Skip to main content

Kosttilskudd motvirker kognitiv svikt hos eldre

Et daglig multivitamin/-mineralpreparat kan forbedre hukommelsen og bremse kognitiv nedgang hos eldre voksne.

Dette kommer fram av en amerikansk studie publisert i marsutgaven av The American Journal of Clinical Nutrition, der forskerne har slått sammen data fra tre studier (metaanalyse).

Dette føyer seg inn i omfattende forskning og klinisk erfaring at mangel på næringsstoffer oftest bidrar til kognitiv svikt hos eldre.

Studien viser at de som tok multivitaminer/-mineraler, gjorde det bedre på kognitive tester og hadde bedre hukommelse enn de som fikk placebo. Et daglig kosttilskudd førte til 60 prosent reduksjon i kognitiv nedgang hos de med en gjennomsnittsalder på 73, og tilskuddet forbedret ytelse med tilsvarende 3,1 års aldersrelatert bedret hukommelse sammenliknet med placebo.

Bedre hjernefunksjon

Studien viste også at et slikt daglig inntak bedret generell hjernefunksjon over to år, sammenliknet med de som fikk placebo.

Alt i alt underbygger studien nytten av at eldre tar et daglig tilskudd av multivitaminer/-mineraler for å forebygge kognitiv svikt. Saken er omtalt i nyhetsbrevet til den amerikanske osteopaten Joseph Mercola 13. mai.

Vår kommentar:

Dette føyer seg inn i omfattende forskning og klinisk erfaring at mangel på næringsstoffer oftest bidrar til kognitiv svikt hos eldre. En god forebyggende strategi er derfor å ta et daglig tilskudd av multivitaminer/-mineraler.

LES OGSÅ  Øynene er også et speil for demens

Dette kan også motvirke andre sykdommer der mikronæringsstoffer er viktige. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Hva kan man gjøre for å takle smerter?
Se heller mot naturen: urter mot smerter!
Akupressur mot ryggsmerter

Tilskudd av vitamin D kan være en effektiv strategi for å bremse aldring og beskytte helsen.


Vitamin D er sentral i aldringsprosessen

Vitamin D kan bidra til å regulere mange av 12 kjennetegn på aldring, noe som er avgjørende hos eldre voksne som danner mindre vitamin D fra soling, aktiverer mindre vitamin D fra mat og kosttilskudd. Tilskudd av vitamin D kan være en effektiv strategi for å bremse aldring og beskytte helsen.

12 kjennetegn ved aldring

Hvert av de 12 kjennetegnene ved aldring kan diskuteres uavhengig, men de fleste virker synergistisk med ett eller flere andre kjennetegn. Optimale nivåer av vitamin D kan forbedre genetisk ustabilitet, redusere epigenetiske endringer (hvordan gener uttrykkes) koblet med sykdom, forbedre mitokondriefunksjonen, redusere cellenes aldring og bedre ubalanser i tarmen.

Alt i alt virker vitamin D lovende for å forstå aldringsprosessen bedre og å kunne påvirke den. Dette er tema for en fagartikkel i Nutrients 21. mars, omtalt av den amerikanske osteopaten Joseph Mercola 6. mai.

Vår kommentar:

Dette er viktig ny innsikt, som understreker nok en gang behovet for å få produsert eller få i seg nok vitamin D gjennom livet. Jo eldre man blir, desto viktigere blir dette for å motvirke aldringsprosessen og bevare god helse. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Er store vitamin D-tilskudd farlige?
Vitamin D, sol og kroppens forsvar
Coimbra-protokollen – megadosebehandling med vitamin D
Norsk ”konvertitt” om vitamin D
Vellykket test av bred alzheimer-protokoll
Hva alle bør vite om demens og Alzheimers sykdom
Er årsaksrettet behandling av Alzheimers sykdom mulig?
Fornyet håp om bedring ved Alzheimers sykdom

LES OGSÅ  Kronisk bihulebetennelse

Støtt det frie ord!

Du som støtter Helsemagasinet, støtter det frie ord. VI håper på din hjelp for å kunne sikre videre drift. Alle summer mottas med stor takk!  Her ser du vår Spleis.

Ingen ende på parallelle universer i ernæring / 2024 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner