Skip to main content

Dataspillet Tetris mot traumer

Som student brukte jeg nesten et helt semester på dataspillet Tetris. Jeg var helt oppslukt og tilbrakte hundre ganger mer tid på å få brikker til å falle på plass på skjermen enn å lese fagstoff. Kanskje var kroppen og hjernen min smartere enn jeg visste den gangen, for nå viser forskning at dette spillet kan hjelpe med å bearbeide traumer.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

I en studie med 20 deltakere som hadde opplevd ulike traumatiske hendelser, ble de først bedt om å skrive ned hva den stressende opplevelsen besto i. Deretter ble de bedt om å spille Tetris i 25 minutter. Resultat: Antallet tilbakevendende og invaderende minner om den traumatiske hendelsen, såkalte flashbacks, ble redusert med 64 prosent. Ifølge forskerne er minnet om traumet før man startet spillingen, nøkkelen til denne tilfriskningen fordi spillingen forstyrrer og svekker minnesporene av den traumatiske hendelsen. Tetris visker på en måte ut minnet av traumene og fører dermed til færre negative flashbacks. 


Studien gir inspirasjon til nye behandlingsformer som for eksempel post-traumatiske stresslidelser (PTSD), og gir håp om at de kan lindres ved hjelp av relativt enkle midler.

LES OGSÅ  Hvite Ørn – en interesse- og bruker- organisasjon for psykisk helse

Kilde:


Kessler H, Holmes EA, Blackwell SE mfl.  Reducing intrusive memories of trauma using a visuospatial interference intervention with inpatients with posttraumatic stress disorder (PTSD). Journal of Consulting and Clinical Psychology 2018; 86: 1076–90. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30507232/


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner