Skip to main content

Diabetes: Sykdommen mange ikke vet de har

Sharma er fra India og er 57 år gammel. Han har bodd i Norge i snart 20 år og spiser en blanding av tradisjonell indisk og norsk mat. I de siste 10 årene har han gått betydelig opp i vekt og særlig lagt på seg rundt midjen. Han driver ingen form for fysisk aktivitet. Den siste tida har han merket litt økt tørste, men føler seg ellers frisk. 

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fra allmennpraksis»]Lege/naturlege Stig Bruset er spes. allmennmedisin. Lierskogen Legekontor har egne treningslokaler.[/gdlr_box_icon]

Under en bedriftskontroll finner jeg at hans fastende blodsukker, som bør være maksimalt 6,5 mmol/l, er over 20 og at det er sukker i urinen. Jeg ringer samme dag og forteller om dette og ber ham unngå alt søtt til neste konsultasjon en uke seinere.

Ved neste frammøte har blodsukkeret sunket til 14 mmol/l, og hans langtidssukker (HbA1c) blir målt til 10 % av totalt hemoglobin (Hb). HbA1c er et mål for hvor stor andel av de røde blodlegemene er bundet til sukker, noe som gjenspeiler gjennomsnittlig blodsukkernivå de siste 6 ukene. Selv om blodsukkeret og HbA1c fortsatt er for høye, er reduksjonen en god nyhet fordi det viser at hans diabetes er påvirkelig av livsstilen.Vi sjekker samtidig synet, nyrefunksjonen og om han har noen hudsår. Dette er symptomer på skadevirkninger som kommer på grunn av et unormalt høyt blodsukker- og insulinnivå. Han har heldigvis ingen av verken disse eller andre faresignaler bortsett fra et lett forhøyet proteinnivå i urinen i form av mikroalbumin. Nyrene er organer som tidlig viser tegn til belastning på grunn av for høyt blodsukker, og de begynner bokstavelig talt å ”lekke” ut protein i små mengder i urinen. Blodtrykket er heldigvis normalt, heldigvis fordi kombinasjonen av diabetes og høyt blodtrykk er ugunstig.

LES OGSÅ  Diabetesfri på lavkarbokosthold

Sharma får utdelt en kostliste med beskjed om å kutte drastisk ned på inntaket av alle ”raske” karbohydrater som sukker, hvitt mel og ris. Fra datamaskinen skriver jeg ut informasjon om diabetes og en oversikt over hvordan reguleringen av blodsukker skjer i kroppen. Jeg anbefaler også et fire dagers program med vekt- og kondisjonstrening to ganger i uka hver. For å følge opp treninga blir han henvist til en instruktør på vårt senter og begynner å trene sammen med en gruppe jevnaldrende. Jeg velger også å starte opp med Metformin, et medikament som øker kroppens følsomhet for insulin og som bidrar til bedre regulering av blodsukkeret.

I løpet av tre måneder er blodsukkeret sunket til nær normale verdier, og jeg håper også at Sharma etter hvert kan slutte med Metformin. Vi kan lære flere ting av denne historien:

Mange har høyt blodsukker uten å vite om det. Vi regner med at omkring 275.000 personer i Norge har diabetes type 2 (voksendiabetes) og like mange som enda ikke er oppdaget.

Det er mulig å senke blodsukkeret varig med naturlige tiltak som lavglykemisk kosthold og trening. Diabetes type 2 er følgelig reversibel.

Endringene i livsstil må være varige, ellers risikerer man å få sykdommen tilbake.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner