Kategorier
Det er ikke noe galt med deg, men med miljøet du lever i!
Tekst My Westerdahl . Oversettelse/tilrettelegging Iver Mysterud . Foto Shutterstock
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Originalversjonen til denne artikkelen sto i LCHF-magasinet nr. 1/2018.1
”Du er så flink som har gått ned 95 kilo, hvilken viljestyrke!” Det er et uttrykk jeg ofte får høre fra støttende mennesker i mine omgivelser. Det er imidlertid en stor tankefeil her, siden mitt vekttap ikke er basert på viljestyrke – langt ifra. Hadde det vært basert på viljestyrke, hadde jeg stoppet med lavkarbo-/høyfettkosthold for lenge siden. Faktisk er min viljestyrke, som din, en begrenset ressurs som raskt tar slutt.
Sosialpsykologen Roy F. Baumeister, PhD (f. 1953), gjorde et spennende eksperiment der deltakerne ble delt inn i tre grupper. Gruppe 1 fikk et fat med kaker, men fikk ikke lov å spise dem, gruppe 2 fikk både kaker og reddiker og fikk dessuten lov til å spise det de ønsket, mens gruppe 3 fikk ingenting i det hele tatt. Etter en stund skulle deltakerne løse et umulig puslespill som de ble fortalt var enkelt å løse, og resultatet var overraskende: Deltakerne i gruppe 1 ga opp mye raskere enn de andre. Hvorfor? De hadde allerede brukt all sin viljestyrke for å motstå kakene og hadde ikke overskudd til å løse puslespillet. Selvfølgelig kan vi utføre store dåder med vår egen viljestyrke, men det er en ubehagelig måte å gjennomføre dem på. Vi skal ikke behøve å kjempe i oppoverbakke, for da kommer vi før eller seinere vil å gi opp og bli ulykkelig på kjøpet.2
Bytt fokus
Dagens samfunn er bygget på myten om at vi kan oppnå hva som helst, bare vi har nok egen kraft og viljestyrke. Hvis vi snur om på dette, betyr det at de som ikke går ned i vekt, er late og har dårlig karakter – det er individets skyld at det er overvektig og sykt. Jeg kan ikke legge min helse i hendene på min egen viljestyrke. Da ville jeg raskt veid 170 kilo igjen. Den vanskelige utfordringen er ikke å slutte og spise sukker, det gjør vi jo så snart vi har tygget ferdig. Det vanskelige er ikke å starte igjen.
For å lykkes må vi i stedet fokusere på vårt miljø og omgivelser. Vi må bygge støttesystemer som tar vare på oss når viljestyrken er oppbrukt. En viktig situasjon har for meg vært aldri å være sulten. Uansett hva som skjer, aksepterer jeg ikke sult. Det spiser raskt opp den viljestyrken jeg har på min lille konto.
Lavkarbo-/høyfettkosthold er helt sentralt for meg fordi jeg må føle at mat ikke er farlig, at jeg får lov til å være mett og fornøyd, og at jeg kan stole på at slikt kosthold bærer meg gjennom livet. Når min viljestyrke tar slutt, kan jeg rolig lene meg tilbake og nyte et måltid bestående av en biff med grønsaker og deilig, kremaktig saus. Nå er det tre og et halvt år siden jeg spiste noe søtt, drakk alkohol og gikk løs på brød. Det hadde aldri gått hvis jeg ikke levde i et miljø som støttet meg i å gå riktig vei. Jeg har intet sukker hjemme, er regelmessig sammen med keto-venner, og i fryseren finnes alltid 10 skuffer med sukkerfri mat. Dette er i hverdagen små ting som sikrer at jeg følger mitt langsiktige mål. I mitt liv finnes få hull som fremmer tilbakefall til sukker, og hvis jeg tråkker i disse hullene, kan jeg lett bruke viljestyrken til å motstå fristelsen, da den ikke allerede er brukt opp av alle slags små, hverdagslige utfordringer.
Det er på tide å kvitte seg med villfarelsen at det er opp til deg og meg om vi skal holde oss sukkerfrie eller ei. Vi må kvitte oss med myten om at vi skal klare store turer utelukkende ved hjelp av egen kraft. I stedet bør vi gjøre støttende endringer i vårt miljø, bygge rutiner, hjem og forhold som støtter våre mål. Det er ikke noe galt med deg, men det er mye galt med det sukkerfokuserte samfunnet vi lever i!
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]
My Westerdahl (f. 1989) er utdannet ingeniør fra Blekinge tekniske høyskole (BTH) i 2015. Hun driver bloggen http://lchfingenjoren.se/ og podcasten Sockersystrar, som tar opp utfordringer som sukkeravhengige kan komme ut for. Podcasten finner man på bloggen under fanen Kategorier. Westerdahl opprettet i 2017 firmaet My Addiction for å hjelpe sukkeravhengige. Hun holder forelesninger, workshops, tilbyr utdanninger og personlig veiledning på nett: www.myaddiction.se/. E-post lchfingenjoren@outlook.com[/gdlr_box_icon]
Kilder:
1. Westerdahl M. Det är inget fel på din viljekraft – sök stöd i din omgivande miljö. LCHF-magasinet 2018; 9 (2): 9.
2. Baumeister RF, Bratslavsky E, Muraven M mfl. Ego depletion: Is the active self a limited resource? Journal of Personality and Social Psychology 1998; 74: 1252–65. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9599441