Skip to main content

Det usynlige feltet som omgir oss

Lynne McTaggarts internasjonale bestselger The field kom på norsk i 2012 som Den usynlige veven. Dette er en sentral bok om forskning på parapsykologi og alternativ medisin.

Tekst Iver Mysterud     Foto Shutterstock

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Lynne McTaggart
Tittel: Den usynlige veven: Jakten på universets skjulte kraft
Utgiver: Flux Forlag
Utgivelsesår: 2012 (heftet, 327 sider)
ISBN: 978-82-92773-48-2
Pris: veiledende pris kr 349 (flux.no), billigere hos en rekke nettbokhandlere[/gdlr_box_icon]

Lynne McTaggart (f. 1951) er et kjent navn for blant annet mange kritikere av den medikamentbaserte, skolemedisinske tilnærmingen til medisin. Den amerikanskfødte journalisten har vært bosatt i England i en rekke år og var med å grunnlegge nyhetsbrevet What Doctors Don’t Tell You (WDDTY) i 1990. Dette har fra 2012 vært utgitt som et vel 80 siders månedsmagasin i farger og er en av de viktigste motstemmene i den engelskspråklige verden mot medikamentell symptombehandling og andre problematiske sider ved dagens medisin. Den tidligere ”gravejournalisten” McTaggart og hennes mann Bryan Hubbard redigerer WDDTY med stø hånd til irritasjon for alle i skeptikerbevegelsen, men til glede for alle som er kritiske til deler av skolemedisinen.

McTaggart er også kjent for sin framstilling og popularisering av forskning på ulike fenomener innen parapsykologi og alternativ medisin via to bøker og talrike foredrag og kurs. Den første boka kom i 2001 med tittelen The field: The quest for the secret force of the universe. “The field” (”Feltet”) henviser til ”nullpunktfeltet” i kvantefysikken, hvis eksistens fysikerne er enige om. I boka viser McTaggart til forskning på fenomener i parapsykologi og alternativ medisin, som muligens kan forklares via dette nullpunktfeltet. Hensikten med boka var å oppsummere forskning der metodene og gjennomføringa er god, forskerne er respektert og de fleste studiene publisert i anerkjente fagtidsskrifter. Da ville troverdigheten bli større, selv om temaene og resultatene er meget omdiskutert blant forskere flest.

LES OGSÅ  Kritikk med vitenskapssmak av Snåsakoden

I boka oppsummeres forskning i skjæringspunktet mellom fysikk, medisin, psykologi og religion, i det McTaggart vurderer som et mulig nytt verdensbilde. Et usynlig felt ser ut til å forbinde fortid, nåtid og framtid, og vår bevissthet ser ut til å kunne spille en nøkkelrolle i å forme verden. Sistnevnte tema utdypes i hennes andre bok, The intention experiment: Use your thoughts to change the world fra 2007.

McTaggart skrier godt, og forskningen er interessant. Ikke uventet har The field derfor blitt en internasjonal bestselger som er oversatt til en rekke språk. Den kom på norsk i 2012 med tittelen Den usynlige veven: Jakten på universets skjulte kraft på forlaget Flux.

Jeg leste originalen da den var ny og har ikke lest den norske oversettelsen. Imidlertid synes jeg at tittelen ”Den usynlige veven” er god og treffende for hva boka handler om. Forsida på den norske utgaven er også gjennomtenkt, og den norske versjonen ser ut til å være godt gjennomarbeidet.

Denne ”kultboka” om medisin og psykologi bør leses av mange. Selv om dagens forskere kan være uenige i både realiteten av fenomenene og tolkningen av forskningen som oppsummeres, mener mange i det minste at disse resultatene kan forklare sider ved vår virkelighet som dagens tradisjonelle verdensbilde ikke kan. Det er derfor en slags allmenndannelse i å sette seg inn i denne forskningen, enten man møter den med et skeptisk eller åpent sinn.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner