye plager med fordøyelsen. 

Sist, men ikke minst viktig, fant vi ut at hun hadde svært lave verdier av IgA. Dette er en klasse immunglobuliner som er viktige for slimhinneforsvaret der de inngår i førstelinjeforsvaret mot infeksjoner. Lave verdier av dette viktige immunglobulinet gjør at bakterier, virus og andre skadelige mikrober lettere passerer gjennom slimhinnene og kommer inn i kroppen.

Omkring én av 500 personer i Norge har mangel på IgA, noe som skyldes arvelige faktorer og kan ha en forbindelse med cøliaki. Problemet er at det ikke finnes noen spesifikk behandling mot slik mangel, men de andre problemene kan man gjøre noe med. For endelig å fastlå om hun hadde cøliaki anbefales å ta en gastroskopi, men dette ønsket hun ikke, da hun kvidde seg for å få en slange ned gjennom halsen. I stedet startet hun på en diett helt uten hvete og gluten i tillegg til kosttilskudd og betaglukaner. Sistnevnte er stoffer utvunnet av matvarer og som stimulerer slimhinneforsvaret. På denne måten ville vi forsøke å styrke de andre delene av immunforsvaret for å kompensere for IgA-mangelen.

LES OGSÅ  Beskytt deg mot virus!

Under neste konsultasjon fire uker seinere følte hun seg mye bedre. Magesmertene og diareen var borte, og hun hadde mer energi. Hun hadde også hatt tilløp til infeksjoner uten at disse hadde ført til at hun ble syk og fraværende fra jobb. Naturlig nok var hun godt fornøyd, og hun hadde med en hilsen fra arbeidsgiveren, som også var glad for at vi hadde funnet ut av hva som feilte henne og at hun var blitt friskere.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner