Forside > Arkiv > 2014 > Den beste loffen!

På oppfordring fra lesere som ønsket seg en god, ”lovlig” loffoppskrift, utlyste vi tidligere i år en konkurranse om å finne fram til den beste ”lavkarboloffen”. Vi har nå bakt og smakt og gleder oss til å nyte sommerens rekesmørbrød med et – eller flere – av de innsendte bidragene.

Tekst og foto Anne Lene Johnsen

Det er naturligvis begrenset hvor mange varianter det går an å lage, og mange av de samme ingrediensene er nødvendigvis brukt i de ulike oppskriftene. Vi har valgt ut én vinner og gratulerer Henriette Blaalid med seieren! Vi fikk også inn to andre, gode bidrag, og falt for både Vendel Snipsøyrss rundstykkevariant og Anita Breivolds loffnavn samt at hun sendte med næringstabell på baksten sin. Dermed har vi også gleden av å presentere ytterlige to gode oppskrifter. Kriteriene var at loffen skulle være gluten-, melk- og sukkerfri med lavt karbohydratinnhold, samt at den skulle både smake, se ut som og ha mest mulig samme konsistens som ”vanlig” loff – så langt det lar seg gjøre. Vi har også vurdert loffenes næringsinnhold og -sammensetning.


Førsteplass: Henriettes lavkarboloff

Du trenger:

12 egg

1,5 dl mandelmel (ikke fettredusert)

1 dl sesammel

0,5 dl kokosmel

50 gram smelta kokosolje (eller meierismør)

En halv boks (1 dl) kokosfløte (Go Tan eller Santa Maria)

3 ss loppefrøpulver (Fiberhusk©)

1 ss bakepulver

litt salt

Slik gjør du:

Visp eggene godt. Smelt kokosolja, kjøl den ned litt, og ha den i eggene. Ha i kokosfløte og pisk videre. Bland det tørre og ha det i eggeblandinga. Rør godt.

Ha røra i ei lita brødform (cirka 25 cm/1,3 liter). La røra stå 15 minutt og svelle. Sett ovnen på 175 grader og stek loffen i 45-50 minutter til det er gyllent.

Henriette Blaalid kan du følge på http://naturlig-sunn.blogspot.no og @hblaalid på Instagram.

Kcal

Protein (g)

Fett

(g)

Karbohydrat (g)

Hele porsjonen

3519

154

307

39

Per 100 gram

296

13

26

3,3

Energifordeling        

100

18

78

4

Andreplass: Vendels rundstykker

Rør sammen:

9 dl vann

300 g smeltet kokosolje (originaloppskriften hadde smør, men vi ønsket loffen helt fri for melkeprodukter)

12 egg

2 dl olje (oliven, raps, kokos)

Blandes for seg:

1 dl kokosmel

8 dl mandelmel

6 dl pofiber

12 ss knuste loppefrø (Fiberhusk©)

12 ts bakepulver

2 ts himalayasalt

Slik gjør du:

Ha den våte blandinga i det tørre. Rør alt til en glatt deig og la det svelle i cirka 5–10 minutter.

Form deigen med hendene til rundstykker, flate polarbrød eller 2 brød i brødform med bakepapir i bunnen.

Stek rundstykkene på 200 grader i 20–25 minutter og brødene på cirka 180 grader i 1,5 time.

Denne er sendt inn av Vendel Snipsøyr, som forteller: – Jeg er kokk og har tidligere bakt utallige gjærdeiger med mel og sukker i, men etter omlegging til et kosthold uten dette er det ikke like enkelt å få til gode bakverk. Her kommer min favorittoppskrift på loff/lyse rundstykker. Deigen egner seg best til rundstykker da den blir ganske fuktig i midten når den stekes som et stort brød. Den er litt vanskelig å bake ut, men det går fint om man fukter hendene og triller boller eller litt flate polarbrød/hamburgerbrød i hendene. Loffen blir ganske fuktig, men til lyse rundstykker er deigen helt genial!

Kcal

Protein (g)

Fett

(g)

Karbohydrat (g)

Hele porsjonen

11262

268

1069

149

Per 100 gram

336

8

32

4,4

Energifordeling        

100

10

82

5

Tredjeplass: Anitas VOF-loff

Denne oppskriften har vi fått av Anita Breivold, og vi falt for både navnet og at Anita sendte med en utregning av næringsinnhold. Mer om Anita finner du på www.helsevis.no.

Du trenger:

40 gram malte mandler

30 gram kokosmel

40 gram jyttemel

30 gram sesammel

1 ts havsalt

1-2 ts bakepulver

4 måleskjeer loppefrøpulver (Fiberhusk©)

8 økologiske egg, romtempererte

100 gram kokosolje. Anita anbefalte opprinnelig meierismør (evt. noe av det kokosolje)

15 gram sesamfrø uten skall til pynt

Slik gjør du:

Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Visp sammen egg og lett smeltet eller helt mykt meierismør (og kokosolje). Bland det tørre i det våte. Visp alt sammen og la stå 10-15 minutter.

Smør litt fett i en brødform, strø litt sesamfrø i bunnen og på kantene, og hell all røra oppi. Bruk slikkepott. Strø resten av sesamfrøene på toppen. Stekes på 140-150 grader i cirka 50 minutter. Lager du små ”rundstykker”, stekes de halve tiden.

Brødet gir 25–30 skiver. Da inneholder hver skive omtrent 3 gram protein, 6 gram fett og 1½–2 gram karbohydrat.

Kcal

Protein (g)

Fett

(g)

Karbohydrat (g)

Hele porsjonen

1857

85

164

45

Per 100 gram

271

12

24

6,5

Energifordeling        

100

29

56

15

Legg igjen et svar

Bitnami