Skip to main content

Deilig vintermat uten melk og gluten

Matentusiast og småbarnsmor Gunhild Lovise Maudal er opptatt av å lage god mat uten gluten og melkeprodukter. I hennes kokebok Glad av mat – VINTER, som hun har skrevet sammen med fotograf Elisabeth Tønnessen og kokken Michael Butler, får vi servert en rekke typiske norske ”vinterretter”, alle uten melk og gluten. Det er nesten litt synd vi ikke fikk tak i vårt eksemplar litt tidligere, slik at vi kunne tipset om denne boka før jul. Mange av rettene er nemlig beregnet for adventstida, jula og nyttårsfeiringa, slik som sylte-rull, ribbesaus, lomper og fylt kalkun. Men oppskriftene fungerer garantert like bra i år. Boka inneholder uansett mange gode tips til vintermat for hele familien og byr på både fisk og kjøtt, bakst, desserter og drikke.

Forfatteren bruker litt sukker og stivelse i sine oppskrifter, noe hun også selv kommenterer i forordet. Mengdene er imidlertid forholdsvis små, og sukker kan i de fleste tilfeller erstattes av andre produkter, som erytritol eller stevia. Lege Siri Aabel har skrevet forordet.

Tekst Anne Lene Johnsen     Foto Elisabeth Tønnessen

LES OGSÅ  Vår late natur

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Maudal GL, Tønnessen E, Butler M. Glad av mat – VINTER. Sandnes: Commentum forlag AS, 2013. 157 sider. Kr 349 fra www.commentum.no eller http://www.hjernefabrikken.no/[/gdlr_box_icon]

Ertesuppe

6 porsjoner

5 dl gule erter

1 salt svineknoke eller beinet fra fenalår

2-3 liter kraft eller vann

4-5 gulrøtter

2 løk

½ kålrabi

1 purre, den hvite delen

lettsaltet svine- eller lammekjøtt, gjerne rester fra fenalår, pinnekjøtt eller lammerull

Bløtlegg ertene i rikelig med vann over natta.

Legg beinet i en stor gryte med kraft eller vann, kok opp og skum av.

Skyll ertene og ha dem i gryta. Kok opp, skum av en gang til og la stå og småkoke et par timer. Skjær grønnsakene i biter, legg purreringene i kaldt vann for å skylle bort eventuelle rester av jord.

Ta ut knoken, skjær av kjøttet og legg det tilbake i suppa sammen med det andre kjøttet.

Grønnsakene skal koke med de siste minuttene til de blir møre.


Fiskegrateng med hvit saus

4 porsjoner

600 gram kokt fisk

1 fennikel

2 gulrøtter

50 gram smør (eller ghee, red.anm.)

2 ss jyttemel* eller maismel

2 dl grønnsakskokevann

2 eggehviter

salt og pepper

2 ss mandelmel

Bruk eventuelt smeltet smør til

Skjær av den grønne dusken på fennikelen og bruk den i sausen. Skjær grønnsakene i små biter og ha dem i kokende vann et par minutter. Ta vare på vannet til sausen. Legg grønnsakene i en ildfast form sammen med den kokte fisken.

* Jyttemel er lagd av brun ris, bokhvete, mais, sukkerroer, loppefrøskall og potetstivelse.

Hvit saus:

Smelt smøret og rør inn melet. Spe med vannet, ha i fennikeldusken og smak til med salt og pepper. La sausen koke et par minutter. Pisk eggehvitene stive og vend dem inn i sausen. Hell saus over grønnsakene og fisken og dryss mandelmel over til slutt. Gratiner ved 200 grader i 10-15 minutter.

LES OGSÅ  Ting tar tid…

Fylt kalkun

8 porsjoner

750 gram kalkunfilet

Fyll:
1 løk

2 fedd hvitløk

10 salvieblad

1 håndfull valnøtter

6 aprikoser

1 eple

1 dl kokt quinoa

½ ts salt

200 gram kylling- eller svinekjøttdeig

1 egg

Fres hakket løk og hvitløk sammen med salvie i noen minutter. Hakk valnøttene og aprikosene, skjær eplet i biter og bland alle ingrediensene sammen med den stekte løken i en skål. Hvis du bruker en stor kalkunfilet, deler du den i to på langs. Stikk kniven inn fra enden helt gjennom slik at det blir hull til fyllet.

Ha fyllet i en sprøytepose og fyll kalkunfileten fra begge ender. Stekes på 200 grader i en halvtime.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner