Skip to main content

Derfor er noen «myggmagneter»

Ukeslutt 18. november 2022 Denne uka kan du få en forklaring på hvorfor noen personer er ”myggmagneter”. Videre kan du lese om dette:

 • Vitenskap forutsetter stor frihet
 • Sterkt bearbeidet mat koblet mot dødsfall
 • Dommen om AMS-målerne slo hull i muren: Tafatte byråkrater ble overstyrt
 • Vaksinetvil – har fryktboblen sprukket?
 • Møt en fugl – få bedre humør
 • Modernas koronavaksine gir 2–3 ganger flere hjerteproblemer enn Pfizers vaksine
 • Sentral vaksineforsker fraråder oppfriskningsdoser
 • Koronavaksinene dreier seg ikke om helse, men om store penger
 • Veganere risikerer B12-mangel
 • Magnesiummangel bak muskelkramper
 • Vitamin D-mangel og skjøre knokler
 • Selen viktig for god søvn

Tekst Iver Mysterud Bildet er tatt av WikiImages fra Pixabay

Fagredaktør Iver Mysterud
Iver Mysterud er fagredaktør i Helsemagasinet

Noen personer er ”myggmagneter”

Hvorfor er det slik? Dette er tema for en artikkel i det populærvitenskapelige magasinet Scientific American 18. oktober.

Her omtales en studie fra fagtidsskriftet Cell 18. oktober, der det indikeres at visse kroppslukter kan være den avgjørende faktoren. De som tiltrekker mygg, skiller ut mer karboksylsyre fra huden.

Vitenskap forutsetter stor frihet

Vi som er kritiske, hevdes å være uvitenskapelige. Men vitenskapen viser ikke kun én vei, skriver medisinprofessor Halvor Næss i et innlegg i Bergens Tidende 12. november.

Sterkt bearbeidet mat koblet mot dødsfall

En ny studie fra Brasil har funnet at omlag 57 000 for tidlige dødsfall skyldes inntak av ultraprosessert mat, altså sterkt bearbeidet mat, ofte med høyt innhold av raske karbohydrater. Dette gjaldt i aldersgruppen 3069 år og utgjorde 10,5 prosent av alle dødsfall ”før tiden”. Studien er publisert i fagtidsskriftet American Journal of Preventive Medicine 7. november.

Dommen om AMS-målerne slo hull i muren: Tafatte byråkrater ble overstyrt

Einar Flydal kommenterer i et blogginnlegg 14. november dommen i ankesaken om automatiske strømmålere.

LES OGSÅ  Gamle og nye kunnskaper om salt

Dommen slår fast at leger har plikt til å skrive ut fritaksattest dersom pasienten har symptomer som er forenlige med eloverfølsomhet og sammenhengen kan underbygges.

Vaksinetvil – har fryktboblen sprukket?

Naturlig immunitet gir lang bedre beskyttelse enn antatt og skaper vaksinetvil, mener tre danske fagfolk i et innlegg på Steigan.no 12. november.

De skriver blant annet at 30 års studier viser at smitteimmunitet er langvarig, ofte livslang og sterkere og bredere enn kunstig vaksineimmunitet.

Møt en fugl – få bedre humør

Daglige møter med fugleliv var assosiert med varige forbedringer i mentalt velvære. Dette kommer fram av en studie i fagtidsskriftet Scientific Reports 27. oktober.

Forbedringene ble ikke bare påvist hos friske, men også hos de som var deprimerte. Depresjon er den vanligste psykiske lidelsen over hele verden. En implikasjon av dette kan være at konkrete tiltak, rettet mot å bevare og øke hverdagsmøter med fuglelivet i urbane områder, bør iverksettes.

Modernas koronavaksine gir 2–3 ganger flere hjerteproblemer enn Pfizers vaksine

Denne kommer fram av en artikkel på Msn.com 9. november.

Forskere har funnet at forekomsten av hjerteproblemer etter Modernas vaksine var henholdsvis 35,6 og 22,9 per million doser, sammenliknet med 12,6 og 9,4 per million for Pfizers vaksine. Menn og yngre mottakere ble funnet å være mest berørt.

Sentral vaksineforsker fraråder oppfriskningsdoser

Den amerikanske legen Paul Offit har lenge vært en sterk talsmann for vaksiner generelt og koronavaksine spesielt. Nå er han uenig i måten helsemyndighetene i USA følger opp pandemien på. Han tar avstand fra den nåværende administrasjonens anbefalinger om oppfriskningsdoser og sier at Mat- og medikamentdirektoratet i USA (FDA), Sentrene for sykdomskontroll og -forebygging (CDC) og president Biden ikke har presentert nok dokumentasjon for at enhver beskyttelse oppfriskningsdosene kan gi, ville være ”betydelig større” enn ikke å få en oppdriskningsdose. Ifølge en artikkel i avisen The Philadelphia Inquirer 8. november mener Offit at vaksinene er ”grovt oversolgt”.

LES OGSÅ  Spis insekter!

Koronavaksinene dreier seg ikke om helse, men om store penger

Pfizer-sjefen skryter overfor investorer at covid-19 vil fortsette å være en multi-milliard dollar franchise (foretningsidé) i mange år framover, men firmaet vil likevel tidoble prisen på vaksinen. Dette er tema for en artikkel Daily Mail 8. november

som er oversatt og gjengitt på Steigan.no 14. november.

Veganere risikerer B12-mangel

Utmattelse, dårlig humør og kortpustethet er symptomer på vitamin B12-mangel. Veganere og folk over 60 år er spesielt utsatte. Temaet tas opp i en artikkel i avisen Daily Mail 8. november.

Magnesiummangel bak muskelkramper

Dette relativt velkjente temaet tas opp i en artikkel i avisen Express 1. november.

Det er lett å motvirke magnesiummangel med kosthold (mindre melk, mer nøtter) og daglige tilskudd av magnesium.

Vitamin D-mangel kan gi beinskjørhet

Dette temaet tas opp i en artikkel i avisen Express 31. oktober.

Vitamin D-mangel kan gi rekke andre symptomer inkludert trøtthet, muskelsvakhet, muskelsmerter, muskelkramper, humørsvingninger og depresjon.

Selen viktig for god søvn

Dette temaet tas opp i en artikkel i avisen Express 25. oktober.

Mangel på spormineralet selen kan gi søvnproblemer, noe som kan motvirkes med kosttilskudd og (i en del områder) med et mer selenrikt kosthold. God helg, og god lesning!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner